Nth Ascension – Stranger Than Fiction

Facebookrssmail

Zo’n negen jaar geleden werd in Engeland een prog band opgericht met de naam ‘Nth Degree’. Een paar jaar later veranderde ze dit in ‘Nth Ascension’. Onder deze naam brachten ze twee full cd’s uit. Dit zijn ‘Ascension Of Kings’ (2014) en ‘In Fine Initium’ (2015). Deze albums kwamen uit via Melodic Revolution Records.

Begin dit jaar richtten deze proggers hun eigen label ‘Metatronic Records’ op. Nu is hun derde album ‘Stranger Than Fiction’ uit.

 ‘The Opening’ start zachtjes met regen en onweer. Dit wordt gecombineerd met sferische muziek. De dromerige “zang” is zonder woorden en smelt samen met de muziek, deze blijft tot en met het einde heerlijk dromerig. ‘True Identity’ start pittiger. Deze pit wordt langzaam verder opgebouwd.  Michael Alan Taylor zingt op licht theatrale manier. Hij zet dit minder dik aan dan voorheen en wisselt dit af met de meer neutralere zang. De vette bass grooves zijn van Gavin Walker. Instrumentale delen, waarin gitarist Martin Walker een mooi aandeel in heeft, worden prima afgewisseld met vocale. Het laatste stukje is strak gespeeld.

 De toetsen hebben de hoofdrol bij aanvang van ‘Fire In The Sky’. Dit is het werk van TEN toetsenist Darrel Treece-Birch. Het eerste stuk is rustig, dat verandert als de drums en snaren duidelijk te horen zijn. Het ritme is strak maar opzwepend, de zang sluit daarbij aan. Er zijn meerdere stemmen gestapeld, dit is een prima toegeving. Doordat een aantal dingen een paar keer terug keren is het verrassende effect van de wendingen iets minder. Daardoor vallen de details, bijvoorbeeld in het drumwerk van Craig Walker, extra goed op. Mooi maar onverwacht einde. ‘Reconciled’ is de eerste gave epic, deze dooft langzaam uit.

De Clanaan kroniek begon op ‘Ascension Of Kings’. Nu zijn we aangekomen bij ‘The Gathering (Clanaan pt7)’. Gesproken woorden mengen zich met zang. De woorden zijn hetzelfde, maar lopen niet geheel synchroon, dit geeft iets speciaals. Zang en muziek samen zijn op goede manier aangrijpend.

Ook ‘Journeys End (Clanaan pt8)’ heeft een zeer goede structuur. De wending iets na het midden is super.  De meeslepende muziek is nauwelijks te doorgronden en heeft bijna een hypnotische werking. Een vleugje uit een melodie van een voorgaande cd keert subtiel terug. Het is klein gespeeld, maar voelt groots aan. Deze epic dooft uiterst langzaam weg. ‘Lament (Clanaan pt9)’ is een rustig, maar heel kort deel uit de kroniek.

Tot slot ‘Sound To Light’, ook hier fantastische wendingen. De details zijn subliem verdeeld over de koptelefoon.  De muziek is soms zo intens, dat ze onder je huid kruipt. Er is een totale harmonie tussen toetsen en snaren, ze smelten soms samen. Zo heel af en toe zijn er in de verte details op de cimbalen te horen.  Het sferische gedeelte duurt iets aan de lange kant, dan worden tempo en volume omhooggestuwd. Deze epic lijkt weg te sterven, even heerst er stilte….dan komt er nòg een stukje sferische muziek. Wat is dit mooi gedaan!

Er zijn overeenkomsten, want diverse elementen uit de twee voorgaande albums keren terug. Toch vallen ze niet in herhaling, want je hoort diverse verschillen. Het grootste verschil is dat ‘Stranger Than Fiction’ moet groeien omdat het gecompliceerder in elkaar zit. Soms klinkt het imposant, zonder dat het bombastisch is. Andere momenten zijn atmosferisch. Beide “disciplines” bevatten nogal wat details.  Alle nummers zijn boeiend van structuur. De teksten zijn vrij ingewikkeld, zang en muziek zijn constant in balans. De verdeling over de koptelefoon is super. Nth Ascension was al goed, maar heeft zich weer weten te verbeteren!  (91/100) (Metatronic Records)

Line up:

Michael Alan Taylor – zang
Darrel Treece-Birch – keyboards
Craig Walker – drum en percussie
Gavin Walker – bas
Martin Walker – elektrisch en akoestisch gitaar

Track listing:

1. The Opening- 05:59
2. True Identity – 05:26
3. Fire In The Sky – 07:51
4. Reconciled – 10:27
5. The Gathering (Clanaan pt7) – 07:17
6. Journeys End (Clanaan pt8) – 15:48
7. Lament (Clanaan pt9) – 01:40
8. Sound To Light – 18: 14

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ