CD van de Week: Methexis – Topos

Facebookrssmail

Methexis is een instrumentaal progressief rock project van de Griekse multi-instrumentalist Nikitas Kissonas (ex Verbal Delirium en Yianneis). Dit project bestaat sinds 2011. De muziek is door Nikitas geschreven. ‘Topos’ is het derde album dat uitgebracht is. Voor het eerst is het ook op vinyl verkrijgbaar.

‘Topos 1’ heeft een hele zachte en voorzichtige start. De muziek klinkt ver weg. Een paar seconden later luidt orgelspel een wending in naar wat heavy rock. Vrijwel direct rol je van de ene wending in de andere. Er komt veel op je af. Zoals lekkere basloopjes, prima drumwerk waarbij de cimbalen zo nu en dan zachtjes bespeeld worden. Tempo en volume wisselen constant. Ook is er ‘constante’ wisseling tussen de diverse instrumenten. Toetsen en fluiten komen regelmatig aan bod. Je hoort zelfs een trompet. Deze geeft samen met de pianoklanken die er doorheen dwarrelen een jazzy sfeer.

Niet alleen de instrumenten wisselen snel, ook de muziekstijl en de sfeer slaan soms vlug om. Ondanks al deze veranderingen in stijl, sfeer en niet te vergeten in tempo en volume, blijft de balans bewaard.  Na bijna 7 minuten lijkt dit nummer te eindigen. Maar het is een sublieme wending. Nu volgt er een fantastisch experimenteel deel. Dit is deels klassiek georiënteerd. Het geluid van ‘strijkers’ en ‘pauken’ is erin verweven. Er is eigenlijk te veel om op te noemen. Verbazingwekkend is hier op zijn plaats. Dit zit zo knap in elkaar! Even is er een kort onrustig stukje, dat op de grens zit van wel of niet te veel. En toch, ook dit past in het geheel. Het trompetspel is prachtig helder. Je voelt op een gegeven moment dat de opbouw naar het einde is ingezet. Toch eindigt deze epic na 19.30 minuten nog vrij onverwacht.

‘Topos 2’ heeft een langzame, vrij sombere start. Het gitaarspel wat erbij komt zorgt voor melancholie. Dit is een geheel andere track. Hier zijn de veranderingen (in eerste instantie) minder vaak en minder plotseling. Toch blijft ook deze track boeien. Zeker als de muziek experimenteel van aard wordt. Diverse akoestische gitaren geven even een vrolijkere sound. Ook hier zijn er fantastische transities in de muziek. Soms onverwacht. Op andere momenten vloeien de veranderingen in elkaar over. Tempo en volume worden flink opgeschroefd. Vervolgens keren de jazzy elementen op het einde terug. Kortom, ook hier gebeurt er van alles.

Deze cd telt slechts twee nummers. De laatste tikt bijna 21 minuten aan. In beide tracks weet je eerst niet of de track gaat eindigen of er een wending is. De geluidskwaliteit is goed. Ondanks het aantal laagjes is er een prima evenwicht tussen de instrumenten onderling. Dit is 40 minuten instrumentale top prog om intens naar te luisteren.

(91/ 100) (Eigen beheer)

Track list Topos

Topos 1 – 19:30
Topos 2 – 20:50

Line up Methexis:

Nikitas Kissonas: arrangementen, gitaren, bassen, toetsen
Theodore Christodoulou: drums
Nicolas Nikolopoulos: fluiten
Konstantinos Kefalas: trompet

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ