Maiden United – Empire Of The Clouds (ep)

Facebookrssmail

Joey Bruers kon in 2006 wellicht niet vermoeden dat het ingaan op de vraag van de Iron Maiden fanclub voor het verzorgen van een speciale show zou gaan leiden tot internationale faam. De keuze voor akoestische uitvoeringen van Iron Maiden klassiekers die samen met Ruud Jolie werden vervaardigd hebben zich al laten horen op de uitermate goed ontvangen albums “Mind The Acoustic Pieces”, “Across The Seventh Sea” en “Remembrance”. Stuk voor stuk uiterst sfeervol en ook de live shows waren zeer overtuigend.

Net als je denkt dat er na drie albums niet veel meer te coveren/herschrijven valt zonder in herhalingen te vallen doet zich een enorme buitenkans maar ook uitdaging voor. Op het laatste Iron Maiden album “The Book Of Souls”, staat een 18 minuten durend epos dat door de band (qua instrumentale logistiek) zelf nooit live vertolkt zal gaan worden. Wie anders dan Maiden United neemt de handschoen op en gaat met dit werkstuk aan de slag.

De bijzondere live vertolking in Carré Amsterdam van het machtige epos “Empire Of The Clouds”, dat verhaalt over de fatale eerste vlucht van het grootste Britse luchtschip ooit, de R101, was een groot succes en smaakte naar meer. Het in 4 delen opgevoerde stuk wordt in een verbluffend fraai pakket in zowel studio als live uitvoering op deze EP aangeboden. Het muzikale vakmanschap en vooral de passie die op beide versies er vanaf spat maakt dit geheel tot een album van formaat. Bij de live versie klinken de prima vocalen van Wudstik ietsje rauwer maar in beide versies zeer overtuigend. Ook de toevoeging van de ingesproken “verteller” stukken door Kayaks Edwin Reekers klinken zeer authentiek en verhogen de sfeer terdege.

Als slagroom op dit exemplaar ook nog een volledig gestripte, uiterst kale versie van “Killers” die op deze wijze misschien nog wel sinisterder overkomt dan het origineel.

Maiden United laat horen dat zij veel meer is dan een coverband. Deze fantastisch mooie uitgave (waarvan zelfs al bier is verschenen, check hun site) en weergave verdient alle lof voor zowel de uitvoerende artiesten als de verantwoordelijken voor de arrangementen. Kosten nog moeite zijn gespaard om hier iets fraais van te maken en daarin zijn zij wonderwel geslaagd. Stukje zeer informatieve geschiedenisles in sfeervolle muziekvorm, zeker niet verkeerd.  Dikke pluim voor deze release en zeker de moeite waard.
(90/100) (Yazmoine Park Music, 2018)

Tracklist Empire Of The Clouds:

 1. Empire of the Clouds Part 1
 2. Empire of the Clouds Part 2
 3. Empire of the Clouds Part 3
 4. Empire of the Clouds Part 4
 5. Empire of the Clouds Part 2 Live in Carré
 6. Empire of the Clouds Part 3 Live in Carré
 7. Empire of the Clouds Part 4 Live in Carré
 8. Killers ft Wudstik (Bonus track CD only)

Line-Up Maiden United:

 • Wudstik – Zang
 • Ruud Jolie – Gitaar
 • Joey Bruers – Bas
 • Huub van Loon – Piano
 • Thijs Schrijnemakers – Hammond
 • Perttu Kivilaakso – Cello
 • Mike Coolen – Drums
 • Edward Reekers – Verteller
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ