Nieuw progrock festival in Eindhoven in 2019: Prognosis Festival

Facebookrssmail

Een nieuw ‘progressive’ meerdaags festival verschijnt aan de horizon; Prognosis. Onder de naam Prognosis zal Eindhoven volgend jaar het centrum zijn voor alles wat met prog rock & metal te maken heeft. De kern van het muziekfestival is de Effenaar waar vrijdag, en zaterdag vooraanstaande prog-bands het podium zullen beklimmen. Maar dit is niet alles. Ook buiten de Effenaar wordt er aandacht besteed aan het festival. Speciale optredens op speciale locaties, tentoonstellingen, lezingen en clinics maken het festival breder dan enkel de Effenaar en prog muziek. Het festival zal plaatsvinden in maart 2019 en zal het ware centrum zijn voor de prog liefhebber.

De eerste namen op de line-up zijn bekend en hieronder te vinden. In november komen we met een aanvulling op deze namen.

Haken
Haken, een band uit Londen, gevormd in 2007 met een herkenbaar geluid dat prog-metal combineert met de sound uit de 70’s van grootheden zoals Genesis en Kansas. Ze weten dit feilloos te combineren met stijlen van o.a. Porcupine Tree en Opeth. Op hun derde album hebben ze dit vervolgens nog uitgebreid met invloeden van Queen en Led Zeppelin. Na nog twee albums brak de band door bij het grote publiek met de geweldige plaat ‘Affinity’. Inmiddels staat voor 2018 ook het zesde album ‘Vector’ gepland. Zowel op plaat als op het podium weet deze band te overtuigen. We zijn dan ook zeer benieuwd naar het nieuwe werk.

Witchcraft
De band Witchcraft timmert al een behoorlijke tijd aan de weg. In het jaar 2000 kwamen ze voor het eerst samen om een tribute to Pentagram op te nemen. Dit bleek een succes en de basis voor de band was gelegd. Het duurde vervolgens nog 4 jaar voordat het eerste album uit zou komen. Sinds dit eerste album ‘Witchcraft’ staat de band bekend om zijn zware werk dat gedefinieerd kan worden als een crossover tussen Black Sabbath en Pentagram met invloeden van Leaf Houd, Captain Beyond en Comus. In 2012 stapte de band over naar een nieuw label met de geweldige plaat ‘Legend’ als resultaat. 2016 bracht de tot op heden meest progressieve plaat van Witchcraft ‘Nucleus’.

Soen
De band is samengesteld uit voormalige leden van Death, Opeth en Willowtree en is hiermee een soort van prog-metal supergroep te noemen. De band bestaat sinds 2010, maar het eerste album ‘Cognitive’ kwam pas uit in 2012. Het album is gemixed door David Bottrill (Tool, Coheed and Cambria, Silverchair, Smashing Pumpkins, Muse, etc.). Dit smaakte naar meer en ook voor het tweede album is wederom de samenwerking met David Bottrill gezocht. In 2016 volgde het meest recente album ‘Lykaia’. Het is een eer om deze band op Prognosis Festival een podium te bieden.

Sleepmakeswaves
De ARIA-genomineerde Australische post-rock band werd in december 2006 opgericht in Sydney. De groep bestaat momenteel uit gitaristen Otto Wicks-Green en Daniel Oreskovic, drummer Tim Adderley en bassist / toetsenist Alex Wilson. Tot nu toe hebben ze een 4 EP’s uitgebracht en vier volledige studioalbums. De band heeft internationaal succes geboekt vanwege hun energieke live-optredens en moderne benadering van het postrock-genre.

Cog
Cog is een Australische progressieve rockband, opgericht in 1998. Het debuutalbum ‘The New Normal’ werd genomineerd voor diverse prijzen. De muziek is sterk beïnvloed door de muzikale stijlen van Brett Student, Tool, Isis, Nina Simone, Bob Marley, Leftfield, Deftones en Helmet. De band kent hierdoor een zeer eigen geluid en werd in de loop van de jaren één van de meest succesvolle onafhankelijke prog-bands uit Australië.

Green Carnation
De band is al in 1990 opgericht en heeft 6 albums uitgebracht. Een echte prog-band, maar zeer zeker niet bang om te experimenteren. De band heeft goede en slechte tijden gekend. Na een periode van stilte is de bands sinds 2014 weer bij elkaar. Er zit nog een nieuw album aan te komen, maar de exacte datum is nog niet bekend. Op Prognosis Festival hopen we al wat nieuw werk te horen.

Nosound
Nosound is in 2002 opgericht in Rome. De muziek van Nosound is een mix van progressieve rock en ambient. Sommigen vinden de stijl overeenkomen met dat van de Britse band no-man. De composities bestaan uit traag lang uitgesponnen melancholieke melodieën, vaak ingebed in de klanken van allerlei toetsinstrumenten.

Our Oceans
Spookachtig gezongen melodieën met oprechte uitspattingen van verlangen, woede en wanhoop gesteund door lyrische fretloze baslijnen, krachtige drumbeats en boeiende gitaarriffs. Our Oceans vult ‘singer / songwriter’-invloeden aan met moderne, progressieve metal-elementen. Muzikaal vakmanschap en aangrijpende teksten in een diep melancholisch, maar toch uniek uitbreidend muzikaal universum. Our Oceans is een band uit Nederland en ondanks het feit dat de band al in 2014 is opgericht hebben ze nog niet eerder live opgetreden. Dit wordt dus het allereerste live optreden van Our Ocean.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ