PatriarcH – Demonic Heart

Facebookrssmail

De geschiedenis van het Belgische PatriarcH gaat 40 jaar terug wanneer de band begint onder de naam Pariah. Aangezien er nog zo’n 200 andere bands deze bandnaam hebben veranderen ze in 1988 de naam in PatriarcH. De Belgen tekenen een contract met Shark Records en brengen in december 1990 hun debuut ‘Prophecy’ uit. In al die jaren is de line up van PatriarcH niet echt stabiel.

In 2019 mag PatriarcH zanger Mario Cesar verwelkomen en gaan ze werken aan het inmiddels vijfde album ‘Demonic Heart’, dat door platenmaatschappij Worm Hole Death Records wereldwijd zal worden uitgebracht. De productie van het album heeft de band volledig in eigen handen gehouden. Dat hebben ze goed gedaan, de instrumenten klinken vet en vol. Alleen de zang blijft wat achter en wordt in de mix wat ondergesneeuwd door de instrumenten. PatriarcH pretendeert Progressieve Thrashmetal te spelen maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Daar ligt het tempo van de nummers over het algemeen wat te laag voor. Progressieve Groove Metal met hardcore invloeden is een betere omschrijving.

‘Demonic Heart’ bevalt me goed. Vooral het baswerk van Luc ‘Tweeva’ Deckers is creatief en voegt de nodige Groove toe aan de nummers. Over de zang van Mario Cesar ben ik wat minder te spreken. Die is me iets te veel hardcore maar dat is een kwestie van smaak. Beste nummer is titeltrack ‘Demonic Heart’. Slechtste nummer ‘Words Unspoken’ waar PatriarcH te geforceerd progressieve elementen in het nummer te proppen. Het nummer leent zich hier niet voor. Als ze het wat simpeler hadden gehouden was het een mooie Powerballad geworden. Less is more af en toe en je mag van een band als PatriarcH toch wel verwachten dat ze dat zelf ook weten na 40 jaar.

Een goed album waar fans van landgenoten Channel Zero en Machine Head zeker wat mee kunnen. De progressieve Thrash fans raad ik aan om ‘Demonic Heart’ eerst kritisch te beluisteren alvorens tot aanschaf over te gaan. (74/100) (Worm Hole Death Records)

Track List

1 Blindfolded Nation (4:34)

2 Watch Us, Feed Us, Control Us (6:03)

3 Deadlocked (4:31)

4 Demonic Heart (5:35)

5 Divided (5:32)

6 Freed From Execution (4:32)

7 Words Unspoken (5:40)

8 Barely Alive, Far From Dead (5:05)

9 In The Cold Hands Of Time (7:00)

Line Up

Mario Cesar – Vocals

Stijn Claessen – Guitars

Freddy Mylemans – Guitars

Luc ‘Tweeva’ Deckers – Bass

Luc Seeuws – Drums 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ