Tony Martin – Thorns

Facebookrssmail

‘Thorns’ is het derde solo album van Tony Martin die de meeste mensen kennen omdat hij lange tijd de zanger van Black Sabbath is geweest. Op Ozzy Osbourne na is hij de langst dienende frontman geweest, al zullen de meeste Metalfans zich altijd Ronnie James Dio herinneren als vervanger met de langste jaren na originele frontman Ozzy Osbourne. Martin zong op de uitstekende albums ‘Headless Cross’ (1989) en ‘Tyr’ (1990). Na een korte afwezigheid van 2 jaar waarin hij niet stil zat maar zong op ‘Evolution’ (1993) van Misha Calvin en zijn eerste solo album ‘Right Back Where I Belong’ (1992) uitbracht keert Martin eind 1993 weer terug naar Black Sabbath. In deze periode neemt hij wederom 2 albums op die niet onderdoen voor het eerdere werk van Black Sabbath, ‘Cross Purposes’ (1994), Forbidden (1995) en het live album ‘Cross Purposes’ (1995). Hierna scheiden de wegen van Martin en Black Sabbath definitief. Black Sabbath (lees : Iommi) haalt de banden met Ozzy en Dio (Heaven & Hell) weer aan en Tony Martin neemt albums op met onder andere Rondinelli en Guintini Project.

Een solo project van de Italiaanse gitarist Aldo Guintini. Ook neemt hij in 2005 zijn tweede solo album ‘Scream’ op. Tony Martin heeft voor dit album een aantal bekwame en ervaren muzikanten om zich heen verzameld. Speelde hij op zijn eerste 2 albums  nog veel zelf in heeft hij ditmaal gebruik gemaakt van drummer Danny Needham (Venom), bassist Magnus Rosen (ex-Hammerfall) en de bekendste muzikant is bassist Greg Smith die in talloze bands en artiesten heeft gespeeld zoals Rainbow, Alice Cooper en Blue Oyster Cult om er maar een paar te noemen. Samen met gitarist Scott McClellan wiens meest bekende band de Panters tribute band ‘Cemetery Gatez’ is heeft hij de nummers op dit album geschreven.

Het album klinkt modern en fris en staat bol van goede Hardrock nummers waarin Tony Martin volop de ruimte krijgt om te laten horen waartoe zijn machtige stembanden toe in staat zijn. Opener ‘As The World Burns’ schiet furieus uit de startblokken en doet me sterk denken aan de band Black Country Communion met Glenn Hughes op zang. Kenners weten dan dat we te maken hebben met kwalitatief hoogstaande (Hard)Rock met kwalitatief nog hogere zang. Het daaropvolgende ‘Black Widow Angel’ lijkt nog het meest op wat hij liet horen op de Sabbath albums. Dit nummer had ook op ‘Headless Cross’, ‘Tyr’ of ‘Forbidden’ kunnen staan.

Het mooie instrumentale middenstuk waarin de ritmesectie laat horen wat ze in haar  mars heeft maakt dat ‘Black Widow Angel’ afwijkt van de standaard Sabbath/Doom nummers. Zeer goed gedaan derhalve. Op ‘Book Of Shadows’ wordt Tony Martin ondersteund door een koor en is het muzikaal ook wat ingetogener. Dit alles met het doel om Tony Martin’s stem alle ruimte te geven om te excelleren. Deze opzet is volledig geslaagd. De keyboard-solo in het midden van het nummer en het koor wat constant op de achtergrond meezingt plus de op het einde gesproken woorden waarmee ‘Book Of Shadows’ afsluit geven het nummer een psychedelisch tintje. Hierna wordt er qua sfeer uit een geheel ander vaatje getapt.

Waar de eerste drie nummers behoorlijk doomy en donker waren is ‘Crying Wolf’ Een power ballad met aparte Latijns-Amerikaanse ritmes. ‘Damned By You’ is wat mij betreft het slechtste nummer van het album. Zeker niet slecht maar het nummer wordt gered door de zang van Tony Martin en de goede gitaarsolo van Scott McClellan. Zonder deze twee positieve elementen was het de zoveelste cliché power ballad geworden. ‘No Shame’ is een Blues(y) numner met zware (Doom)riffs, een combinatie die verrassend goed uitpakt. ‘Nowhere To Fly’ is ook een power ballad maar deze bevalt me een stuk beter dan ‘Damned By You’. Het nummer doet me denken aan Judas Priest, mede door de Halford-achtige uithalen en de versnelling in het midden van het nummer.

‘Passion Killer’ is een recht toe recht aan Hardrock nummer met wat Nu-Metal invloeden die vooral terug te vinden zijn in het refrein. Hierna komt ‘Run Like The Devil’, een nummer wat zijn titel eer aandoet. Qua stijl te vergelijken met opener ‘As The World Burns’. Hardrock gespeeld in een stevig tempo gecombineerd met de machtige vocalen van Martin. Ook gitarist Scott McClellan laat op dit nummer horen wat hij allemaal in zijn mars heeft door middel van een indrukwekkende gitaarsolo en machtige riffs.

Na al dit geweld komt de grootste verrassing van het album, namelijk ‘This Is Your Damnation’. Een soort Folk-song waarbij Martin in Johnny Cash-style op humoristische wijze zware onderwerpen als COVID, AIDS en terrorisme aansnijdt. Als waardige afsluiter krijgen we dan nog het titelnummer. Een mooi duet met Pamela Moore die op het epische album van Queensryche ‘Operation : Mindcrime’ de rol van sister Mary vertolkte. Eindconclusie is dat het muzikale jaar 2022 goed begint met dit ijzersterke album van Tony Martin (90/100) (Battlegod Productions)

Track List

1 As The World Burns (4:36)
2 Black Widow Angel (4:02)
3 Book Of Shadows (6:19)
4 Crying Wolf (4:26)
5 Damned By You (4:05)
6 No Shame (3:41)
7 Nowhere To Fly (4:47)
8 Passion Killer (4:49)
9 Run Like The Devil (3:56)
10 This Is Your Damnation (3:09)
11 Thorns (5:16)

Line Up

Tony Martin – Vocals
Scott McClellan – Guitars
Danny Needham – Drums
Magnus Rosen – Bass
Greg Smith – Bass 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ