Iconic – Second Skin

Facebookrssmail

Ha, daar is er weer één. Een heuse superband samengesteld door de platenbobo’s van het Italiaanse Frontiers. Deze keer is een aantal (ex-) Whitesnake-leden (Joel Hoekstra, Marco Mendoza en drumlegende Tommy Aldridge) gekoppeld aan de talentvolle Nathan James (Inglorious) en Michael Sweet (Stryper). Het levert een wat voorspelbaar geluid, doch een erg aangenaam wegluisterend album op waar zowaar het spelplezier van afdruipt. Denk aan een wat heaviëre Whitesnake met Stryper-invloeden en je hebt een redelijk beeld. Classic rock volgens het boekje dus, inclusief de platgetreden paden, maar zeer professioneel ingespeeld én ingezongen door bovenstaande muzikale toppers.

De spierballenrock past de drumstijl van octopus Aldridge en powerzanger James in ieder geval als een handschoen; beiden voelen zich hoorbaar als een vis in het water. De wat melodieuzer zingende Sweet komt de afwisseling ten goede, al wordt hij maar sporadisch ingezet, wat hij compenseert op zijn gitaar. In de eerste drie songs wordt van dik hout planken gezaagd. Opener en single ‘Run (As Fast As You Can)’ is een lekker duet tussen beide stemmen en ligt in de lijn van Whitesnake’s ‘Bad Boys’, met prachtig gitaarwerk van Hoekstra en Sweet. De productie is lekker vol en in your face. ‘Ready For Your Love’ gaat op dezelfde voet verder, al is deze iets melodieuzer. Jammer van het 13-in-een-dozijn-refrein. De altijd aanwezige Alessandro Del Vecchio mag hier zijn toetsenkunsten even laten horen, al nemen de gitaren het gelukkig snel over. Het lange ‘Second Skin’ beukt daarna je speakers uit. Het is een prima en afwisselend nummer vol tempowisselingen en een aan ‘Still of the Night’ denkend intermezzo, waarna Hoekstra en Sweet vet duelleren.

Rustpuntjes zijn er gelukkig voldoende. Het bluesy ‘All I Need’, met een wat hoger zingende Nathan, en de wat trage doch lekkere ballad ‘Worlds Apart’ vallen in die categorie. Beiden voegen weliswaar weinig toe aan het genre, maar komen de broodnodige afwisseling op het album wel ten goede. Ook lekker melodieus zijn het fijne, wat lichtere en midtempo ‘All About’ en de commerciële, aan Heart refererende ‘This Way’ met een mooi refrein. Afsluiter ‘Enough Of Your Love’ ligt ook heerlijk in het gehoor, hier zou Coverdale jaloers op zijn. Nog eenmaal mag de talentvolle Hoekstra zijn kunsten vertonen in een prima uitgewerkte solo.

Verder zijn het vooral rockers die de klok slaan. Het snelle ‘Nowhere To Run’ is voorzien van erg fijn drumwerk van de alweer 72-jarige Aldridge, maar is verder net zo cliché als zijn titel. ‘Let You Go’ zit vol dynamiek en zit prima in elkaar, al hebben we ook hier het refrein vaker gehoord. Sweet en Hoekstra zijn prima muzikanten, maar vallen qua songwriting iets te vaak terug op bekende patroontjes. Iets meer avontuur en uitdaging op dit vlak kan een vervolg alleen maar beter maken.

Hoewel deze Iconic, net als vergelijkbare Frontiers-projecten als Black Swan of Revolution Saints, weinig toevoegt aan het nogal platgetreden classic hard rock-genre, levert de meer dan prima muzikale uitvoering tóch een drie kwartier fijn luistervoer op. De bovengetalenteerde muzikanten maken er een feestje van, waardoor je ze de clichés vergeeft. Deels dan, want wat nieuwe invalshoeken hadden een punt extra opgeleverd.
(82/100 – Frontiers Music)

Lineup

Nathan James – Vocals
Michael Sweet – Guitars, Vocals
Joel Hoekstra – Guitars
Marco Mendoza – Bass
Tommy Aldridge – Drums
Guest: Alessandro Del Vecchio – Keyboards, Backing Vocals

Tracklist

 • Run (As Fast As You Can)
 • Ready For Your Love
 • Second Skin
 • All I Need
 • Nowhere To Run
 • Worlds Apart
 • All About
 • This Way
 • Let You Go
 • It Ain’t Over
 • Enough Of Your Love
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ