PROJEKT GEMINEYE – MAN OF SCIENCE..MAN OF DREAMS

Facebookrssmail

Mark Anthony K is een multi instrumentalist uit Canada. Hij is de man achter Projekt Gemineye. Hij heeft zich laten inspireren door bijvoorbeeld Rush, Dream Theater en King Crimson. ’Man of science.. man of dreams’ is het derde album dat Mark uitbrengt. Op dit thema album gaan de teksten over wetenschap, dromen, avonturen en de hoop op een betere toekomst.

De bliepende geluiden lijken uit een game afkomstig te zijn, ze horen bij ‘Virtual Reality’. Deze geluiden plaats voor rock, de eerste wending is meteen al een mooie! Het uitgebreide instrumentale stuk is heerlijk, het geluid is goed verdeeld over de koptelefoon. Mark’s stem klinkt hier uitgeblust, dat past in de tekst. In het refrein kinkt zijn stem minder moe, er zijn meerdere stemmen te horen, dit geeft een vollere sound in de rock. Na een paar keer luisteren zing je delen van de tekst mee. Ongeveer halverwege gaat dit nummer door het rockende, instrumentale stuk meer leven. Dat houdt Projekt Gemineye vast, ook als de zang er weer bij komt. Over het algemeen is de balans tussen de wat zwaardere snaren en het slagwerk prima. Al is het klankkleur tussen de drums onderling niet geheel in balans. De wending naar de toetsen is verrassend, even later sterft dit openingsnummer weg.

‘Cosmic Sea’ start met elektronische geluiden, maar de rock volgt snel. Als Mark begint te zingen, gaan tempo en volume naar beneden. Hij zingt vrij veel op ongeveer hetzelfde tempo en volume. Bovendien heeft hij geen megagroot bereik, waardoor de zang af en toe te voorspelbaar is ingezet. De kleur van zijn stem is vriendelijk en neigt meer naar de sing-en songwriter dan de rockers kant. Toch kleurt zijn stem goed bij het geheel. Tijdens de breaks is er ruim voldoende toonhoogte verschil tussen de drums. Instrumentale en vocale delen wisselen elkaar af, in beide is de bas aangenaam aanwezig.  Het einde sterft gaaf weg.

‘To Hope…To Dream’ heeft regelmatig een behoorlijk aantal laagjes, waarin ook akoestisch gitaar te horen is. Maar het aantal laagjes wisselt, zodat de akoestisch gitaar in een minimalistisch stukje (bijna) solo is. Soms klinken de instrumenten op één lijn qua ritme en/of melodie, op andere momenten lijken ze tegen elkaar in te gaan.  Ondanks deze contrasten is de balans meestal in orde.

‘Secret Science’ start met gesampelde geluiden van onder andere sijpelend water.  Aan de mysterieuze muziek worden op een gegeven moment robotachtige geluiden toegevoegd. Daarna volgt een rockend stuk. De snaren zijn aangenaam zwaar bespeeld, dit mengt zich met lekker drumwerk en hogere tonen van de toetsen. Elektronische klanken nemen de plaats in van de rock, het geluid van onder andere sijpelend water is op de achtergrond te horen. Heel even is er twijfel of dit nummer weg zal gaan sterven, maar de rock keert terug. Deze mooie epic eindigt rustig. Ook het laatste nummer, ‘Traces Of The Past’ is goed opgebouwd. In de muziek zit meer variatie dan in de zang. Het einde sterft mooi weg.

Alle nummers hebben een afwisseling tussen de meer rockende delen, en de rustig gespeelde stukken. Vocaal zijn er mogelijkheden voor verbetering wat betreft variatie in volume, tempo en eventueel toonhoogte. Door in de toekomst enkele accenten te leggen op bepaalde woorden en/of zinnen, krijgen de teksten meer emotie. Alles is goed verdeeld over de koptelefoon, de geluidskwaliteit is in orde. Projekt Gemineye is een one man project. Mark Anthony K verdient met zijn ‘Man of science.. man of dreams’ een flinke pluim! (78/100) (Reficul Records)

Tracklist

  1. Virtual Reality
  2. Cosmic Sea
  3. To Hope…To Dream
  4. Secret Science
  5. Traces Of The Past

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ