THE DAMNED THINGS – HIGH CRIMES

Facebookrssmail
The Damned Things - High Crimes

Het in 2010 door Joe Trohman (Fall Out Boy)  en Scot Ian (Anthrax)  opgerichte The Damned Things kreeg vanwege hun samenstelling (ook Keith Buckley van Fall Out Boy, Rob Caggiano indertijd Antrhax nu Volbeat en Andy Hurley van Fall Out Boy) al snel het predicaat superband.

Het debuut album “Ironiclast” uit 2011 had wel enkele lekkere Thin Lizzy achtige nummers maar was toch niet bepaald hetgeen menigeen er van verwacht had. Maar liefst 8 jaar later mogen we nu de opvolger ‘High Crimes’ verwelkomen waarop Caggiano is vervangen door Dan Adriano van de punkrockers Alkaline Trio. Die punkinvloeden zijn meteen hoorbaar in het vlotte, licht chaotische ‘Cells’ dat wel meteen lekker raak is. Sowieso is dit album gelukkig een stukje steviger als het debuut maar zijn de 70’s invloeden van met name Thin Lizzy zeker niet ver weg.

De band excelleert vooral op het eerste gedeelte van de plaat met uitschieters als het titelnummer en de meer ingetogen, maar zeer overtuigende, rockers ‘Invincible’ en ‘Omen’. Op ‘Something Good’ wordt hetzelfde geintje uitgehaald als Faith No More deed op ‘Be Agressive’ en Marilyn Manson nog eens dunnetjes overdeed op ‘MobScene’ maar ook hier werkt het met een kinderstemmetje uitgesproken letter voor letter verwoorde ‘Y E L L all my friends are going to Hell’.

Het zware ‘Stromchaser’ en het venijnige ‘Carry A Brick’ nemen de opmaat naar een heerlijk album maar het peil zakt daarna helaas wat in. Echt slecht wordt het niet maar het beste is er duidelijk vanaf. Jammer, een gemiste kans dus.

We hebben lang moeten wachten op dit ‘High Crimes’ van The Damned Things maar deze is beduidend beter dan het debuut. Zeker het eerste gedeelte van het album voldoet in alle opzichten en het spelplezier spat er vanaf. Dat geeft de plaat zeker een meerwaarde maar een topalbum is het door de wat matige ‘2e helft’ niet geworden. Derhalve een rockalbum dat lekker wegluisterd, mede door het vakmanschap van de heren. (78/100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist:

1. Cells 3:02
2. Something Good 3:43
3. Invincible 3:50
4. Omen 4:26
5. Carry A Brick 4:21
6. Storm Charmer 5:56
7. Young Hearts 3:21
8. Keep Crawling 4:07
9. Let Me Be (Your Girl) 3:18
10. The Fire Is Cold 2:16

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ