Karibow – The Unchosen

Facebookrssmail

Oliver Rüsing is een zanger en multi-instrumentalist uit Duitsland. Hij richtte 20 jaar geleden Karibow op. Toen was dit nog een one-man studio project. Inmiddels is dit prog project uitgegroeid tot een live band, waarmee hij de laatste jaren, dik verdiend, meer bekendheid krijgt.

De fans reageerden enthousiast toen Oliver bekend maakte dat er vanwege het 20-jarig bestaan een extra release zou zijn. Oliver had voor ieder album zo veel inspiratie dat niet alle tracks op het album konden komen. Hij is perfectionist, dus we hoeven niet bang te zijn dat ‘The unchosen’ een album zal zijn met ‘tweede keus’ songs. Dat blijkt tijdens ‘Addicted’. Deze openingstrack werd geschreven voor het gelijknamige album in 2013. Hiermee weet Karibow je vrijwel direct te boeien. ‘The Impermanence of Sound’ is een hele andere track. Logisch, want dit was geschreven voor ‘From here to the impossible’. Ondanks dit verschil passen de nummers wel bij elkaar.

Deze eerste twee nummers hebben in ieder geval een Karibow sound. Oliver heeft een herkenbare, maar prettige stem. Bovendien heeft een vrij hoog bereik en hij laat diverse emoties horen in zijn zang. Het instrumentale stuk is prachtig en meeslepend. ‘Through the Eyes of a Ghost’ is een nummer dat uit drie delen bestaat. Na een rustige start van het eerste deel ‘Read me’ ben je geneigd mee te zingen. Behalve een licht poppy sound hoor je ook een boeiend, mysterieus stuk. De overgang naar deel 2 is verrassend. Ineens is er rock, met een soort van onrust in zang en muziek. Ook de wending naar het derde deel ‘Back to the ashes’ hoor je, want de sfeer is rustiger nu. Als tempo en volume toenemen, heeft Oliver een vastberaden klank in zijn stem. De onrust wordt langzaam opgebouwd, en sterft weer weg. Daarmee lijkt deze epic track te eindigen. Maar er volgt nog een prachtig instrumentaal stukje.

Plutonian (Acoustic)’ start met enkele lichte, tedere aanslagen op de piano. Gast muzikant Marek Arnold speelt maar een paar verschillende noten. Maar dit is zo mooi in combinatie met de tedere zang van Oliver. Dit is een schitterende akoestische versie. Het origineel komt van het album ‘Holophinium’.

Het geluid van ‘strijkers’ en akoestisch gitaar vormt mooie laagjes in ‘Inorganic Talk’. De ‘strijkers’ zijn tegelijkertijd zowel langzaam en vrij laag, als sneller en hoger. Dit rustige ingetogen nummer geeft zo veel om naar te luisteren! Oliver zingt even bijna solo. Piano en ‘strijkers’ begeleiden hem, of beter gezegd, hij begeleidt zichzelf. De opbouw naar midtempo met meerdere instrumenten is vrij snel, en toch vloeiend. Er komen pop rock invloeden in deze meeslepende track. Tempo en volume nemen geleidelijk af, waarna dit slotnummer wegsterft. Het origineel komt uit 2007. Deze orkestrale versie is een perfecte afsluiter van een zeer goed album.

Één van de Karibow kenmerken is de licht poppy elementen die in de prog rock verwerkt zijn. Hierdoor is het album toegankelijk. Dit is echter zo gedaan dat het boeiend blijft om naar te luisteren. Net als altijd ziet het tekstboekje er weer goed uit. Dat geeft zo veel meer beleving dan een download. Aan alles is te merken dat hier met liefde en passie aan gewerkt is.

De nummers van ‘The Unchosen’ komen van diverse albums van 2010- 2017. Toch is de eenheid bewaard gebleven. Oliver heeft alles zelf opgenomen en geproduceerd. De geluidskwaliteit is prima. Als je bedenkt dat hij alle instrumenten heeft bespeeld en alle lead en backing vocals heeft gedaan, diep respect! (86/100) (Rockwerk Records/ Nikomi Productions)

Tracklist The Unchosen:

1. Addicted (6:26)
2. The Impermanence of Sound (8:14)
3. Stratosphere (6:22)
4. Through the Eyes of a Ghost Pt. I: Read Me (5:32)
5. Through the Eyes of a Ghost Pt. II: Spectral Progression (3:20)
6. Through the Eyes of a Ghost Pt. III: Back to the Ashes (3:41)
7. Plutonian (Acoustic Version) (3:43)
8. Coming Home (5:10)
9. White on White (5:55)
10. Remember (9:09)
11. Pure (7:37)
12. Inorganic Talk (Orchestral Version) (5:55)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ