Issues – Beautiful Oblivion

Facebookrssmail
Issues Beautiful Oblivion

‘Beautiful Oblivion’ is het eerste album wat de band zonder (ontslagen) zanger Michael Bohn maakt. Het album zal vanaf vrijdag 4 oktober overal te luisteren zijn en is naar verwachting een stuk softer dan wat de band voor het afscheid van Bohn maakte. Singles ‘Tapping Out’, ‘Drink About It’ en ‘Flexin’ zijn al uitgebracht en bieden een mogelijk beeld van wat men van het album kan verwachten.

De eerste paar nummers laten duidelijk zien dat de focus meer ligt op een afwisseling tussen metal-infused R&B en juist de R&B-inspired metalcore, waarbij de R&B duidelijk de nummers overheerst/ Het geheel klinkt soms iets onsamenhangend, maar slecht kan het niet genoemd worden. De band gaat nu meer richting bijvoorbeeld Siamese en zou prima mee kunnen op wat meer progressive metal gerichte tours, naast de metalcore tours waar de band nog steeds zijn thuis zal vinden. De eerste grunts van het album horen we op single ‘Tapping Out’, welke we als vierde op het album vinden.

Na ‘Tapping Out’ lijkt er een soort switch om te gaan. De nummers worden iets energieker, zonder weg te stappen van de R&B/metalcore combo van de vorige nummers. Energieker betekent (helaas voor fans van het oude hardere werk) echter niet zwaarder. Ook de “breakdowns” (mocht je ze nog zo willen noemen) zijn zachter en hebben nog steeds een flinke R&B laag erdoorheen. Halverwege het album lijkt ‘Downfall’ een licht in de duisternis te bieden voor harder werk met een stevige intro. Het nummer switcht al snel naar zachter werk maar bouwt toch nog op naar n redelijk hard stukje met de rest van de grunts voor het album, alvorens de outro begint. Het hierop volgende nummer ‘Second Best’ opent ook weer zwaar, maar is daarna weer soft.

‘Flexin’ is een duidelijke sleurbreker binnen het album en als je geen fan van de single bent, kan ik je geruststellen dat dit slechts een eenmalig iets lijkt te zijn. Heb je de single nog niet gehoord? Laat hem dan ook maar lekker links liggen. Het een-na-laatste nummer ‘Your Sake’ is een ballad. Een album hiermee afsluiten is vaak niet het allerbeste idee, maar als een-na-laatste is het misschien nog wel een slechter idee: als afsluiter ‘Beautiful Oblivion’ niet goed genoeg is, blijft men met een slecht nagevoel zitten. Gelukkig hebben de heren er over nagedacht, want na de ballad is ‘Beautiful Oblivion’ een heerlijke afsluiter van het gelijknamige album.

Al met al weet Issues een degelijk album neer te zetten met een flinke verandering in stijl, zonder hierbij van zijn hoofdwaarden af te stappen. Fans van het oudere werk zien dit album misschien niet zo zitten, maar juist als je de band nog niet kent raad ik je aan om er eens een keertje naar te luisteren; het kan iets verrassends en nieuws voor je zijn. (75/100) (Rise Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ