BONFIRE – LEGENDS

Facebookrssmail

Een legende covert legendes, een geinig bedacht album concept. Via AFM Records heeft de legendarische Heavy Metal band Bonfire een coveralbum uitgebracht. Een dubbel-CD, welke tevens ook op dvd verkrijgbaar is in live uitvoeringen. In totaal staan er 32 tracks op, verdeeld over 2 schijven (15 tracks op CD1 en 17 tracks op CD2.) Idee van dit album kwam van Bonfire gitarist Hans Ziller. Hij wilde een concert tour samenstellen waarin bekende en legendarische Rock en Metalvocalisten live covers brachten en dat Hans zijn eigen band de muziek zou gaan verzorgen. (‘Legends’ is overigens een gewoon studio album en geen live album.)

Wat opvalt bij het bekijken van de tracklist is dat er maar liefst 3 Toto, 3 Queensrÿche, en wel liefst 4 Rainbow covers opstaan (‘Africa’, ‘Hold The Line’, en ‘Rosanna’ van Toto en van Rainbow ‘Man On The Silver Mountain’, ‘Death Alley Driver’, ‘Black Masquerade’ en ‘I Surrender’. Van Queensrÿche staan er de tracks op ‘Eyes of A Stranger’, ‘Silent Lucidity’ en ‘Jet City Woman’.) Grappig is dat er op de tweede CD ook een aantal Duitstalige covers staan (‘Frei Wie Die Geier’, ‘Erinnerung’ en ‘Alt Wie Ein Baum’) Gelukkig, In elk geval geen Rammstein covers of een typische Schlager als ‘Ich Bin Wie Du’. Daar hebben we al genoeg andere versies van gehoord…

Ik start CD1 met allereerst de 3 TOTO-covers. Het gitaarspel op ‘Africa’ is exact hetzelfde als op het origineel, alleen dan wat steviger. Toch weet zanger Alexx Stahl met zijn vocals echt een energie vibe neer te zetten die mij lichte kippenvel bezorgd. (En de fans van Bonfire weten dan waar ik het over heb…) Daarmee bewijst eigenlijk hoe goed ‘Africa’ als song is, maakt niet uit hoe het wordt uitgevoerd. Ook ‘Hold The Line’ en ‘Rosanna’ verschillen qua sound niets met het origineel, maar door uitmuntende vocale kwaliteiten en de typische Heavy Metal productie van de sound weet Bonfire uitstekend klinkende coversongs neer te zetten.

En dit geldt ook voor de overige tracks op de eerste cd. ‘Man On The Silver Mountain’, ‘Death Alley Driver’ ‘I Surrender’ en ‘Black Masquerade’ (De Rainbow covers) ‘Burning Heart’ en ‘Eye of The Tiger’ (Survivor covers) ‘Doctor Doctor’ (UFO Cover) en de afsluiter ‘Child in Time’ (Deep Purple, voor degenen die het echt niet weten.) Verschillen in de sound nauwelijks met het origineel, maar door de zorgvuldige productie en uitstekende vocale kwaliteiten luisteren de songs prima weg. Ook aan de Rainbow covers is vocaal duidelijk aandacht besteed om Alex Stahl zijn eigen stijl aan te houden en hem niet te laten klinken als een tweede Ronnie James Dio in hun eigen uitvoeringen.

Op de tweede cd staan er, behalve de 3 Duitse covers, ook uitvoeringen op van ‘Jet City Woman’, ‘Silent Lucidity’ en ‘Eyes of A Stranger’ (Beiden van Queensrÿche) De typische 80’s Rockballad ‘The First Time’ (Robin Beck) ‘Dr. Love’ (van KISS natuurlijk) En zelfs ‘Heavy Metal Breakdown’, een cover van hun Duitse Heavy Metal collega’s Grave Digger, allemaal prima uitvoeringen. Ook hun versie van ‘Hot Cherie’ (Hardline cover) Doet mij lekker doen meebrullen en meebewegen op de muziek.

Hoe grappig is het dan om Alexx Stahl de 3 Duitse covers te horen zingen aan het einde van de tweede cd. Gelukkig heeft Bonfire voor een hoog meezing gehalte op alle 3 de tracks gezorgd om ook duidelijk live het niet-Duitstalige publiek mee te kunnen krijgen. Cd 1, met een respectievelijke totaalduur van 77 minuten, en cd 2, met een totaalduur van 79 minuten is een lange zit voor de luisteraar. Maar dat maakt het album niet prettig om naar te luisteren of geeft de luisteraar het gevoel een plaat uit te zitten. Integendeel, dit album is uitermate geschikt om te draaien tijdens een lange autorit. Er staan geen slechte uitvoeringen op en is ook weer niet zodanig perfect dat je er als luisteraar lyrisch over bent. Dit jaar brachten Bonfire al hun nieuwste album ‘Temple of Lies’ uit en daar is dit album zeer zeker een leuk extraatje bij.
Prima aanvulling op je collectie en niet meer als dat. (85/100) (AFM Records)

TRACKLIST LEGENDS:

CD 1
1 Africa
2 Hold The Line
3 Rosanna
4 Man On The Silver Mountain
5 I Surrender
6 Stone Cold
7 Death Alley Driver
8 Black Masquerade
9 Burning Heart
10 Eye Of The Tiger
11 Caught In The Game
12 Doctor Doctor
13 Lights Out
14 Rock Bottom
15 Child In Time

CD2
1 Jet City Woman
2 Silent Lucidity
3 Eyes Of A Stranger
4 Tears In The Rain
5 The First Time
6 Save Up All Your Tears
7 Hot Cherie
8 Dr. Love
9 Hallelujah
10 Rebellion
11 Heavy Metal Breakdown
12 Love Don’t Lie
13 I Wanna Be Loved
14 King Of Dreams
15 Frei wie die Geier
16 Erinnerung
17 Alt wie ein Baum

LINE UP BONFIRE:

Alexx Stahl – Vocals
Hans Ziller – Guitar
Frank Pané – Guitar
Ronnie Parkes – Bass
Tim Breideband – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ