Retrospective – Latent Avidity

Facebookrssmail
Retrospective - Latent Avidity

De prog band Retrospective komt uit Polen. Ze spelen een mix van soundscapes, opzwepende ritmes en soms zwaar bespeelde snaren. ‘Latent Avidity’ is hun vijfde album. De teksten gaan over de angsten van de mensheid voor de wereld om hem heen.

‘Time’ is een korte track met sferische muziek, de klok die je hoort, tikt steeds wat sneller. De overgang naar ‘Still There’ verloopt niet helemaal soepel. Jakub Roszak heeft een aangename stem, met een licht accent in zijn uitspraak. Łukasz Marszałek laat lekkere bas grooves horen. Robert Kusik drumt hier aangenaam basic, hierdoor krijgt Maciej Klimek even later alle ruimte om heerlijk gitaarspel te laten horen. Ritme, melodie en zang vormen een prima balans. Ondanks het lichte accent, zingt Jakub redelijk overtuigend. Soms zit er een mengeling van wanhoop en boosheid in zijn stem. De opbouw naar het einde is mooi.

 In ‘Loneliness’ zingt toetsenist Beata Łagoda., ook zij heeft een mooie stem. Het drumritme is opzwepend en toch niet heel snel, dit geeft een heerlijke flow. Dit nummer heeft een strak einde.

Retrospective speelt zoals eerder aangegeven, verschillende stijlen. Dat is onder andere te horen in ‘The Seed Has Been Sown’, Soms is de muziek dromerig en licht, op andere momenten klinkt de muziek zwaarder, en is sneller. Zang en muziek liggen op één lijn, maar er zijn ook diverse instrumentale stukken.

Net als het voorgaande nummer, heeft ook ‘Programmed Fear” een licht poppy structuur. In ritme en melodie zitten er een behoorlijk aantal terugkerende elementen. Een wending voorkomt dat mijn aandacht verslapt. Toch word ik nog niet één met de muziek. Dat gebeurt pas vlak voor het einde. De muziek sterft langzaam weg, Dan is het even stil voordat ‘What Will Be Next’ van start gaat. Dit laatste nummer start klein. Met toevoeging van de drums neemt het volume wat toe.  Jakub zingt over vriendschappen die eindigen en het verlies in vertrouwen in een ander. Hoewel hij wel emotie heeft in zijn stem, mag er best meer emotie in doorklinken. Dan was ik zeker geraakt door de woorden die hij zingt. De tempo-en volumewisselingen trekken steeds de aandacht. Het instrumentale stuk is zeer goed. Dan is het even afwachten of er een opbouw naar het einde is, of een wending. Het blijkt het laatste te zijn, gelukkig maar. Er is aangenaam veel bas te horen, maar ook de elektronische klank van de toetsen komt aan bod. Het drumwerk is prima, de flow is heerlijk… en ineens merk je dat dit de opbouw naar een gaaf einde is.

De geluidskwaliteit is soms wat dof. De atmosferisch gespeelde delen klinken niet helder genoeg, de zwaardere delen hadden intenser kunnen klinken. Jakub heeft een aangename, zachtaardige stem. Af en toe mis ik wat accenten in zijn zang. Door iets luider, of juist wat zachter te zingen. Ook had hij iets vaker een accent op een (deel van) een woord te leggen. Het gaat om details, maar dit had er wel voor kunnen zorgen dat je als luisteraar één en al oor bent. De teksten zetten je nu niet echt aan het denken. ‘Retrospective’ wil absoluut geen depressief klinkend album te maken. Die missie is geslaagd, want het geheel is wel toegankelijk gebleven. (72/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist:

1. Time 00:49
2. Still There 06:07
3. Loneliness 05:13
4. The Seed Has Been Sown 07:52
5. Stop For A While 05:53
6. In The Middle Of The Forest 06:50
7. Programmed Fear 05:24
8. What Will Be Next 10:41

Line up:

Jakub Roszak – lead zang
Beata Łagoda – keyboard, achtergrondzang
Maciej Klimek – gitaar
Łukasz Marszałek – bas
Robert Kusik – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ