CD van de Week: Avantasia – Moonglow

Facebookrssmail

Avantasia - MoonglowDe grote man achter Avantasia is Tobias Sammet. Om zijn hele CV hier meer te pennen is onbegonnen werk daarom beperk ik me tot het meest relevante; Autodidakt, componeert en produceert alles zelf en is ook nog eens een begenadigd zanger (Edguy). Meerdere awards gewonnen waaronder beste Duitse artiest (Metal Hammer) en beste componist (Burn Magazin (Japan)). Verder heeft hij ook nog een eigen radio-programma ‘Tobias Sammet-Rock Show’ wat wekelijks te beluisteren is op Radio BOB.

In 1999 start hij Avantasia, een side project naast zijn band Edguy, wat oorspronkelijk bedoeld was als een eenmalig studio-uitstapje met de albums ‘Metal Opera’ part 1 en 2 wordt in 2007 nieuw leven ingeblazen met het uitbrengen van het album ‘The Scarecrow’. Het onverwachte succes van dit album resulteert in een festival-tour met als hoogtepunt een headline show op Wacken Open Air. Vanaf dat moment worden er regelmatig albums uitgebracht en getourd met wisselende muzikanten en vocalisten. Ook dit album gaat live gepromoot worden. De ‘Moonglow’-tour gaat eind maart van start dus houd de concert-agenda maar in de gaten.

Gast vocalisten op dit inmiddels al weer 8e album zijn Ronnie Atkins (Pretty Maids), Jørn Lande (oa Masterplan), Geoff Tate (ex-Queensryche), Eric Martin (Mr.Big), Bob Catley (Magnum) die ook al op eerdere Avantasia-albums zongen en ‘nieuwkomers’ Hansi Kursch (Blind Guardian), Mille Petrozza (Kreator) en Candice Night (Blackmore’s Night).

Ook dit album is net zoals zijn voorgangers een concept-album. Verschil met de vorige albums is dat het dit keer geen verhaal is waar iedere vocalist een rol speelt maar ieder nummer vertelt een verhaal over een wezen dat op de wereld is geworpen maar er niet in kan slagen om zich in te passen. Het falen om een connectie te krijgen met de directe omgeving resulteert in een vlucht naar het duister in de hoop daar bescherming en rust te vinden. Doordat de nummers op zichzelf staan is het makkelijker om ze afzonderlijk te beluisteren, iets wat moeilijker is bij de voorgaande albums waarbij de nummers een aaneensluitend verhaal vertellen en ook nog eens verbonden worden met intro’s, gesproken stukken en geluidseffecten.

De productie is zoals we gewend zijn weer van grote klasse en wordt wederom verzorgt door de heren Sammet en Paeth. Ook een vermelding voor het schitterende artwork van Alexander Jansson, buitengewoon fraai. Het album opent meteen sterk met het bijna 10 minuten klokkende ‘Ghost In The Moon’, een heerlijk bombastisch nummer. Meat Loaf meets Trans-Siberian Orchestra. Het tweede nummer ‘Book Of Shallows’ is het hardste nummer wat Avantasia tot nu toe heeft uitgebracht. Gast vocalisten op dit nummer zijn Hansi Kursch van Blind Guardian en Mille Petrozza van Kreator dat is te horen aan het nummer, de invloeden van beide bands zijn duidelijk hoorbaar. Thrash met een Avantasia-sausje. Ik werd aangenaam verrast.

Vervolgens krijgen we het titelnummer ‘Moonglow’ een nummer waarin Tobias Sammet en Candice Night de sterren van de hemel zingen, ook weer erg mooi. Dit nummer was al uitgebracht als tweede single in januari van dit jaar. Het vierde nummer is  ‘The Raven Child’, dat in december 2018 al was uitgebracht als 1e single. Opmerkelijk omdat dit nummer ruim 11 minuten duurt. Alle muzikale registers worden in dit nummer opengetrokken. Het a-capella gezongen stuk doet me sterk denken aan ‘Chance’ van Savatage. Jørn Lande’s vocale bijdrage op dit nummer is indrukwekkend.

‘Starlight’ is een typisch Avantasia nummer, bombastisch en lekker uptempo. Hierna mag Geoff Tate schitteren op de magistrale piano-ballad ‘Invincible’ waarop hij zingt als in zijn beste Queensryche-jaren. Alleen voor dit nummer zou ik deze schijf al aanschaffen. ‘Invincible’ loopt naadloos over in ‘Alchemy’ waarop Geoff Tate nog maar eens laat horen dat hij nog lang niet is afgeschreven en nog steeds een van de beste metal-zangers ter wereld is. Het Whitesnake-achtige middenstuk is erg mooi. Op ‘The Piper At The Gates Of Dawn’ is het vooral genieten van het vocale vuurwerk van de heren Atkins,Lande, Martin, Catley en Tate. ‘Lavender’ is weer een typisch Avantasia-nummer met degelijke vocalen van Bob Catley. ‘Requiem For A Dream’ doet sterk denken aan Helloween wat mede komt door het uit duizenden herkenbare stemgeluid van Michael Kiske. Speciale vermelding voor de mooie bas-loopjes in dit nummer.

Het album sluit verrassend af met een cover van Michael Sembello’s ‘Maniac’, welbekend van de film ‘Flashdance’ begin jaren 80. Eindelijk mag Eric Martin zich volledig uitleven op dit nummer want op de rest van het album komt hij helaas maar sporadisch voor. De heren Sammet en Martin hebben er hoorbaar plezier in. Het nummer valt wel totaal uit de toon met de Avantasia-nummers. Ik persoonlijk vind het een aangename verrassing maar ik kan me voorstellen de die-hard Avantasia fan de cd stopt na ‘Requiem For A Dream’. Verder staat er op de eerste persing nog een Bonus Track genaamd ‘Heart’. Hoe dit nummer klinkt kan ik niet beoordelen aangezien het niet op mijn gestuurde promo stond maar volgens Sammet zelf is het een ode aan Journey ten tijde van Steve Perry.

Conclusie: Avantasia’s beste (lees meest afwisselende) album tot nu toe. Hoogtepunten en verrassingen zijn voor mij de vocale prestatie van Geoff Tate en het verrassende nummer ‘Book Of Shallows’ wat ik als Thrash-liefhebber een aangename vond in het Avantasia-repertoire. (95/100) (Nuclear Blast Records)

Track List Moonglow

1 Ghost In The Moon (9:51)
2 Book Of Shallows (5:00)
3 Moonglow (3:56)
4 The Raven Child (11:14)
5 Starlight (3:18)
6 Invincible (3:07)
7 Alchemy (7:28)
8 The Piper At The Gates Of Dawn (7:20)
9 Lavender (4:30)
10 Requiem For A Dream (6:08)
11 Maniac (cover Michael Sembello) (4:31)

Bonus Track: Heart (staat alleen op de eerste persing)

Line Up Avantasia:

Tobias Sammet Vocals, Bass, Keyboards
Sacha Paeth Guitar, Bass, Keyboards
Michael Rodenberg Orchestration and keyboards
Felix Bohnke Drums

Gast vocalisten
Ronnie Atkins (Pretty Maids)
Jørn Lande (oa Masterplan)
Hansi Kursch (Blind Guardian)
Mille Petrozza (Kreator)
ichael Kiske (ex-Helloween)
Candice Night (Blackmore’s Night)
Geoff Tate (ex-Queensryche)
Bob Catley (Magnum)
Eric Martin (Mr.Big)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ