Circles – The Last One

Facebookrssmail

Uit sommige continenten waarvan je het niet verwacht komt er soms iets interessants uit. Circles uit Melbourne, Australië is zo’n band en het is lang geleden dat er iets uit die hoek kwam wat de interesse van velen kan doen opwekken…

Op 31 augustus heeft de band Circles hun tweede album ‘The Last One’ uitgebracht via Season of Mist recordlabel. De band maakt een mix van extreme metal met progressieve invloeden. ‘The Last One’ is volledig opgenomen, geproduceerd, en gemixed door de gitarist van Circles, Ted Furuhashi. Tevens nam de drummer het ontwerp van het album’s cover artwork op zich.

De band is in 2010 opgericht door Ted Furuhashi, David Hunter (Drums) En Drew Patton (Bass). Met hun debuut ‘Infinitas’ (2013) wist de band de aandacht te trekken van bands als Fear Factory en The Dillinger Escape Plan om met deze namen te touren als voorprogramma door Europa en Australië zelf. Aangezien ondergetekende recesent een groot fan is van Fear Factory kan ik niet wachten om de startknop in te drukken….

In elk geval begrijp ik meteen waarom de band gevraagd is om met Fear Factory mee te touren als voorprogramma, want tracks als ‘Winter’ en ‘Breaker’, ‘Dream Sequence’, en ‘Blueprints For A Great Escape’ hebben duidelijke Industrial invloeden, die prima in het gehoor liggen, en niet al te over geproduceerd overkomen. Vooral ‘Breaker’ zou een uitstekende single kunnen zijn voor Airplay op de radio. Deze track kennen uitstekende vocalen van zanger Ben Rechter en Ted Furuhashi als backing vocalist. Alsmede een uitstekend gevonden rustig intermezzo, bestaand uit slechts een mystieke gitaarmelodie en rustige zang, waarna het vervolgens weer stevig doorpakt met grunts en muziek.

‘The Messenger’, ‘Arrival’, en ‘Tether’, zijn de tracks met een wat meer Metalcore sound, waarbij er in ‘The Messenger’ gebruik wordt gemaakt van een keyboard sound. ‘Arrival’ begint met een interessante opvoering van drums als intro voordat de rustige vocalen en dito gitaarriff zich indienen. Enigste punt van kritiek is dat de vocalen in de tracks ‘Arrival’ en ‘Tether’ wel erg glad klinken en Ben Rechter zich iets teveel bedient van de typische uithalen die de vocalstijl binnen het Metalcore genre zich kenmerkt.

Met de tracks ‘Resolution’ en ‘Renegade’ en de afsluiter ‘Alone With Ghosts’ lijkt de band een wat rustiger, gevoeligere kant van het album neer te willen zetten met emotionele teksten en zang onder rustige gitaarriffs en drumspel. Mooi gevonden, want daarmee weet de band tijdens dit album prima afwisseling te brengen in de tracklist. Interessant aan ‘Renegade’ is dat de band een Ambient sfeer weet neer te zetten.

Aan dit album zal niemand een buil vallen, want er is zorg en aandacht besteed aan de productie en afwisseling in sound. Soms komen de vocalen op sommige tracks wat glad over en de uithalen worden hier en daar wat overdreven neergezet, maar dat is zeer zeker geen belemmering voor het luistergenot van de luisteraar.
De band hoopt duidelijk op een doorbraak naar een groter publiek en met dit album op zak heeft dat zeer zeker potentie.

Deze band zal zeker Industrial Metal, Metalcore, en Nu Metal liefhebbers aanspreken.
Helaas brengt de aankomende Europese tournee de band nog niet naar Nederland, maar het klinkt in elk geval interessant genoeg om de band live te gaan aanschouwen.
(90/100) (Season of Mist)

Tracklist The Last One

  1. Winter
  2. Breaker
  3. The Messenger
  4. Arrival
  5. Tether
  6. Resolution
  7. Dream Sequence
  8. Renegade
  9. Blueprints for a Great Escape
  10. Alone With Ghosts

Line Up Circles

Ben Rechter – Lead Vocals / Guitar
Ted Furuhashi – Guitar/ Backing Vocals
David Hunter – Drums
Drew Patton – Bass Guitar/ Screamed Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ