Rotterdam Rocks XL succesvol in grotere Maassilo

Facebookrssmail

Rotterdam Rocks XL begint met een valse start. Door technische problemen wordt het geduld van de bezoekers flink op proef gesteld. Na een fikse vertraging gaan bijna een uur later dan gepland de deuren van de zaal eindelijk open. Tegen de tijd dat de eerste band, 7 Miles to Pittsburgh, zijn optreden had moeten afronden begint de band pas. Daar waar de vorige editie van Rotterdam Rocks een jaar geleden het nog in een matig bezette Baroeg moest doen met toch niet misselijke bands als Voodoo Circle en Lords of Black pakt men dit jaar groots uit met een XL versie. Daarvoor verhuist het spektakel naar de Maassilo. Drie Nederlandse rockbands zorgen voor een goed gevulde zaal met fans.

De Maassilo is een voormalige graansilo die is omgebouwd naar een evenementenlocatie. In deze nieuwe zaal met een echte industriële uitstraling zagen we twee maanden geleden al Combichrist optreden. Bij deze electro-industrial band pakte dat goed uit. Vanavond zijn er meer problemen om het geluid in goede banen te leiden. Op deze Rotterdam Rocks XL staan drie melodische hardrock/metal bands geprogrammeerd. Dat vraagt iets meer van het geluid. En al snel blijkt dat een pijnpuntje in deze zaal. Dat de organisatie het geluid serieus neemt, blijkt wel uit het verlate openen van de deuren. Er is met man en macht gewerkt om dit zo goed mogelijk te laten klinken. Toch zal blijken dat het geluid vanavond verre van optimaal zal worden.

Het enthousiasme van de meeste fans is er echter niet minder om. Er staan immers drie bands van vaderlandse bodem op het podium om van te smullen. Allereerst is daar 7 Miles to Pittsburgh. Deze relatief nieuwe band bracht een jaar geleden hun debuutalbum uit. Frontman Andrew Elt zong in het verleden bij Gin on the Rocks en Sleeze Beez. Meer recent is hij vooral te zien geweest als zanger van talrijke coverbands waarvan hij met de Led Zeppelin tribute band Physical Graffiti de meeste indruk maakt. Met Led Zeppelin stippen we meteen een band aan waarvan de invloeden duidelijk hoorbaar zijn in de muziek van 7 Miles to Pittsburgh. De band laat melodieuze hardrock met elementen uit de seventies horen. Het typische Hammond orgel geluid is hier ook debet aan.

7 Miles to Pittsburgh speelt zeven nummers van hun debuutalbum. Het meeste applaus krijgt de band echter voor een geslaagde cover van ‘Tom Sawyer’ (Rush). Volgend jaar moet de opvolger van het debuutalbum uitkomen. Vanavond krijgen we daar een voorproefje van. Dat bewaart de band tot het laatst want ze sluiten af met het nieuwe nummer ‘Think’.

Twintig minuten later staat de tweede band van de avond al op het podium. VUUR is de huidige band van de veelzijdige Anneke van Giersbergen. De frontvrouw, die voorheen zong in bands als The Gathering, Agua de Annique en The Gentle Storm, staat bekend om haar aanstekelijke enthousiasme. Dat toont ze vanavond ook weer. Het slaat over naar het publiek, waar een gedeelte vanavond vooral voor Anneke en de mannen van VUUR zijn gekomen.

Een jaar geleden verscheen het debuut ‘In This Moment We Are Free – Cities’. Als je in Rotterdam speelt waar kan je dan beter mee beginnen als je een nummer op je album heb staan met de stad in de titel? VUUR start dus met ‘Time – Rotterdam’. Naast nog een half dozijn songs van het debuut album neemt Anneke ons ook mee terug naar haar verleden met een aantal heerlijke nummers van The Gathering, The Gentle Storm en Devin Townsend Project. De afsluiter van de set, ‘Strange Machines’ van The Gathering, is echter het onbetwiste hoogtepunt van een heerlijk vurig optreden.

Adje Vandenberg hoeft geen introductie. Hij heeft genoeg naam gemaakt als gitarist van Teaser, Vandenberg, Manic Eden en natuurlijk vooral Whitesnake. Na een periode waarin Adje zich richtte op zijn andere passie, de schilderkunst, start hij vijf jaar geleden Vandenberg’s Moonkings. Hij is inmiddels weer helemaal terug aan het front. Vanavond mag hij met zijn Moonkings deze editie van Rotterdam Rocks afsluiten. De band met zanger Jan Hoving, drummer Mart Nijen Es en bassist Sem Christoffel laat wel een poos op zich wachten. De ombouwpauze neemt bijna een vol uur in beslag. Maar uiteindelijk verschijnt Vandenberg’s Moonkings dan op het podium.

Moonkings heeft tot nu twee albums uitgebracht. Van beide albums worden een aantal nummers gespeeld. Ook het nieuwe album ‘Rugged and Unplugged’ dat op het punt van uitkomen staat komt aan bod. Het nieuwe album zal akoestische versies van vooral nummers van de eerste twee Moonkings albums bevatten. Vandaag laten ze ‘What Doesn’t Kill You’ in een akoestisch versie horen.

Adje Vandenberg speelt alsof hij nooit is weggeweest en zanger Jan Hoving steelt regelmatig de show. Zowel qua stem als podium presentatie doet Hoving veel denken aan David Coverdale. Daarnaast laten de jonge honden, drummer Mart Nijen Es en bassist Sem Christoffel, zich ook niet onbetuigd. De band rockt er flink op los en negeert de af en toe behoorlijk krakende versterkers.

Bij de grote successen uit het verleden ontvlamt het publiek pas goed. Dat is bij de grote hits ‘Burning Heart’ (Vandenberg) en ‘Here I Go Again’ (Whitesnake). Maar ook de andere twee Whitesnake nummers ‘Sailing Ships’ en ‘Judgement Day’ oogsten veel applaus.

De toegift bestaat ook uit covers. Eerst is daar ‘Love Runs Out’, afkomstig van het laatste album. Het is een cover van OneRepublic, maar het nummer heeft wel een arrangement gekregen in de Moonkings stijl. Het allerlaatste nummer van de avond is een Led Zeppelin’s ‘Rock And Roll’. Ook dit nummer is op het lijf van Hoving geschreven. Zo komt er een eind aan deze editie van Rotterdam Rocks met drie Nederlandse rockbands die ondanks de valse start er een mooie avond van wisten te maken.

Foto’s (c) Frans Van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ