THE RODS – Brotherhood Of Metal

Facebookrssmail

The Rods bestaan 35 jaar. Deze Amerikaanse band speelt classic heavy metal. Dit trio was in de jaren ’80 behoorlijk productief. Daarna bleef het heel lang stil. In 2011 brachten de hun album Vengeance uit. 

En nu is hun nieuwste album ‘Brotherhood Of Metal’ uit, dit album start met de titeltrack. Deze begint onverwacht met pianoklanken, rustig en kalm. De zachte, bijna heldere zang van David “Rock” Feinstein past hier goed bij. De woorden die hij zingt zijn mooi, de muziek is verrassend goed opgebouwd. Natuurlijk nemen tempo en volume toe. Het vocale volume van David gaat mee met de muziek, daarbij laat hij zijn gitaar heerlijk gillen. In de metalrock die ze laten horen is de bas van Gary Bordonaro lekker aanwezig. Carl Canedy laat een prima staaltje drumwerk horen. Het vervolg is opzwepend, maar wel vrij voorspelbaar, waardoor je de tekst als vanzelf mee schreeuwt. Vocale delen worden afgewisseld met prima instrumentale stukken. Dit is een ijzersterke openingstrack!

‘Everybody’s Rockin’ start rockend.  Het geluid van de cimbalen is hier te dof. Toch blijft deze track opzwepend. De opbouw is wat meer recht toe recht aan. Door deze voorspelbaarheid zijn er niet heel veel verrassingen, ook niet in de nummers die hierop volgen. De structuur is over het algemeen couplet-refrein, maar pakkend is het wel. De teksten zijn vrij eenvoudig van opzet. Dit nodigt uit om mee te zingen met deze aangename no nonsens metal/rock nummers. Alles bij elkaar vormt dit een ‘lekkere bak herrie’, die flink luid mag klinken. Zo nu en dan is er heerlijk toetsenwerk te horen, bijvoorbeeld in ‘Smoke On The Horizon’.

Het begin van ‘Party All Night’ is door het intro van drum en bas veel belovend. Dit vervaagt door het aantal herhalingen van de tekst. Dit nummer moet het hebben van de instrumentale stukken, want qua tekst hoor je hoofdzakelijk ‘Party all night’. In ‘Tonight We Ride’ is de opbouw gelijkwaardig aan de voorgaande nummers. Al zitten er enkele korte stukjes in die iets langzamer gespeeld zijn. Ook de nummers die hierop volgen passen prima in dit rijtje van positieve, maar vrij eenvoudig opgezette muziek. Nadeel is wel dat je wellicht wat variatie mist. De orgelklanken in ‘The Devil Made Me Do It’ zorgen even voor wat verandering, dit is van harte welkom. Tot slot ‘Evil In Me’. De metalrock is weer opzwepend, de toetsen zijn ook hier aanwezig. Doordat deze slottrack wat langer is, kunnen we genieten van goed opgebouwde instrumentale stukken, waarin er tijd is voor variatie. Zo eindigt dit album toch nog verrassend.

Alle elf nummers zijn prima gespeeld en gezongen. De structuur van de meeste nummers is eenvoudig en pakkend.  De titeltrack steekt er met kop en schouders bovenuit. Als The Rods gaan touren, zullen ze vast voor een fantastische live beleving zorgen. (73/100)(Steamhammer/SPV)

TRACKLISTING:

01. Brotherhood Of Metal 7:29
02. Everybody’s Rockin’ 3:57
03. Smoke On The Horizon 4:47
04. Louder Than Loud 4:16
05. Tyrant King 4:39
06. Party All Night 2:50
07. Tonight We Ride 4:40
08. 1982 5:17
09. Hell On Earth 4:21
10. The Devil Made Me Do It 3:55
11. Evil In Me 6:27

Vinyl bonus track:
12. Crank It Up (35 Years) 3:35

LINE-UP:

David “Rock” Feinstein (gitaren, zang)
Carl Canedy (drums)
Gary Bordonaro (bas)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ