The Neal Morse Band- The Great Adventure

Facebookrssmail

In 2016 bracht The Neal Morse Band ‘The Similitude of a Dream’ (TSOAD) uit. Dit album was gebaseerd op het boek ‘The Pilgrim’s Progress’ (uit 1678). Bij het uitkomen van TSOD was het al duidelijk dat er een vervolg zou komen. Deze opvolger heet ‘The Great Adventure’.

Als eerste hoor je het geluid van wind. De muziek gaat verder waar TSOD eindigde. Daarna gaat ‘Overture’ zijn eigen weg. De eerste woorden die Neal Morse zingt, raken mij. Deze start is nog mooier dan gehoopt!
Na een heel rustig begin komt er staccato muziek, stevig maar met lichtere elementen van strijkers en piano. Daarna wordt de muziek bombastisch. In dit aangename, uitgebreide instrumentale stuk volgen de wendingen elkaar (meestal) in hoog tempo op. Naadloos gaat deze epic over naar ‘The Dream Isn’t Over’. De rustige, ietwat staccato muziek is op de achtergrond, zodat Neal’s zang op de voorgrond is. Zijn stem is zoals altijd: prachtig. De cello en piano geven vlak voor het einde een ontroerende wending. Zo anders opent hoofdstuk 2 met ‘Welcome To The World’. Deze woorden worden door meerdere gezongen, fans weten dat dit een prachtige blend vormt. Dit komt nog beter tot uiting door de goede verdeling over de koptelefoon. Het gitaarspel wordt heerlijk gillend.

Al een paar keer heb ik kippenvel gehad, maar in ‘A Momentary Change’ bezorgt The Neal Morse band mij drie lagen dik kippenvel. Het ene fantastische nummer volgt het andere op. Ze zijn allemaal ingewikkeld, maar geniaal opgebouwd. Deze proggers maken zowel vocaal als instrumentaal de verwachtingen waar.. Eric Gillette is voor het grootste deel verantwoordelijk voor het gitaarwerk, en dat is fenomenaal. In de meeste nummers is er een wisselwerking tussen bombasme, strak gespeelde stukken en/of klein gespeelde delen. Deze veranderingen zijn soms plotseling, zang en muziek (en eventueel toegevoegde geluiden) zijn echter constant in harmonie. De nummers lopen mooi in elkaar over, zo vormen de hoofdstukken een echte eenheid. ‘To The River’ heeft een fenomenaal minimalistisch stuk, de ingetogen gitaarsolo die eraan vast zit, had ik niet verwacht, maar.. wow!

Het derde hoofdstuk start met ‘The Great Adventure’. De sfeer is vrij vrolijk door het ritme en de soms ritmische zang. De nummers grenzen nog steeds aan de perfectie. Of het nu het toetsenwerk is, bas, drum, gitaar en/of zang, alles is technisch zeer goed tot uitmuntend. De nummers zijn van begin tot en met het einde geweldig. Oké, ‘Hey Ho Let’s Go’ eindigt iets ‘gewoontjes’ in vergelijking met de rest. De eerste seconden van ‘Beyond The Borders’ maken dit weer helemaal goed. Dit nummer heeft filmische allure. Normaal is er een script voor een film, waarbij muziek gecomponeerd moet worden. Nu is de muziek er al, maar de film nog niet. Deze eerste cd is overweldigend goed.

Ook de tweede cd start met een Overture. De filmische muziek (met strijkers) gaat over naar een opzwepend ritme. De snaren worden soms zeer snel en rockend bespeeld. De toetsen sluiten hierbij aan.
‘Long Ago’ lijkt een tegenpool door de rustige start. Alle stemmen hebben een warme uitstraling. Ongemerkt zijn tempo en volume toegenomen maar het bombastische blijft weg. In ‘The Dream Continues’ gaat in deze rustigere trend verder. ‘Fighting With Destiny’ heeft een heel ander kaliber: de ritmesectie is strak. Daarnaast is de muziek af en toe chaotisch. Dit en de ‘creepy’ zang sluiten aan bij de woorden die gezongen worden. Het karakter van ‘Vanity Fair’ is verrassend vriendelijk. Het opmerkelijke einde past bij dit nummer. In ‘Welcome To The World 2’ zijn de snaren aangenaam veelvuldig aanwezig. Eigenlijk is er van alles veel, en dat is heerlijk. Ineens is er een klein gespeeld deel, dit is fantastisch ingevoegd. Ook de nummers die hierna komen zijn van hoog niveau.
Tijdens ‘Freedom Calling’ zijn de overeenkomsten met TSOD even heel duidelijk aanwezig. Met vlagen ligt het tempo flink hoog, maar het einde is klein gespeeld.

De zang en een vleugje muziek in ‘A Love That Never Dies’ zijn in perfecte harmonie. Dit nestelt zich diep onder mijn huid. De achtergrondzang doet hier nog een schepje bovenop. Je voelt aan iedere vezel van je lijf dat het einde van dit album nadert. Nog één keer wordt alles uit de kast gehaald. Heel langzaam sterft dit nummer weg zodat we de tijd krijgen om eraan te wennen dat dit geweldige album bijna afgelopen is.

Met TSOD lag de lat mega-hoog om dit op zijn minst te evenaren. The Neal Morse Band heeft zichzelf overtroffen, want grote delen van The Great Adventure’ zijn adembenemend mooi. Daarmee is deze opvolger is nòg mooier dan zijn voorganger.
(97/100) (Radiant Records)

 

Tracklist The Great Adventure:

cd 1

Hoofdstuk 1 (12:50)

 1. Overture
 2. The Dream Isn’t Over

Hoofdstuk 2 (23:48)

 1. Welcome To The World
 2. A Momentary Change
 3. Dark Melody
 4. I Got To Run
 5. To The River

Hoofdstuk 3 (17:59)

 1.  The Great Adventure
 2.  Venture In Black
 3. Hey Ho Let’s Go
 4. Beyond The Borders

Cd 2

Hoofdstuk 4 (18:13)

 1. Overture 2
 2. Long Ago
 3. The Dream Continues
 4. Fighting With Destiny
 5. Vanity Fair

Hoofdstuk 5 (30:57)

 1.  Welcome To The World 2
 2.  The Element Of Fear
 3.  Child Of Wonder
 4.  The Great Despair
 5. Freedom Calling
 6. A Love That Never Dies

Line up The Neal Morse Band:

Neal Morse: Lead zang, Keyboards, Gitaar
Mike Portnoy: Drums, zang
Randy George: Bass
Eric Gillette: Gitaar, zang
Bill Hubauer: Keyboards, zang

Gastmuzikanten:

Chris Carmichael : strijkers
Amy Pippin, Debbie Bresee, April Zachary en Julie Harrison: achtergrondzang in A Love That Never Dies.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ