Zopp – Zopp

Facebookrssmail
Zopp- Zopp

Zopp is het geesteskindje van multi-instrumentalist, componist en producer Ryan Stevenson. Zopp speelt instrumentale Prog sterk beïnvloed door de jaren 60/70, ook zitten er wat jazz-invloeden en filmmuziekachtige soundscapes in de muziek verwerkt. Naast dit 1 mans project verdient hij de kost met het componeren van muziek bij documentairefilms. Dit doet hij zo goed dat hij in mei 2019 een award wint voor zijn bijdrage aan de documentaire ‘The Perfect Gangster’.

Het album opent met het introotje ‘Swedish Love’ wat een beetje aan Yes doet denken. Daarna begint het eerste nummer ‘Before The Light’ wat een ode is aan de (instrumentale) Prog zoals die in de jaren 60/70 gespeeld werd. ‘Eternal Return’ ademt hetzelfde jaren 60/70-sfeertje maar heeft een wat stuwender ritme en klinkt wat donkerder’ dan ‘Before The Light’ wat meer Up-tempo was. ‘Sanger’ is meer Jazz georiënteerd en doet me denken aan Weather Report. ‘Sellanra’ is niet echt een lied maar een soort Soundscape met natuurgeluiden. Niet echt mijn ding en wat mij betreft het slechtste nummer van het album.

‘V’ is gelukkig een stuk beter, met geweldige inventieve drumpartijen van Andrea Moneta en als gastmuzikant fluitist Theo Travis. ‘Being And Time’ is door het verschil in dynamiek ook een erg mooi nummer. ‘Zero’ is weer een wat progressiever nummer waarbij het tempo weer wat hoger ligt. Afsluiter ‘The Noble Shirker’ is het langste nummer van het album met dik 9 minuten. Mike Benson is verantwoordelijk voor de mooie Tenorsaxofoon tonen in dit nummer.

Het geluid van ‘Zopp’ is dik in orde. Alles klinkt helder en het album ademt dat rypische jaren 60/70 sfeertje maar dan met een hedendaagse sound. Beste nummers van het album zijn ‘V’ en ‘The Noble Shirker’. Slechtste nummer zoals al eerder vermeld ‘Sellanra’. Pluspunt verder is dat Ryan Stevenson geen gebruik gemaakt heeft van een drumcomputer maar drummer Andrea Moneta van de Italiaanse band Leviathan heeft ingehuurd om het album in te spelen. Houd je van (instrumentale) Prog in een retrosausje moet je ‘Zopp’ zeker een kans geven (82/100) (Bad Elephant Music)

Tracklist

1 Swedish Love (1:32)
2 Before The Light (6:05)
3 Eternal Return (5:06)
4 Sanger (3:20)
5 Sellanra (3:29)
6 V (6:37)
7 Being And Time (4;33)
8 Zero (4:52)
9 The Noble Shirker (9:19)

Lineup

Ryan Stevenson all instruments except Drums
Andrea Moneta – Drums
Andy Tillison – additional Keyboards
Caroline Joy Clarke – Vocals on Tracks 1/7/8.    

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ