PERTNESS – METAMORPHOSIS

Facebookrssmail

Bij sommige bands vraag je bij jezelf af waarom een doorbraak toch nog altijd is uitgebleven en bij andere bands is het gewoon overduidelijk waarom een grote doorbraak uitblijft. En helaas valt de Zwitserse band Pertness in die laatste categorie.

Begin december bracht de band alweer hun vierde album ‘Metamorphosis’ uit via Pure Steel Records. Volgens de begeleidende biografie bij deze promo is de ster van Pertness echter rijzende, al begrijp ik niet zo goed waarom. Terwijl hun vorige albumreleases, ‘Seven Times Eternity’ (2008) ‘From The Beginning To The End’ (2010) en ‘Frozen Time’ (2012) toch lovend werden ontvangen, aldus de biograaf.

Het zal uiteraard aan mij liggen, maar al direct bij de opener titeltrack ‘Metamorphosis’ begint de weerstand zich al met opbouwen. En de weerstand zit hem met name in de vocalsound van zanger Tom Sluchter, welke een onaangename growl heeft. Het lijkt net alsof Sluchter heel erg probeert om Amon Amarth-zanger Johan Hegg probeert na te doen. Ook de soundeffects als bridge in de sound passen totaal niet bij de stijl van deze track.

Ook de volgende tracks ‘Fortress’, ‘Words of Lies’, en ‘Firestorm’, doen mij weinig hoopvol stemmen. De muziek wordt nog wel redelijk gespeeld, mede waarschijnlijk dankzij de goede productie, maar echt spectaculair is het niet te noemen. Ook qua teksten zit de band weinig sterk in mekaar, wat duidelijk te horen is op ‘Fortress’, ‘Words of Lies’. Op ‘Words of Lies’ lijkt Sluchter heel erg zijn best te doen om zijn growl erg aan te sterken, wat eerder irritatie opwekt. Er worden soundeffects toegevoegd aan de muziek op ‘Firestorm’, maar ik vraag me af waarvoor die soundeffects toedienen doordat ze vaag op de achtergrond te horen zijn.

‘Left Behind’ begint nog interessant door de opening met een vioolstuk en wordt daarna overgenomen door nog redelijke gitaarriffs en Bass- en drumspel. Totdat de growl vocalsound weer om de hoek komt kijken en daarna ben je alweer klaar met de gehele song. En tracks als ‘I’m A Slave’, ‘Face To Face With Hell’ en ‘Flying To The Sun’ zijn van hetzelfde laken een pak.

Pas bij de laatste tracks ‘Waves of Pain’ en ‘There’s A Storm In My Mind’ lijkt er iets van een ‘Keltische’ element in te komen, maar noemt Pertiness het gebruik van een accordeon en een fluit nou echt Keltisch? Eerder een vage poging tot Folk Metal. Zat bands die met minder instrumenten Keltische- en folk elementen weten te overbrengen. De band maakt een mix tussen Power Metal, Melodic Thrash, en Keltische elementen volgens de begeleidende biografie. Echter heb ik geen van beiden stijlen terug horen komen in de sound van Pertness. Nergens hoorde ik typische elementen uit de Power Metal of Melodic Thrash, laat staan enige Keltische elementen. Ook het album artwork geeft eerder de indruk dat je op het punt staat te gaan luisteren naar een Industrial Metal band.

Ik zou het eerder omschrijven als Classic Metal, een moedwillige poging weliswaar. Want ook in de muziek klinkt de band te veel van hetzelfde en in combinatie met de zwakke vocalsound maken de songs een matige tot zwakke indruk. Ze hebben het duidelijk gewoon niet in zich en dan blijft een aanbeveling van het vierde album in deze recensie in elk geval uit. (40/100) (Pure Steel Records)

TRACKLIST METAMORPHOSIS

  1. Metamorphosis
  2. Fortress
  3. Words Of Lies
  4. Firestorm
  5. Left Behind
  6. I’m A Slave
  7. Face To Face With Hell
  8. Flying To The Sun
  9. Waves Of Pain
  10. There’s A Storm In My Mind

 

LINE UP PERTNESS

Tom Schluchter – vocals, guitars
Tom Zurbrügg – guitars
Marcel Bühler – bass
Tobi Hari – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ