Hittman – Destroy All Humans

Facebookrssmail

Toen ik me opgaf om deze CD te bespreken vroeg ik me al af of het om dezelfde band ging die in 1988 het gelijknamige legendarische debuut uitbracht en in 1993 het nog betere (althans in mijn optiek) album ‘Vivas Machina’. En jawel hoor, 27 jaar na dato komt Hittman met een nieuw album. Hittman is een Amerikaanse (licht Progressieve) Heavy Metal band opgericht in 1984. ‘Destroy All Humans’ is pas hun derde album. In 1988 brengen ze hun gelijknamige debuutalbum uit en in 1993 ‘Vivas Machina’. Gek genoeg heeft de grote doorbraak nooit plaats gevonden maar heeft de band wel een cultstatus verworven. Met name in Duitsland, Japan en Griekenland is Hittman immens populair. In 1994 gooit Hittman wegens het uitblijven van succes de handdoek in de ring.

In 2017 komen ze echter weer bij elkaar. Mede door het succes van de geremasterde versie van hun debuutalbum uitgebracht door huidige platenmaatschappij No Remorse Records en succesvolle live-optredens op de Festivals ‘Keep It True’ en ‘Up The Hammers’. Ze besluiten om een nieuw album op te nemen wat geresulteerd heeft in ‘Destroy All Humans’. ‘Destroy All Humans’ grijpt qua stijl terug naar de in 1986 uitgebrachte demo en het gelijknamige debuut van 1988. Dat wil zeggen dat het album 8 uitstekende Heavy Metal nummers bevat in de stijl van de oude Queensryche, Fifth Angel, Heir Apparent en Crimson Glory om maar eens wat bands te noemen. Dirk Kennedy zingt als Geoff Tate in zijn beste dagen en is de kers op de taart op de toch al niet misselijke prestaties op dit album. Het album opent meteen ijzersterk met ‘Destroy All Humans’. Geweldige zang, mooie gitaarsolo’s, tempowisselingen, heavy riffwerk. Alles wat Heavy Metal zo mooi maakt bevat dit nummer. ‘Breathe’ is een mooi nummer dat refereert aan oude Queensryche. Ook ‘The Ledge’ is een Heavy Metal nummer van hoog niveau wat me door de zanglijn sterk aan Iron Maiden doet denken. Hierna komt ‘Code Of Honour’, een nummer dat al geschreven was voor het debuut in 1988 maar naadloos past bij de nieuwe nummers op dit album. ‘Total Amnesia’ is een uptempo Heavy Metal nummer in de stijl van de snellere Vicious Rumors en Crimson Glory nummers. ‘1000 Souls’ illustreert nogmaals dat Hittman als geen ander de kunst verstaat om een catchy Heavy Metal nummer te schrijven. ‘Out In The Cold’ is ook een oud nummer wat doet denken aan Accept en het midtempo werk van Fifth Angel. Afsluiter ‘Love, The Assassin’ is samen met het titelnummer mijn favoriete track en is ‘Operation : Mindcrime’ niveau.

Ook de productie is goed. Niet te gepolijst en niet expres old-skool jaren 80 gehouden maar modern en transparant waardoor de toch al uitstekende nummers nog beter tot hun recht komen. Hittman is terug en laat horen hoe ‘True’ Heavy Metal gespeeld moet worden. Er is nog steeds bestaansrecht voor dit soort muziek. ‘Destroy All Humans’ is het bewijs. (99/100) (No Remorse Records)

Tracklist

1 Destroy All Humans (7:32)

2 Breathe (4:20)

3 The Ledge (4:29)

4 Code Of Honour (5:20)

5 Total Amnesia (4:18)

6 1000 Souls (4:00)

7 Out In The Cold (4:29)

8 Love, The Assassin (7:45)

Line up

Dirk Kennedy – Vocals/Keyboards

Jim Bacchi – Guitars/Keyboards and Background Vocals

John Kristen – Guitars / Greg Bier – Bass

Jai ‘Es – Drums on track 1,2 & 5

Joe Fugazi – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ