Dreamwalkers Inc – First Re-Draft

Facebookrssmail

Dreamwalkers Inc – First Re-DraftDreamwalkers Inc is een nieuwe bandnaam. Oprichter Tom de Wit startte dit project ooit onder de naam TDW. Dit bleek online niet goed vindbaar, daarom werd het TDW & Dreamwalkers Inc. Inmiddels is deze naam veranderd in Dreamwalkers Inc. ‘First Re-Draft’ is het eerste album dat onder deze nieuwe naam uitkomt. De basis van dit album gaat terug naar 2004. In dat jaar kwam het allereerste album van TDW uit, met de titel ‘First Draft’. De toen 16-jarige Tom was onervaren in het hele productieproces. Dat hoorde hij zelf later ook, toch liet de basis hem niet los. In 2011 bracht hij de nummers opnieuw uit, exclusief voor de leden van de TDW-website. Achteraf was Tom nog niet tevreden, nu met de input van de band, zijn de nummers in een nieuw jasje gestoken.

‘Endless’ heeft een rustige start met gesproken woorden. De symfonische rock bevat metal elementen. De eerste zinnen die Tom zingt, zijn vervormd en klinken grimmig. In een ingetogen stuk is de zang mooi van kleur. Deze heldere zang en de vervormde zang wisselen elkaar af. Bovendien is er een variatie in het aantal stemmen, er doet een heel koor mee. Het ‘drumwerk’ klinkt een beetje hol, maar de kleur is warm genoeg. Bovendien is er ‘dynamiek’. Er is een geluid gebruikt dat lijkt op een speeldoosje, hierna is er onrust. Deze wordt deels veroorzaakt doordat er tegen elkaar in wordt gezongen. Hierdoor zijn de woorden niet makkelijk te verstaan, maar je kan meelezen in het tekstboekje. Gesamplede stemmen vormen de inleiding voor een bijzonder einde.

Het ‘speeldoosje’ komt in diverse nummers terug. De toevoegde gesproken woorden klinken steeds anders. Tijdens de kalme start van ‘Innerburn’ is het ‘speeldoosje’ aanwezig en is er weer gebruik gemaakt van gesproken sampling. Tijdens een uitgebreid instrumentaal stuk vliegt het tempo omhoog. “Help me!” zijn de eerste woorden die gezongen worden. Deze luistertekst wordt deels door Tom en deels door het koor gezongen, dit geeft fantastische wisselwerking. Gesproken woorden, het ‘speeldoosje’ en het geluid van een sobere strijkers zorgen voor een prachtig eind.

Liepen de nummers hiervoor bijna non stop in elkaar over, voor ‘Dreamwalk’ is er een korte stilte. De teksten zing je niet zomaar even mee. ‘Dreamwalk’ de meest toegankelijk tekst, deze is door het koor gezongen. De ‘drums’ klinken behoorlijk strak, tevens is er ‘dynamiek’ te horen. De overige instrumenten gaan even mee in dit strakke ritme. Al gaan ‘strijkers’ hun eigen weg. Na de woorden ‘Let it go now’ sterft het einde mooi weg.

‘Your Room’ heeft niet alleen een boeiend begin, maar ook een prachtig einde. Dit loopt mooi over naar ‘My Loss’. Ook in dit laatste nummer weet ‘Dreamwalkers Inc’ mijn aandacht vast te houden. De opbouw naar het einde toe is fantastisch.

Dreamwalkers Inc heeft duidelijk een eigen stijl ontwikkeld. Je hoort overeenkomsten met onder andere hun vorige album ‘The Antithetic Affiliation’ (2017). Maar ook verschillen: op het nieuwe album is meer onrust voelbaar, het album moet langer groeien. Het tekstboekje, met artwork van Maarten Gunsing, bevat sprekende tekeningen in schetsvorm. Deze sluiten aan bij de nummers.

Met vlagen is er een groot aantal laagjes in zang en muziek. De balans is er niet alleen tussen zang en muziek, maar ook tussen de symfo en de metal. Tom heeft een veelzijdige stem, die zowel vriendelijk en helder kan klinken, als grimmig en/of boos. Door de emotie in de woorden van Tom, de koorzang en door de structuur van de nummers, voelt ‘First Re-Draft’ bijna aan als een rockopera. (83/100) (Layered Reality Productions)

Tracklist First Re-Draft:

1 Endless -5:38
2 Mourning After – 4:47
3 Happy Day – 4:53
4 Innerburn – 7:10
5 Dreamwalk – 4:48
6 New Strength – 6:13
7 Your Room – 4:12
8 My Loss – 6:01

Line Up Dreamwalkers Inc:

Tom de Wit – zang, gitaar en toetsen
Lennert Kemper – gitaar en zang
Norbert Veenbrink – gitaar
Joey Klerkx – gitaar
Peter Den Bakker – bas
Vincent Reuling – toetsen
Kenneth Martens – live drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ