LETHEAN – THE WATERS OF DEATH

Facebookrssmail

Via Cruz Del Sur Music brengt het Britse Doom Metal Duo Lethean hun debuutalbum ‘The Waters Of Death’ uit.

Het idee kwam van multi-instrumentalist James Ashbey om in 2012 een, aanvankelijk instrumentaal, project te beginnen. Hij nam een aantal demo’s op, maar kreeg daarmee niet de aandacht waar hij op hoopte. Totdat zangeres Thumri Paavana zich aansloot en hun gezamenlijk afreisde naar de studio in Gotenburg, Zweden. Om te gaan werken aan het debuut, waarvan het resultaat nu voor mijn neus ligt.

‘Idylls of The King’ kenmerkt zich door de dromerige zang van Thumri Paavana en een melodieuze gitaarriff die lekker in het gehoor ligt. Na de stevige track ‘Seafarer’ wordt pas echt duidelijk dat zij degene is die het album draagt.
Haar uitstekende en dromerige zang zijn heel fijn om naar te luisteren onder de verder toch wel matige Doomsound.
Deze sound bestaat voornamelijk uit wat gitaarriffs en een drumspel. Als luisteraar krijg je daarmee het gevoel dat de muziek niet helemaal af is, en dat er duidelijk iets mist, in de zin van mystieke toevoegingen. Zoals die van een koor of andere orkestrale instrumenten zoals een vioolspel.

En de overige tracks ‘In Darkness Veiled’, ‘Time And The Gods’, en ‘Across Grey Waters’ vormen daarop geen uitzondering. Begint ‘In Darkness Veiled’ nog met een mooi en rustig gitaarriff, zodra deze weer wordt omgezet in stevige muziek, neigt de verveling weer toe te slaan. En dit geldt ook voor ‘Time And The Gods’. Echter blijft de stem van de zangeres nog steeds genieten. Pas bij ‘Across Grey Waters’ komt er een soundeffect om de hoek kijken tijdens de intro in de vorm van vogelzang. Verder is deze genoemde track een prachtig, rustige song.

Ook afsluiter ‘Devouring Fire’ opent met een soundeffect van knisperend haardvuur. Maar ook weer is het jammer dat hierop niet verder wordt uitgepakt. Meteen daarna wordt de song weer verder uitgebouwd met slechts gitaarspel en drums.

De vocale kwaliteiten van Thumri Paavana redden eigenlijk dit album, maar daar is ook alles mee gezegd.
Want de muziek klinkt verder teveel van hetzelfde door het ontbreken van een aantal mystieke effecten en orkestrale elementen.
De enigste tracks waarop wel een soundeffect wordt neergezet, ‘Across The Waters’ en ‘Devouring Fire’, zijn ook meteen de beste song van ‘The Waters Of Death’.
Dankzij de zang een redelijk album, maar hopelijk gaat het duo op een volgend album meer uitpakken.
Want dat er meer inzit, is duidelijk.
Hopelijk halen ze dat er ook daadwerkelijk uit.
(65/100) (Cruz Del Sur Music)

 

TRACKLIST THE WATERS OF DEATH

  1. Idylls Of The King
  2. Seafarer
  3. In Darkness Veiled
  4. Time And The Gods
  5. Across Grey Waters
  6. Devouring Fire

LINE UP LETHEAN

Thumri Paavana – Vocals
James Ashbey – All Instruments

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ