Bloodbound – Rise of the Dragon Empire

Facebookrssmail

Bloundbound ontstond in 2004 als een traditioneel Sweedse heavy metal band, een hard werkende band die gemiddeld om de twee jaar een nieuwe plaat weet uit brengen. Net zoals bij ieder goed presterende band is de sound van Bloodbound ook geëvolueerd: Van pure heavy metal naar een progressieve uitstapje in de vorm van ‘Tabula Rasa’ in 2009, terug naar een wat meer klassieke heavy sound om vervolgens een vleugje power metal aan ‘Stormborn’ toe te voegen en behoorlijk uit te breiden op ‘War of Dragons’.

De komst van Patrik Selleby in 2010 heeft de band, naast een welkome stabiliteit, ook een zanger met een passende vocale range voor de genre gegeven. De laatste wijziging dateert van 2017 en is drummer Daniel Sjögren, tevens drummer voor Twilight Force en Live drummer voor Sabaton.

In 2017 vond de drakenoorlog plaats in ‘War of Dragons’ en na een oorlog moet er weer opgebouwd worden en zo is het Rijk van de Draken ontstaan… ‘Rise of the Dragon Empire’, is het achtste album van Bloodbound en komt eind van deze maand uit. Zoals de titel het al aangeeft, ‘Rise of the Dragon Empire’ is een echt vervolg op voorgaande werk in muziek stijl, lyrics en in verwijzingen naar de draken van Game of Thrones met onder andere het tiende nummer ‘Balerion’ een hymne aan de beruchtste Targayen draak. Al bij de eerste luisterbeurt word je getroffen door de bekende epische grandeur uit ‘War of Dragons’. Met de eerste woorden ‘In a land of dreams and fairy tales’ wordt de luisteraar weggevoerd naar een andere wereld waar schild en zwaard overheersen en legendes en magie hun volle betekenis krijgen als in een ware epos.

Muzikaal gezien, is dit album bombastischer dan Bloodbound ooit heeft gedaan. Duizelingwekkende solo’s die je om de oren vliegen, twin gitaren mooi op elkaar ingespeeld en de keyboard lagen zorgen voor een symfonisch geheel. De vurige hoge uithalen van Patrick, het regelmatige inzet van lagere koren en de goed verstaanbare teksten dragen bij aan een intense beleving waardoor het gevoel om op een quest te gaan zo maar kan ontstaan…. Het is ook enorm lastig om een favoriete track te hebben of er een te noemen die duidelijk boven de rest uitkomt. ‘Slayer of Kings’ is zeker op zijn plaats als tweede op het album, deels vanwege de intro waarbij Patrick binnen tientallen secondes zijn vocaal range laat horen. ‘Magical Eye’ zal zeker ook opvallen met zijn vloeiende opbouw in tempo en krachtige solo. ‘Reign of Fire’ is zoals de titel doet verwachten een treffend einde, met een iets minder vaart dan de rest van het album maar een zekere grootsheid als een lofzang opgedragen aan de draken.

Ere wie er toekomt, ‘Rise of the Dragon Empire’ is een meesterwerk binnen het genre. Melodieus en snel, sprekend tot de verbeelding, dit is een album met een bijna cinematische karakter. Fans van de Fantasy genre, hetzij in boeken of films of fans van bands als Powerwolf zullen hier ongetwijfeld van genieten. Sterker nog dit is voor hen een must have! En voor diegene die nog geen fan zijn maar wel van heavy/power metal houden, is dit album zeker een aanrader. (92/100) AFM Records 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ