Raven – Metal City

Facebookrssmail

De Band Raven wordt in 1974 opgericht in Newcastle, Engeland door de gebroeders John en Mark Gallagher. Ze proberen een eigen stijl te ontwikkelen door veel te luisteren naar de grote Britse Rockbands uit de jaren 70. Maar door de opkomst van de Punk aan het eind van dat decennium, vind de band uiteindelijk toch zijn eigen stijl welke prima past in de opkomende stroming New Wave Of British Heavy Metal (N.W.O.B.H.M.).

Na de release van hun eerste single ‘Don’t Need Your Money’ in 1980 weet de band zich in de picture te spelen bij diverse bands, en weet zich bij bands als Motörhead, Ozzy Osbourne, Whitesnake en Iron Maiden te presenteren als support act in het Verenigd Koningrijk. Het balletje gaat voor de band pas echt rollen na de release van het 3e album ‘All For One’ uit 1983, en wordt door het label ‘Megaforce Records’ uit de US uitgenodigd voor een amerikaanse tournee met het verse nieuwe bandje Metallica dat net hun debuut album ‘Kill ’em All’ op dit label heeft uitgebracht. Ze touren onder de naam ‘Kill ’em All For One’. Raven blijkt jaren later dus een van de weinige bands te zijn, die kan zeggen dat ze ooit Metallica als voorprogramma gehad heeft !

Maar dit is allemaal geschiedenis muziek, laten we het over het heden hebben….

Raven brengt 18 september hun 14e album ‘Metal City’ uit. De titel blijkt een eerbetoon te zijn aan hun geboortestad Newcastle.

Om maar eens gelijk met de deur in huis te vallen, dit album is er eentje om je ‘Old Skool Vingers’ bij af te likken. Het album bevat weer alle onderdelen waarmee ze begin jaren 80 zo even populair werden. Niet te veel fratsen, gewoon lekker knallen.

De lekkere speedmetal riffs vliegen je letterlijk en figuurlijk om de oren, de uithalen van John Gallagher zijn weer ouderwets lekker hoog en goed.

Het album begint met het lekkere up tempo nummer ‘The Power’ , wat een perfekte keuze is voor het openingsnummer. De toon is gezet, en gaat gauw verder met ‘Top Of The Mountain’ en ‘Human Race’ . Vooral bij ‘Human Race’ en ‘Battlescarred’ krijgen we duidelijk de invloed van Judas Priest te horen. Heerlijke Classic Metal dus !

Een ander groot voorbeeld van de band (Motörhead) wordt middels de track ‘Motörheadin’ in het zonnetje gezet. Vooral het drumgeluid is puur Motörhead-style. Erg leuk gedaan. Bij de track ‘Break’ hoor ik duidelijk de invloeden van de US Metal band Riot. Het album wordt afgesloten met ‘When Worlds Collide’ wat een prachtig episch nummer blijkt te zijn.

Raven blijkt in 2020 nog steeds hun mannetje te staan, en levert met ‘Metal City’ een fantastisch Old Skool Metal album af wat vol staat met lekkere vette metal tracks.  Liefhebbers van bands als Accept, Judas Priest en ook een Riot weten eigenlijk al genoeg en zijn al onderweg naar hun lokale platenboer. Hopelijk weet dit album ook de weg naar jongere metal fans te vinden, de band heeft het in ieder geval zeker verdiend. Petje af voor Raven !!! 87/100 (Steamhammer/SPV)

Line-Up:

John Gallagher : Bass / Vocals

Mark Gallagher : Guitars

Mike Heller : Drums

Tracklisting:

01. The Power

02. Top Of The Mountain

03. Human Race

04. Metal City

05. Battlescarred

06. Cybertron

07. Motörheadin’

08. Not So Easy

09. Break

10. When Worlds Collide

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ