Lethal Steel – Running from the dawn

Facebookrssmail
Lethal Steel - Running from the dawn

Zweden heeft sinds de jaren ’80 garant gestaan voor een stortvloed aan bands in de vele verschillende genres binnen de hardrock en heavy metal. Eén van de nieuwere Zweedse bands is Lethal Steel, afkomstig uit Stockholm, opgericht in 2011. De band heeft relatief lang over de release van hun eerste full-album gedaan, Legion of the night verschijnt namelijk “pas” in 2016. Enkele bezettingswisselingen zullen er waarschijnlijk verantwoordelijk voor zijn, dat er pas na 4 jaar een vervolg is en dan nog slechts een EP.

Qua stijl zit de band op de EP op de grens van heavy en speed metal. In hun beginperiode werd de band vergeleken met hun landgenoten Enforcer, maar waar Enforcer op hun laatste album Zenith een overduidelijke knieval voor de commercie heeft gemaakt, daar is Lethal Steel hun stijl meer dan trouw gebleven en doet in ieder geval in niets denken aan Enforcer, ook niet aan de voorlaatste 2 Enforcer-albums.

De schijf bevat vier nummers, waarvan er drie in een hoog tempo, waarvan Ge allt in het Zweeds gezongen wordt, alleen afsluiter City of sin is een mid-tempo nummer, goed voor de afwisseling. Bij het beluisteren van de nummers doet het gitaargeluid denken aan hun landgenoten Portrait, met veelal harmonieus twinwerk en fraai uitgesponnen gitaarsolo’s. Zanger Viktor heeft een beperkt hoog bereik, maar weet zijn lichte tekortkomingen goed te camoufleren en past prima binnen de muziek van Lethal Steel. De nummers zijn allen goed opgebouwde songs met voldoende afwisseling.

De EP heeft een lekkere oldschool-productie, de schijf zou zo uit de jaren ’80 kunnen stammen en heeft een licht duister geluid, de productie van hun debuut klonk wat opener en moderner. Lethal Steel heeft met deze EP een uitstekend vervolg op hun debuutalbum afgeleverd en maakt hongerig naar een nieuw full-album, want het is wel jammer dat dit geen full-album is geworden. (85 /100) (High Roller records)

Bandleden:

Viktor Gustafsson – Vocals
Isak Rosemarin – Guitars
Valentin Papp – Guitars
Totte Thyrhaug – Bass
Leo Ekström – Drums

Tracklist:

Weekday refugee
Stay away
Ge allt
City of sin

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ