De zondag van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Facebookrssmail

Nog twee weken en dan gaat het los in Kortrijk. De tiende editie van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival pakt uit met een jubileum editie. Van 11 t/m 13 augustus staan er maar liefst 39 bands geprogrammeerd op één van Vlaanderens mooiste festivals. Eerdere hebben we kunnen lezen wat er op de vrijdag en zaterdag te gebeuren staat, vandaag bekijken we de zondag van nabij.

Om 10:45 is het de beurt aan Raven. De broertjes Gallagher zijn al een dikke veertig jaar onderweg en waren een verrassing begin jaren ’80 in het NWOBHM spectrum. Met platen als ‘Rock Until You Drop’ en ‘Wiped Out’ brachten de heren traditionele heavy metal met een flinke dosis snelheid. De speed metal variant was geboren. Na al die jaren weten John en Mark Gallagher met drumbeest Joe Hasselvander nog steeds vol enthousiasme de oude krakers te brengen. Carnation is een nog jonge Belgische death metal band en het tweede podium op Alcatraz geeft Belgische bands een podium. Met slechts een EP, ‘Cemetery of the Insane’, in de tas geven de heren op de vroege ochtend flink gas. Opgericht in 1969, is UFO een van de oudste hardrockbands die nog actief zijn. Met met een regelmatig wijzigende bezetting is de spil steeds zanger Phil Mogg en gitarist Andy Parker. UFO tikt met beide heren bijna het 50 jarige bestaan aan en met nummers als ‘Doctor Doctor’, ‘Lights Out’, ‘Only You Can Rock Me’ en ‘Rock Bottom’ zullen er flink wat klassiekers voorbij komen. De Zweden van Dr. Living Dead brengen met hun energieke cross-over thrash metal op de leest van bands als Nuclear Assault en Suicidial Tendencies. In de tien jaar van haar bestaan heeft de band drie albums uitgebracht, het laatste, ‘Crush the Sublime Gods’ stamt van 2015.

Over thrash metal gesproken. Sacred Reich uit Phoenix, Arizona brengt thrash met een hoofdletter T. De laatste jaren is er geen nieuw materiaal verschenen, het laatste album ‘Heal’ stamt immers van 1996 en de band zal teruggrijpen naar materiaal uit het eerste decennia van haar bestaan. Niets ergs, met nummers als ‘Ignorance’ en ‘Surf Nicaragua’ is Sacred Reich meer dan het aanhoren waard. Het Nederlandse Asphyx verscheen eind jaren ’90 ten tonele en heeft in die jaren negen albums gebracht. Het laatste, goed ontvangen album ‘Incoming Death’ verscheen vorig jaar. Verwacht een stevig portie death metal met een vleugje doom uit de lage landen. Asphyx met de unieke strot van zanger Martin van Drunen is een fijne band op de zondag middag. Life of Agony bracht met ‘River Runs Red’ en ‘Ugly’ twee albums ui in het begin van de jaren ’90 die gerust als klassiekers kunnen worden beschouwd. De Life of Agony motor haperde verschillende keren, Keith werd Mina en de band begon weer een nieuw leven. LOA is terug, het eerder dit jaar verschenen album ‘A Place Where There’s No More Pain’ werd zeer goed ontvangen en doet oude tijden herleven. De uit het Noorse Bergen afkomstige progressieve black metallers van Enslaved. Vorig jaar vierde de band haar 25 jarig bestaan en in 2015 verscheen met ‘In Times’ het dertiende album. Harsh vocals, gevoelige clean vocals en experimentele riffs zorgen voor een indrukwekkend stukje muziek, Enslaved is een band die die misgaat in de line up van Alcatraz.

Het Amerikaanse Trivium schoot uit de startblokken na de release van het eerste album ‘Ember to inferno’. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en moeten we concluderen dat de band de belofte niet geheel heeft ingelost. Het variëren in stijlen, van thrash metal tot metalcore, heeft de band geen goed gedaan. Desalniettemin is Trivium live meer dan het aanschouwen waard, de band brengt de nummers met een flinke dosis enthousiasme. Het laatste album, ‘Silence in the Snow’, uit 2015 draagt bij aan het goede gevoel. Morbid Angel liet een gat vallen in de Alcatraz line-up, de band kon niet afreizen naar Europa i.v.m. problemen met reisdocumenten. De organisatie van Alcatraz vond in I Am Morbid een meer dan waardige vervanger. De Morbid Angel versie rond zanger/bassist David Vincent deed recentelijk een Europese tour en wist te overtuigen. De Duitse ongekroonde heavy metal koningin Doro Pesch duikt met haar band Doro overal op. DE heavy metal diva brengt behalve het recent werk nog immer de oude krakers uit haar Warlock periode en weet na al die jaren nog steeds te overtuigen. Het Portugese Moonspell kent een flinke fan schare in België en omringende landen. De gothic dark metal vindt gretig aftrek, niet in de laatste plaats door de charismatische zanger Fernando Ribeiro. In 2015 bracht de band het laatste album ‘Extinct’ uit, Moonspell wist met de Eurpese tour die volgde te overtuigen en dat zal op de prison ground niet anders zijn.

De vikingen van Amon Amarth brengen al 25 jaar hun melodieuze death metal en staan garant voor een grote sterke show. Vorig jaar verscheen het tiende album ‘Jomsviking’ en de Europese tour die volgde park boekdelen. Amon Amarth brengt keer op keer een top show met veel gevoel voor show. Afsluiter op het stamp podium is niemand minder dan Paradise Lost. Met albums als ‘Lost Paradise’ en ‘Gothic’ wist de band de wereld te veroveren. Gaandeweg werd de muziek voor velen (te) mainstream en howel de populariteit van de band omhoog ging was dat bij het metalminnend publiek niet geval. Met ‘The Plague Within’ uit 2015 kwam daarin verandering, “good old Nick” vond zijn grunts weer terug en naar verluidt zal het nieuwe album ‘Medusa’ dat 1 september verschijnt één van de hardste albums van Paradise Lost zijn. Iets om naar uit te kijken dus, maar eerst het optreden op Alcatraz. Festival afsluiter is de Amerikaanse nu-metal band Korn. Baanbrekend en spraakmakend was het debuut van de mannen rond frontman Jonathan Davis. Onlangs was de band nog in de onze regio voor een tour ter promotie van het nieuwe album ‘The Serenity of Suffering’ en behalve nieuw materiaal speelde de band alle top nummers die we van hen kenden inclusief de krakers ‘Freak on a leash’ en ‘Falling away from me’. Korn is een waardige afsluiter van het festival, een show om naar uit te kijken.

Ook naar Alcatraz Hard Rock & Metal Festival? Koop dan hier je tickets!

RockMuZine heeft ook een prijsvraag, wil je een kans krijgen om een kaart te winnen lees hier wat je moet doen om hiervoor in aanmerking te komen.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ