Holy Moses – Invisible Queen 

Facebookrssmail

2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin Holy Moses en in het bijzonder Sabina Classen definitief afscheid neemt met hun 12e album ‘Invisible Queen’ en een kleine afscheidstournee die wordt beëindigd in thuisland Duitsland (Hamburg) op 27 december. Deze legendarische Duitse Thrashband wordt opgericht in 1980. Zangeres Sabina Classen voegt zich in 1981 bij de band. Haar toenmalige echtgenoot Andy Classen was gitarist toentertijd.

Het debuutalbum ‘Queen Of Siam’ wordt in 1986 uitgebracht. Het feit dat Holy Moses in de ruim 40 jaar dat ze bestaan slechts 12 albums heeft uitgebracht heeft te maken met bepaalde omstandigheden die vooral betrekking hebben met zangeres Sabina Classen. In 1988 heeft ze als nevenactiviteit het presenteren van het Hardrock TV-programma Mosh wat ze samen met journalist Götz Kühnemund presenteerde op RTL. Na een jaar wordt dit programma helaas weer van de buis gehaald. Verder staat Holy Moses 6 jaar op pauze. Sabina Classen heeft last van haar gezondheid en besluit het wat rustiger aan te gaan doen. Holy Moses wordt opgeheven in 1994 en in datzelfde jaar richt Sabina Classen de band Temple Of The Absurd op waarmee ze 2 albums uitbrengt. Deze band gooit in 2000 de handdoek in de ring. Holy Moses wordt in hetzelfde jaar weer heropgericht en is dus nog steeds actief tot op dit moment.

‘Invisible Queen’ is het 12e en tevens laatste album wat Holy Moses uit gaat brengen. Op dit laatste album hebben we ruim 9 jaar moeten wachten. Zolang is het geleden dat hun vorige langspeler ‘Redefined Mayhem’ uitkwam. Het album en de nummers klinken zoals we van Holy Moses gewend zijn. Bruut, agressief en overweldigend. De produktie is bewust jaren 80 gehouden. Het klinkt zeker niet slecht en het geluid past prima bij de compromisloze muziek die Holy Moses speelt. De muziek op Invisible Queen schuurt  regelmatig tegen Death Metal aan. Ook progressieve elementen worden niet geschuwd. Vooral bassist Thomas Neitsch speelt geweldig en is slim in de mix naar voren gehaald. Ook qua gitaarspel mogen we niet klagen al vraag ik me wel af hoe Holy Moses de over elkaar gelegde gitaarpartijen live op gaat vangen. Misschien een 2e gitarist?

Bij een feestje horen natuurlijk ook gasten. Op de Bonus-CD wordt het album nogmaals gespeeld maar dan gezongen door andere vocalisten waaronder Bobby ‘Blitz’ Ellsworth (Overkill) en Tom Angelripper (Sodom). Ze zeggen altijd dat je moet stoppen op je hoogtepunt. Ik denk dat ‘Invisible Queen’ het juiste album hiervoor is. Sabina en Holy Moses, bedankt voor alle mooie jaren. Ik ga zeker nog proberen om een kaartje voor één van de laatste optredens te bemachtigen. (80/100) (Fireflash Records)

Tracklist:

1 Downfall Of Mankind (5:15)

2 Cult Of The Machine (2:47)

3 Order Out Of Chaos (3:41)

4 Invisible Queen (3:56)

5 Alternative Reality (3:40)

6 The New Norm (4:00)

7 Visions In Red (3:53)

8 Outcasts (2:54)

9 Forces Great And Hidden (4:35)

10 Too Far Gone (4:15)

11 Depersonalized (4:30)

12 Through The Veils Of Sleep (3:50)

Line Up:

Sabina Classen – Vocals

Thomas Neitsch – Bass

Gerd Lücking – Drums

Peter Geltat – Guitars 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ