Rick Miller- Altered States

Facebookrssmail

Multi-instrumentalist Rick Miller laat zich graag inspireren door bands als Pink Floyd, The Alan Parsons Project en The Moody Blues. Zijn nieuwste album heet Altered States, wat veranderende gemoedstoestanden betekent.

De titeltrack is meteen de openingstrack. Door de zachte, mysterieuze start (met allerlei details), word je meteen de muziek ingetrokken. De dromerige zang past bij de tekst en is in harmonie met de vrij langzame muziek. Vocale delen worden afgewisseld met uitgebreide instrumentale delen. De zang is soms gestapeld, bovendien is de zang soms ingezet als instrument. Er zijn veel wendingen, met onder andere strijkinstrumenten, bas en (meeslepend) gitaarspel. Het geluid is zeer goed en alles is prima verdeeld over de koptelefoon. Hierdoor komen de vele details goed tot zijn recht. Ondanks de vele details en de complexe opbouw, voelt het heel relaxed om naar te luisteren. ‘Altered States’ lijkt te eindigen, maar het is een wending met onder andere gesampelde geluiden en gesproken woorden. De muziek is heel bijzonder. Dat geldt zowel voor de melange /afwisseling tussen de diverse instrumenten, als de toegevoegde details. 

Het instrumentale ‘New Moon Prelude’ geeft je bijna het gevoel in een oerwoud te zijn. De combinatie van fluitspel en percussie is prachtig, weer valt het heldere geluid op. De flow blijft aangenaam rustig. Ook ‘Wolf Moon’ heeft een bijzonder intro. De zang is soms wat monotoon, maar de muziek is dat allerminst. Er is veel om naar te luisteren, zoals: akoestische en elektrische gitaarklanken en fluitspel. Met vlagen is de sfeer geheimzinnig, dit komt mede door het geluid van huilende wolven en de percussie. Er zijn bijzondere overgangen, bijvoorbeeld door de strijkinstrumenten. Regelmatig zijn er behoorlijk wat laagjes in zang en muziek. 

Door het vleugje muziek en het geluid van vogeltjes trekt ook het intro van ‘Borrowed Time’ de aandacht. De klank van een vrouwenstem smelt samen met de muziek. Het geluid van een tikkende klok past bij het geheel. Ook deze track is geweldig opgebouwd. De klank van de strijkinstrumenten is heel speciaal. De licht rockende elementen zijn tijdens de instrumentale stukken, hierdoor blijft de vriendelijke (gestapelde) zang een eenheid vormen met de muziek.  ‘The Trap’ start heel ingetogen, er volgen een paar korte wisselingen tussen strijkinstrumenten en rockende elementen. De nummers vormen een duidelijk geheel met elkaar, dat is onder andere te horen aan het fluitspel. De opmerkelijke details en het gebruik van instrumenten blijven boeiend.

Het instrumentale intro van ‘Old Secrets’ geeft me kippenvel. De details en veranderingen in de muziek zijn groter dan in de zang. Dat kan ook niet anders, omdat een instrument veel meer mogelijkheden heeft dan een stem. De teksten zijn niet bedoeld om mee te zingen, wel om naar te luisteren. Er zijn diverse instrumentale nummers, zoals ‘Half Moon’. Door de details en de combinatie/afwisseling van instrumenten ben ik vanaf de eerste seconde geboeid. De (gestapelde) zang in ‘A Dream Within A Dream’ is vriendelijk. Na een wending zijn er gesproken woorden. Elementen van het begin komen terug. In ‘Full Moon Rising’ word ik weer geraakt door de muziek en sampling. Deze laatste track is erg kort, hier had ik nog veel langer naar kunnen luisteren. 

De zang is meestal langzaam, alsof Rick in een ander bewustzijnsniveau zit. De muziek is over het algemeen rustig van opzet. De aparte manier waarop de instrumenten ingezet zijn, en de vele details zijn fenomenaal. Dit album komt het beste tot zijn recht als je met koptelefoon luistert.. en alléén maar luistert. ‘Altered States’ is een prachtige cd om in alle rust van te genieten. (90/100)  (Progressive Promotion Records)

Tracklist:

01 – Altered States 09:59

02 – New Moon Prelude 02:45

03 – Wolf Moon 09:42

04 – Borrowed Time 08:51

05 – The Trap 04:23

06 – Old Secrets 05:57

07 – Half Moon 03:21

08 – A Dream Within A Dream 04:59

09. – Full Moon Rising 01:40

Line up:

Rick Miller: vocals and all instruments 

Except: 

Giulia Cacciavillani: Flute

Sarah Young: Flute

Barry Haggarty: Guitar

Mateusz Swoboda: Cello

Kane Miller: Violin

Will: Drums and Percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ