WARREL DANE – SHADOW WORK

Facebookrssmail

Ruim 10 jaar na zijn eerste soloalbum ‘Praises To The War Machine’ (2008) wordt alsnog postuum Warrel Dane’s tweede soloalbum ‘Shadow Work’ uitgebracht via Century Media Records.
Warrel Dane genoot vooral bekendheid onder het publiek als zanger van bands als Nevermore en Sanctuary.

De zanger was begonnen aan het tweede vervolg totdat hij eind 2017 plotseling overleed. Het album was zo goed als afgerond en men heeft gekeken naar welk materiaal er het meest geschikt zou zijn voor release. Aan de hand van deze acht tracks is ‘Shadow Work’ samengesteld.

Laat ik daarom maar gewoon starten met luisteren. Na de korte opener ‘Ethereal Blessing’ volgt de track ‘Madame Satan.’ Deze track opent met een lekker stevige gitaarsound onder de welbekende karakteristieke vocalen van Warrel Dane.
Prima openers, niks op aan te merken.

Ook de daaropvolgende tracks ‘Disconnection System’, ‘As Fast As The Others’, titeltrack ‘Shadow Work’ en ‘The Hanging Garden’ zijn uitstekend gespeeld en liggen prima in het gehoor. Qua stijl en sound verschilt het weinig met zijn werk bij Nevermore en lijkt hij vocaal meer gebruik te maken van grunts. Tracks als ‘As Fast As The Others’ en ‘The Hanging Garden’ zijn mooi dramatisch gezongen tracks, met op ‘As Fast As The Others’ een prima koortje als bridge.
Titeltrack ‘Shadow Work’ is een opvallende track qua stijl combinatie. Deze track heeft een wisselende vibe met whispering vocals als intro en later een lage tenorvocal onder een Nu Metal gitaarsound. Echter verveelt de track totaal niet en weet de luisteraar daarmee geboeid te houden.

De afsluiters ‘Rain’ en ‘Mother is The Word For God’ zijn prima tracks om het album mee af te sluiten.
Dit keer is ‘Rain’ wel een volledige Doom track met prachtige dramatische zang en een mid-tempo gitaarsound.
Deze Doom sound houdt Warrel Dane nog even vast op ‘Mother is The Word For God’. Deze track begint met een intro van vioolspel en kent gedurende de gehele track een interessante afwisseling tussen elektrische – en akoestische gitaar, alsmede tussen stevig en rustig tempo. Tevens weet Dane op deze track zijn vocalsound mooi af te wisselen tussen dramatische cleanvocal en grunts en screams.

Over de doden niets dan goeds en dit geval geldt dit zeker voor Warrel Dane.
Want ook al klinkt het album duidelijk in mekaar gezet om snel een jaar na zijn overlijden postuum iets uit te kunnen brengen. Toch is het zekers een prima album met een uitstekende variatie in sound en vocalstijl. Voor wie wil kennis maken met de muziek van Warrel Dane zou ik toch eerder zijn werk met Nevermore aanraden, maar met dit album laat de zanger een mooi postuum werkje na die de fans absoluut niet mogen missen.
Rust in vrede, Warrel Dane. En dank je wel.
(85/100) (Century Media Records)

 

TRACKLIST SHADOW WORK

  1. Ethereal Blessing
  2. Madame Satan
  3. Disconnection System
  4. As Fast As The Others
  5. Shadow Work
  6. The Hanging Garden
  7. Rain
  8. Mother is The Word For God

 

LINE UP WARREL DANE

Warrel Dane (rip) – Vocals
Johnny Moraes – Guitars
Thiago Oliviera – Guitars
Fabio Carta – Bass

Marcus Dotta- Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ