Thorium – Thorium

Facebookrssmail

Thorium - ThoriumThorium is een nog erg nieuwe Belgische band, al zijn de bandleden zeker niet heel erg nieuw, want drie van de bandleden komen uit het ook Belgische Ostrogoth (een midden jaren ’80 erg goede hardrock/heavy metal met een geweldige EP en twee ook geweldige full-albums op hun naam). De drie bandleden welke Thorium gevormd hebben konden hun muzikale ei niet bij Ostrogoth kwijt, ze hadden inmiddels al bijna 2 full-albums vol met ideeën en samen met o.a. zanger David Marcellis, bekend van o.a. Lord Vulture konden die ideeën vorm gegeven worden middels een debuutalbum. De band noemt nogal wat genres op waardoor ze beïnvloed zijn, o.a. heavy metal, power metal, NWOHM en speed metal.

Bij het beluisteren van het album komen al deze elementen inderdaad voor en er is daardoor volop afwisseling waarneembaar. Openingsnummer ‘Ostrogoth’ is grotendeels in een hoog tempo met een hele fraaie gitaarsolo. ‘Godspeed’ opent in pure Iron Maiden-stijl om door te gaan in een fraai uptempo-nummer met een lekker springerige gitaarriff. ‘Powder and arms’ is een typische Saxon uptempo-beuker. ‘All manner of light’ begint als ballad en gaat vervolgens verder in Maiden-stijl als powermetal-nummer. ‘Return to the clouds’ is een heerlijk speedmetal-nummer. En doordat Thorium Belgisch is, moest ikzelf zelfs even aan Evil Invaders denken. Meest opvallende nummer is natuurlijk ‘Four by number, four by fate’, een 15 minuten durend epos, opgedeeld in 4 stukken. Allen beginnend met een akoestisch intro in het heavy gedeelte ook allen met een eigen stijl. Zeker dit nummer moet wel even groeien door zijn lengte, maar het nummer groeit zeer zeker met elke luisterbeurt. Erg leuk qua tekst is de passage “The four hoursemen are drawing nearer….”, doet me ergens aan denken.

Enige minpunt vind ikzelf dat er nogal vaak wow, wow, wow voorkomt op het album, wat op die momenten een lichtelijk “kazige” smaak geeft aan het album, wat echter m.n. bij Duitse metalfans juist wel weer in de smaak zal vallen. Omdat alle muzikanten hun vak duidelijk hoorbaar heel goed beheersen, de productie uitstekend is en er flink variatie is nummers welke allemaal minimaal goed tot zeer goed zijn, kunnen we gerust stellen dat Thorium een uitstekend debuutalbum heeft afgeleverd.(85/100) (Empire records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ