Poor Genetic Material – Here Now

Facebookrssmail

Martin Griffiths was in de jaren ’70 zanger van de prog band ‘Beggars Opera’. Nu heeft hij heeft samen met zijn zoon Philip de leadzang voor de Art rockband  ‘Poor Genetic Material’. Vier jaar geleden bracht deze band het album ‘Abscence’ uit. Dit album ging over dat alles wat we nu meemaken straks verleden tijd is. Nu is de opvolger ‘Her Now’ uit. Hier komt de andere kant van de medaille naar voren: de optimistische kant. Wat we meemaken vormt herinneringen. Ze veranderen doordat we zelf veranderen. Maar de mooie momenten zijn er voor altijd: hier, nu en met ons.

Het album gaat met de titeltrack van start. Na enkele zachte klanken volgt een wending. Kort hierna is de sfeer van de muziek vrij vrolijk en een beetje zomers. De kleur van de zang sluit daarbij aan. Dit wordt zo nu en dan aangevuld door de achtergrondzang. Diverse transities vloeien in elkaar over. Andere veranderingen komen meer plotseling. Het geheel is goed verdeeld over koptelefoon. De bas loopt als rode draad door een groot deel van dit nummer heen. Vlak voor het einde keert de vrolijke sfeer van het begin nog even terug.  ‘The Waiting Game’ heeft een ingetogen start, zang en muziek blijven een eenheid vormen. Daarnaast zijn de instrumenten onderling prima in balans. Dat geldt ook voor de percussie, dat soms aangenaam op de voorgrond aanwezig is. Het minimalistische stukje is fantastisch! Het meeslepende gitaarspel daarna eindigt in een wat tegenvallende fade out.

‘The Garden’ bestaat uit vier delen, ‘The War’ is het eerste deel. Het drummen heeft een mars achtig tempo, maar er zijn ook rusten voor de drums ingebouwd. In dit nummer heeft

Martin lead zang, De tekst gaat over de geschiedenis van de Schwetzingen Tuinen. Hij vertelt over persoonlijke ervaringen, en de rust die hij in de tuinen vindt. Tijdens een instrumentaal stuk is er melancholie, de fluit maakt het sobere gevoel een beetje lichter.  Een enkele zin komt een aantal keer terug. In tegenstelling tot hun vorige album, zit hier geen tekstboekje bij. Even meelezen met de teksten tijdens het luisteren kan helaas niet. De wendingen in de muziek zijn ook hier goed gedaan. Het geheimzinnige muziekstukje voelt bijna spiritueel aan.

Na een fantastisch uitgebreid instrumentaal stuk lijkt het nummer te gaan eindigen. Maar er volgt meer, onder andere gaaf gitaarspel. ‘The Peace’ is het laatste deel.  De opbouw naar het einde van deze gave epic vrij kort.

Het intro van ‘This Place’ is lekker kalm. De heldere, rustige zang is in balans met de muziek.

De toename in tempo en volume laat even op zich wachten, maar als die er is, is het vrij plotseling. De gestapelde zang is prima. Na een aantal wendingen is er meeslepend gitaarspel en een boeiend stuk op de toetsen. Dit laatste nummer sterft langzaam weg, maar dit had op het allerlaatst nog wat geleidelijker  gemogen. Bij enkele nummers is het einde niet zo heel bijzonder. Terwijl de nummers zelf erg goed zijn opgebouwd. Want er zijn volop wendingen in de muziek. Deze gaan van akoestische stukjes en/of ingetogen delen naar  lekkere rock, waar soms een vleugje pop in zit. Op andere momenten zijn de volumeverschillen subtiel.  De details zijn prima verdeeld over de koptelefoon. De teksten nodigen niet uit om mee te zingen, het zijn bijzondere luister teksten. ‘Here Now’ zit complexer in elkaar dan je in eerste instantie hoort. Met vlagen zijn er best veel laagjes in de muziek. Toch luistert het gemakkelijk weg, bovendien blijven diverse melodieën aangenaam in je hoofd kleven.  Kortom ‘Poor Genetic Material’ maakt degelijke Duitse Art/progrock die meer bekendheid verdient. (82/100)(QuiXote-Music)

Tracklist

1. Here Now – 4:44

2. Serendipity  – 3:43

3. The Waiting Game – 6:59

4. Note from My Younger Self – 7:00

5. The Garden –   13:13

I. The War

II. The Garden

III. The Theatre

IV. The Silver Peacock

V. The Peace

6. This Place  – 9:34

Line up

Philip Griffiths: lead en achtergrondzang

Martin Griffiths: leadzang (The Garden)

Stefan Glomb: gitaren

Philipp Jaehne: keyboards

Pia Darmstaedter: fluit

Dennis Sturm: bas

Dominik Steinbacher: drums & backing vocals.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ