Hällas – Conundrum

Facebookrssmail

Hällas, het kwintet uit Zweden dat in 2017 al grote indruk maakte met debuutalbum ‘Exerpts from a future past’, komt nu met opvolger ‘Conundrum’. Waar op het eerste album veel gebruik werd gemaakt van het Hammondorgel, sterk beïnvloed door de hardrock van bands als Uriah Heep en Deep Purple, Krautrock van Birth Control en Lucifer’s Friend, wordt op het nieuwe album meer afgewisseld tussen orgel en synthesizers. Mede daardoor klinkt ‘Conundrum’ een stuk frisser en moderner dan de voorganger. Het woord moderner moet je trouwens met een korreltje zout nemen, eigenlijk betekent het niet meer alleen een reis terug naar de 70ties, maar door gebruik van synths ook een stap in de richting van de 80er jaren symfo- en progrockbands.

 Dit is in het geheel niet ten nadele van het songmateriaal, er is duidelijk een keuze gemaakt voor meer afwisseling tussen symfo, prog en rock waardoor ‘Conundrum’ een lust voor het oor is. En dat verklaart meteen de titel van het album, die vrij vertaald ‘Raadsel’ betekent. Tijdens het beluisteren van een track weet je niet wat de volgende te bieden heeft door de grote variatie in stijlen. Steeds een nieuw raadsel dus… Wél is er één overeenkomst: bij Hällas zijn de nummers stuk voor stuk ‘Retro Rock’ van de bovenste plank, moeiteloos gespeeld door de bandleden die allen een groot spelplezier tonen. De instrumenten en zang staan geheel in het teken van de melodie en het nummer, in tegenstelling tot hun grote voorbeelden van voorheen. Die verzandden nogal eens in ellenlange solo’s om hun technische vaardigheden te tonen.

Het intro ‘Ascension’ voert je binnen naar het decor van een geschiedenis- en science fictionreis, te zien op het fraaie hoesontwerp van Adam Burke (Nightjar Illustrations). Je neemt een futuristisch landschap waar met verwijzingen naar het verleden.

De tweede track ‘beyond night and day’ heeft een strakke, Mick Box achtige riff en 80er jaren toetsenwerk door Nicklas Malmquist, die tevens voor de productie van de plaat tekent. ‘Strider’ doet denken aan Ronnie Montrose in z’n ‘Gamma 4’ periode en ook valt in dit nummer op hoe goed de harmony vocals zich in positieve zin ontwikkeld hebben.

Met ‘Carry on’ wordt er een uptempo rocker tussen gezet en als je bij dit soort bands tegenwoordig nog singles verwacht: dit zou er zo maar een kunnen zijn. Pakkend nummer dat meteen blijft hangen. Het mooiste wordt tot het laatst bewaard; drie tracks van 7 tot 9 minuten vol tempowisselingen en gevarieerde gitaar- en toetsenpassages die rechtstreeks uit de tijd van de prog- en krautrockdinosauriërs als Yes, Genesis en Birth Control lijken te komen.  Retroprog van uitstekende kwaliteit. De heren touren momenteel door Europa om het nieuwe album te promoten met ook drie datums in Nederland en België.

Laten we deze band omarmen en blij zijn dat dit soort muziek tegenwoordig nog gemaakt wordt. Hopelijk wordt Hällas met het album ‘Conundrum’ door veel lezers opgepikt! (80/100) (Napalm Records)

Line-Up:

Tommy Alexanderson: vocals / bass
Marcus Peterson : guitar
Kasper Eriskon: drums / percussion
Nicklas Malmquist: organ / synthesizer
Alexander Moraitis: guitar

Tracklist:

01. Ascension
02. Beyond Night And Day
03. Strider
04. Tear Of A Traitor
05. Carry On
06. Labyrinth Of Distant Echoes
07. Blinded By The Emerald Mist
08. Fading Hero

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ