ARION – LIFE IS NOT BEAUTIFUL

Facebookrssmail

Op 19 oktober bracht de Finse Symphonic Metal band hun tweede album ‘Life Is Not Beautiful’ uit via het Ranka Recordlabel. De band is in 2011 opgericht door drummer Topias Kupianen, keyboardist Arttu Vauhkonen, gitarist Iivo Kaipainen, bassist Georgi Velinov en voormalig vocalist Viljami Holopainen (In de biografie staat niet of hij wel of geen familie is van Tuomas Holopainen, oprichter van Nightwish.)

Vervolgens deed de band mee aan een Fins tv-talentenjacht en wisten daarmee de aandacht te trekken van Riku Pääkkönen, labeleigenaar en Mastermind achter de successen van o.a. Children of Bodom, Sonata Arctica en Nightwish. De band tekende vervolgens een platencontract en bracht in november 2013 hun debuut EP ‘New Dawn’ uit gevolgd door het debuut ‘Last Of Us’.

Tot hun eigen verbazing brak de band daarmee door in Japan, terwijl het succes in Europa verder uitbleef. In augustus 2015 verliet zanger Viljami Holopainen de band en werd er in Lassi Vääränen een waardige opvolger gevonden. Vervolgens begon de band weer met schrijven wat uiteindelijk resulteerde in ‘Life Is Not Beautiful’. De Track ‘At The Break Of Dawn’, een duet met Amaranthe zangeres Elize Ryd, is in Finland alreeds op single uitgebracht en tot op heden heeft deze track nog steeds veel airplay op de Finse radio. Tevens ontving Arion voor ‘Life Is Not Beautiful’ hulp van Matias Kupiainen (Stratovarius) en Jani Liimatainen (The Dark Element, Cain’s Offering)

Instrumentale opener ‘The End of The Fall’ is een symfonische track waarbij werkelijk alles uit de kast wordt gehaald: een koor, opvoerende drums, akoestische gitaar, onderliggend, en natuurlijk keyboard soundeffects. ‘No One Stands In My Way’ kickt er lekker in met een typische symfonische Metalsound van stevige gitaren en een bombastische keyboard sound, gevolgd door vocals, die eerst vervormd erin komen. En meteen bezorgt mij dat een twijfelachtig gevoel, omdat het daarmee niet in harmonie is met de bombastische sound. Wanneer de vocals weer volledig zonder soundeffects worden gebracht valt meteen de handtekening van Jani Liimatainen op. De zang wordt erg poppy melodieus gebracht in dezelfde stijl van The Dark Element zangeres Annette Olzon. De sound lijkt weinig iets vernieuwends toe te voegen want gedurende de gehele track klinkt het alsof je het allemaal al een keer eerder hebt gehoord.

‘At The Break of Dawn’ is een begrijpelijke keuze als single voor radio airplay. De track is weliswaar stevig, maar ligt lekker in het gehoor en heeft een Nightwish-achtige productie. Het vocale duet tussen Elize Ryd en Lassi Vääränen is uitstekend en prima geproduceerd.
Een lekkere gitaarsolo als bridge en een dromerige piano outro maken de track helemaal af. Tracks als ‘The Last Sacrifice’, ‘Unforgivable’, en titeltrack ‘Life Is Not Beautiful’ kennen een bombastische sound en een Nightwish-achtige productie. Door het gehele album hoor je echt duidelijk de handtekeningen van mensen achter Sonata Arctica, Nightwish en Stratovarious heen. Een stevige gitaarsound met theatrale vocalen, stevig drumwerk, en bombastische, over-de-top keyboards met achtergrondkoor.

En aan een goed symfonisch album mogen de ballads natuurlijk niet ontbreken. Dit levert de band in de vorm van de songs ‘Through Your Falling Tears’ en ‘Last One Falls’. Beiden mooie pianoballads ondersteunt door een rustig drumspel, akoestische gitaar, en theatrale zang. ‘Punish You’ is een track die duidelijk de afwisseling aan moet brengen in de tracklist en is waar de bombastische sound zoveel mogelijk achterwege wordt gelaten. Met enkel een stevige gitaarsound en vocalen brengt Arion een prima afwissellaar tussen al dat bombastische geweld.

Op dit album staan drie re-recordings op: ‘Last of Us, ‘Seven’ en ‘I Am The Storm.’ Alhoewel ikzelf geen flauw idee heb hoe de eerste opnames hiervan klinken is het lastig om deze tracks te beoordelen. Wat ze in elk geval alle drie gemeen hebben is dat ze een lekker in het gehoor liggende bombastische sound hebben. Het klinkt daardoor alsof deze tracks opnieuw zijn opgenomen om te dienen als mogelijke single kandidaten voor radio airplay. ‘Last of Us’ is een mid-tempo poppy achtige track, terwijl ‘Seven en ‘I Am The Storm’ weer stevige, bombastische tracks zijn, met duidelijk een herkenbare sound die lekker in het gehoor ligt.

Voor mijzelf klinkt het iets te bombastisch en te veel van hetzelfde, maar daarmee heeft de band nog geen slecht album afgeleverd. Fans van Nightwish, Avantasia, Amaranthe, The Dark Element en Stratovarious kunnen zeer zeker hier iets mee. Arion heeft namelijk alles wat de fans van bovengenoemde bands willen horen: bombastische sound met theatrale vocalen en een over-de-top-productie en arrangementen. Tel daarbij op twee uitstekende ballads en je hebt een prima en gedegen album voor de liefhebber. (80/100) (Ranka Records)

TRACKLIST LIFE IS NOT BEAUTIFUL:

1. The End of The Fall
2. No One Stands In My Way
3. At The Break Of Dawn (Feat. Elize Ryd)
4. The Last Sacrifice
5. Through Your Falling Tears
6. Unforgivable
7. Punish You
8. Life Is Not Beautiful
9. Last One Falls
10. Last Of Us
11. Seven
12. I Am The Storm

LINE UP ARION:

Iivo Kaipainen: guitar
Topias Kupianen: drums
Lassi Vääränen: vocals
Arttu Vauhkonen: keyboards
Georgi Velinov – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ