Jet Black Sea – The Overview Effect

Facebookrssmail

Jet Black Sea komt uit Leiden en bestaat slechts uit twee personen. Dit zijn Michel Simons and Adrian Jones (Nine Stones Close).  Ze spelen experimentele progressieve muziek met een behoorlijke dosis (electronic) ambient. Hun nieuwe album heet ‘The Overview Effect’. Hier staan slechts drie nummers op. De titeltrack duurt maar liefst ruim 35 minuten.

Escape Velocity heeft een voorzichtige start. Er wordt ondertussen een spanningsboog opgebouwd of er wel of geen plotsklapse wending zal zijn. Maar deze komt niet. De track blijft vrij rustig. Het geluid goed is verdeeld over de boxen. Dit geeft de mysterieuze muziek wat extra’s. Bijna verslapt mijn aandacht. Maar dan komt er toch nog vrij onverwacht een rockende wending. De snaren zijn hier van de partij. Even later komt de zang erbij. De rock blijft nog even. Vlak voor het einde keert de rust terug.

Ook ‘The Overview Effect’ is in het begin mysterieus en rustgevend. Dan komt er ‘percussie’ bij. De zang smelt samen met de muziek. De sfeer blijft dromerig. De muziek heeft te veel pit om echt als ‘chill factor’ te dienen. Maar het neigt wel die kant op. Zoals verwacht zijn er vooral toetsen en elektronische klanken te horen. Door allerlei toegevoegde geluiden hoor je regelmatig iets anders.

Zo nu en dan komen de snaren erbij. Ondanks de herhalingen die ‘groepsgewijs’ te horen zijn, zijn er wel degelijk wendingen. Deze verlopen geleidelijk, waardoor de dromerige sfeer blijft bestaan. Ook tijdens de gesproken sampling gaat deze sfeer niet verloren. Deze sampling duurt vrij lang. Met een verrassende verandering in de muziek weet Jet Black Sea mijn aandacht terug te winnen. Daarna volgen er nog een paar wendingen die zeker de moeite waard zijn. Ondanks alles word ik niet echt geraakt door deze lange, epic track. Hoewel geen topper, is het wel degelijk een goede track, die een lange opbouw naar het einde heeft.

Het pianospel in Home (E.D.L) had ik na de elektronische klanken van de titeltrack niet verwacht. De zang past er goed bij. Deze laatste track vormt een vrij groot contrast met de voorgaande. Ook hier is de sfeer kalm. Als de drums zich stilhouden, wordt de piano ondersteund door sferische klanken. Dit is een prima match. Ook het vervolg is erg goed. Nu word ik wel geraakt, mede door de ‘strijkers’ en het gitaarwerk. Het einde is in eerste instantie vrij onverwacht.

Ondanks het contrast tussen deze laatste en de eerste twee tracks is het geheel in balans. De rust overheerst, de rockende elementen zijn in de minderheid. Dat is geen punt van kritiek, maar een sfeeromschrijving. ‘The Overview Effect’ is daarom een prima cd als je wat meer zin hebt in iets rustigere muziek. (78/100 Freia Music)

Tracklist The Overview Effect

1 Escape Velocity – 4:13
2 The Overview Effect – 35:49
3 Home (E.L.D) – 05:38

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ