Gandalf’s Fist – The Clockwork Prologue

Facebookrssmail

De Engelse prog rockband Gandalf’s Fist werd zo’n veertien jaar geleden opgericht. Ze lanceren hun albums via hun eigen label, Nightkeeper Productions. In 2016 brachten ze ‘The Clockwork Fable’ uit. Dit steampunkverhaal speelt zich af in de fantasiestad ‘Cogtopolis’.

Hun nieuwste album heet ‘The Clockwork Prologue’. Dit dubbelalbum is geen vervolgalbum, maar een uitbreiding op ‘The Clockwork Fable’.  ‘The Clockwork Prologue’ speelt zich ook af in ‘Cogtopolis. Deze eeuwenoude stad (waarvan de ‘Primarch’ de heerser’ is) bestaat uit diverse grotten en ligt onder de oppervlakte, er is geen daglicht aanwezig. De zon is een legende, ‘Lamplighters’ werken hard om de plasmaverlichting brandend te houden. De inwoners van hebben een eigen tijdsindeling, ze gebruiken stoom om energie op te wekken. Dat is in het kort hoe deze stad functioneert.

‘The Belly of the Earth’ is een rustig, akoestisch nummer. Dit titel maakt al een beetje duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. ‘An Expedition Amidst the Ice Burrows’ is het eerste gesproken deel tussen ‘Father’ en The Boy’ met zijn robotstem. De sampling geeft zeker een meerwaarde, op de achtergrond is wat muziek toegevoegd. De hoorspelen worden afgewisseld met ‘gewone tracks’. Deze zijn goed en gevarieerd opgebouwd, met voldoende rock en klein gespeelde delen, dan wel akoestische delen.

In ‘Solar Huntress’ valt de koorzang op, dit heeft een instrumentale functie. In de licht poppy delen smelt het samen met de muziek. Tijdens de ingetogen stukken komt het wat meer naar voren. De stem in ‘Blackening’ is vervormd en theatraal, in eerste instantie zit deze tussen zingen en praten in. Vervormde en gewone zang wisselen elkaar een aantal keer af. Tijdens een instrumentaal stuk lijkt het wel of de toetsen en de snaren met elkaar in gevecht gaan. In hoog tempo worden de muzieknoten in het rond geslingerd. Als de snaren even wat meer op de voorgrond zijn, worstelen de toetsen zich er weer doorheen.  Ineens keert de rust terug… dit duurt slechts even. Weer vliegt het tempo omhoog, nu lijken de toetsen meer de baas. Met meeslepend gitaarspel wordt het geheel iets kalmer. Het einde verloopt uiterst kalm, mooi!

CD 2

 ‘Sun Sickness’ is een kort minimalistisch nummer, waarna ‘The Boy’ in ‘Menders of Devices’ spreekt. Weer is de sampling buitengewoon goed toegevoegd. Dit verduidelijkt dat het verhaal verder gaat in de werkruimte van ‘The Clokkemaker’. Het licht, of juist het ontbreken ervan, wordt ook hier besproken. ‘The Clokkemaker’ heeft een rustige start die transformeert naar een strak gespeeld stuk. Er volgen diverse transformaties. De ‘strijkinstrumenten’ zijn subtiel, maar subliem toegevoegd. Als het volume in de muziek toeneemt, is de zang krachtig. De achtergrondzang is ook mooi toegepast. Kortom, dit is een goed opgebouwde epic.

 In ‘Leader of Men’ ligt het tempo flink hoog. De strakke stukken zijn gaaf ingeklemd tussen de uptempo stukken. De gestapelde stemmen zijn zonder woorden, maar goed geïntegreerd. Het gitaarspel en toetsenwerk zijn bijzonder, de ritmesectie is veel meer dan “alleen maar” een basis. Het ritme wisselt nogal eens, en de ritmes zijn niet bepaald eenvoudig. Dit is prog van de bovenste plank. ‘Wheels in Motion’ is het laatste onderdeel van het hoorspel. Dit wordt gevolgd door ‘The Lamplighter (Overture)’, het eerste stuk is rustig. Er is een wisselwerking tussen rock en rustige delen. In beide segmenten zijn er volop details te horen. Bovendien is er leuk gespeeld met de verdeling over de koptelefoon. Deze goed opgebouwde epic lijkt weg te sterven, maar dat wordt nog even uitgesteld. Het minimalistische stuk op het einde duurt langer dan verwacht. In de verte hoor je nog een paar gesproken woorden, die zijn niet te verstaan, maar dat is niet nodig. Wat een gaaf einde!

De teksten van de hoorspelen staan niet vermeld in het prachtige tekstboekje. De echte acteurs praten duidelijk, bovendien verschillen hun stemmen genoeg van elkaar. Toch valt het niet mee om geheel te ontdekken wie wat zegt. Daarom is het lastig om het hele verhaal in één keer mee te krijgen. Doordat er hoorspelen en gewone tracks afgewisseld worden, krijg je een andere luisterbeleving dan bij een ‘gewone’ cd.

Op 25 september komt ‘The Clockwork Prologue’ uit op vinyl. De limited edition is er als dubbelaar in Ice-Badger blue transparant en Clockwork Orange transparant. Hiervan zijn alleen nog enkele test pressings verkrijgbaar. Het zwarte vinyl is nog wel beschikbaar. Met een beetje fantasie laat je jezelf meevoeren in deze steampunkwereld, dan kan ook met de dubbel cd die nu al te koop is. (84/100) (Nightkeeper Productions)

Tracklist:

1.The Belly of the Earth 00:58
2.An Expedition Amidst the Ice Burrows 01:22
3.Wardens 04:32
4.Badgerwhacked 02:03
5.Solar Huntress 06:43
6.Dirty Doyle’s Surface Souvenirs 01:35
7.Supplies for the Festivities 05:33
8.Secrets, Traitors and a Smashing Set of Porcelain Ducks on Layby 01:48
9.Blackening 08:46
10.Hall of the Badger King 03:55
11.Sun Sickness 01:58
12.Menders of Devices 06:14
13.The Clokkemaker 12:52
14.A Shortcut across a Deranged Steam Conveyor 02:13
15.The Waxwork Downs 04:27
16.The Sovereign Airship Station 05:16
17.Leader of Men 08:08
18.Wheels in Motion 03:12
19.The Lamplighter (Overture) 15:36

Line up:

Dean Marsh : gitaren, synthesizer programmering, mandoline, octaafmandoline, bas
Ben Bell: piano, Hammond, synthesizers, bas, Nashville gitaar
Stefan Hepe: drum, percussie
Christopher Ewen: bas
Luke Severn: buisblokken, ganzenfluit

Gastmuzikanten:
William Stewart: viool

Koor:
Keri Farish: zang van ‘the Clokkemaker
Dean Marsh: zang van de goede mensen van ‘Cogtopolis’
Luke Severn: zang van ‘the Nightkeepers’
Ben Bell: The Choir of Doom
Melissa Hollick: zang van Eve

De volgende acteurs spraken de woorden van:
Mark Benton: King Dahks/City Announcer/City Official en verdere uiteenzettingen van the Lamplighter
Tim Munro : The Tinker
Alicia Marsh : Eve/ markthandelaren
Bill Fellows : Dirty Doyle/Irontooth/Nightkeeper Spy
Paul Kavanagh: The Primarch
Keri Farish : The Clokkemaker/Washer Ethel
Christopher Ewen: The Boy
Ben Bell: de gestoorde Steam-Conveyor
Rafferty Marsh: egel (bij de wezeltaartkraam)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ