Excalion – Emotions

Facebookrssmail

Excalion is een melodic metal band uit Finland. Hun vijfde album heet ‘Emotions’, de teksten gaan over haat en vertrouwen, zorgen en genieten. De metal is krachtig en soms agressief, de refreinen zijn aanstekelijk, de melodie is altijd belangrijk.  Dit album wordt als volgt aangeprezen: “Excalion bundelde opnieuw zijn krachten met Scarlet Records om u het meest epische Melodic Metal album van het jaar te brengen!” Dat klinkt veelbelovend. 

‘Trust’ heeft een mysterieuze start, de opbouw naar metal had spannender gemogen. De melodie is meteen aangenaam, het is ritme opzwepend. De bas grooves (door Onni Hirvonen) zijn vet aangezet, de contrasterende hoge tonen banen zich hier een weg doorheen. De stem van Marcus Lång past bij het genre. De gestapelde stemmen vallen mooi samen met een opzwepend stuk. De wendingen vloeien min of meer geleidelijk in elkaar over. De drumvellen zijn vrij strak gespannen. Deels past het binnen de strak gespeelde stukken. Maar de dynamiek is wat minder aanwezig. Er zijn best heel wat laagjes in de muziek. Het contrast tussen de orkestrale arrangementen en de metal is te klein, nu komen de klassieke elementen een beetje in de verdrukking. Op het einde komen de symfonische elementen wel even wat meer naar voren, de klank hiervan is vrij kil.

‘Sunshine Path’ heeft wat lichts in zich. Aleksi Hirvonen laat zowel heerlijk zwaar als gaaf gillend gitaarspel horen. Tussen dit ‘geweld’ klinken op de achtergrond hoge, snelle symfonische elementen. De wending waarin de drums zich even stilhouden komt onverwacht, heel even zijn de lichte hoge tonen van de symfonie wat beter te horen. De achtergrondzang is subtiel toegevoegd. Marcus laat een gave vocale uithaal horen, en Henri Pirkkalainen drumt een klein stukje met lekkere dynamiek, dit had wel langer mogen duren.

 De verhouding tussen symfonie en metal in ‘Solitude’ is goed. Ook in het zachter gezongen deel komt Marcus’ stem prima tot uiting. Schijnbaar moeiteloos schakelt hij over op powervolle zang. Als de volumeverschillen tussen dit alles groter was geweest, had dit nummer veel intenser geklonken. De diepgang die in dit nummer zit, komt niet genoeg tot leven.

‘I Left My Heart At Home’ heeft een kalme start met pianoklanken door Jarmo Myllyvirtae. De details op de cimbalen zijn prima gespeeld, deze track blijft nog even klein. Langzaam worden tempo en volume verhoogd. Het vioolspel van Saara Jokiaho komt hier (net als in Nightmariner’) niet goed naar voren. Vooral hier mis ik de contrasten tussen de klein en lichte muziek en de diepe donkere sound van de zwaarder gespeelde delen. Daardoor krijgt dit nummer niet de intensiteit die het verdient.

 De rockende start van ‘The Mercy Racers’ is te zacht in vergelijking met vorige nummer, dit geeft disbalans. De opbouw is vrij voorspelbaar, maar wel aanstekelijk.

 In ‘Callsigns’ komt het geluid van strijkinstrumenten beter naar voren. De wending naar de metal verloopt wat merkwaardig. De wending van metal terug naar rustiger deel is super. Het kleine ruwe randje op de stem geeft extra diepgang. Het volume van de instrumenten wordt langzaam weggedraaid. Tijdens deze fade out blijft de viool wel hoorbaar, daarbij is er even wat sampling te horen.

 De bonustrack ‘Deep Water’ start vol gas, en dat blijft grotendeels zo.

 De eerste minuut van het album klinkt inderdaad veel belovend. Maar de opbouw en een aantal wendingen zijn niet verrassend genoeg. De laagjes en de contrasten die in de muziek zitten, komen niet altijd volledig tot zijn recht. De verschillende emoties en de diepgang van de nummers, komen niet volledig tot uiting. Excalion heeft van ‘Emotions’ wel een opzwepend en toegankelijk album gemaakt.
(73/100) (Scarlet Records)

 TRACKLIST:

1 Trust 05:13 
2 Sunshine Path 04:12
3 Lost Control 04:50
4 Solitude 06:18
5 Nightmariner  04:23
6 The Golden Horde 05:22
7 I Left My Heart At Home 05:09
8 The Mercy Racers 04:40
9 Callsigns 07:42
10 Deep Water (bonustrack) 05:25

Line up:

Marcus Lång- Zang
Aleksi Hirvonen – Gitaren
Jarmo “Jappe” Myllyvirta – Keyboards
Henri Pirkkalainen – Drums
Onni “Hot Nutz” Hirvonen – Bas

Gastmuzikanten:
Taage Laiho en Saara Jokiaho – Achtergrondzang
Saara Jokiah – viool op 3, 5, en 9 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ