Havok – V

Facebookrssmail
Havok - V

In de zeer recent verschenen recensie van het nieuwe album van Warbringer is te lezen, dat zij een relatief jonge thrashband zijn, hetzelfde geldt voor het uit Denver, Colorado afkomstige Havok en ook Havok bestaat sinds 2004 en wordt gezien als een veelbelovende band uit de nieuwe thrash-generatie.

De band is het geesteskind van zanger en gitarist David Sanchez en heeft met name op de posities bas en drums in al die jaren al talrijke wisselingen ondergaan. De band lijkt met name maar geen bassist langjarig aan zich te kunnen binden. De bassist ten tijde van het voorlaatste album ‘Conformicide’, Nick Schendzielos, is inmiddels ook alweer vertrokken. Deze bassist was mede-verantwoordelijk voor de ommezwaai in stijl van de Havok-thrash, want op dat genoemde album was er duidelijk flink plaats gemaakt voor de bas, de basloopjes waren talrijk en deze hadden nogal eens een funk/jazzy-achtig karakter en dat zorgde voor een wisselende ontvangst van het album; persoonlijk vind ik ‘Conformicide’ nog steeds een geweldig album.

De vraag is nu dus of de stijl ook weer is aangepast in verband met de nieuwe bassist. Na een paar nummers is wel duidelijk dat de bas nog steeds een prominente rol heeft, hetgeen mij overigens wel aanspreekt. V sluit qua geluid en stijl behoorlijk aan bij ‘Conformicide’. Wat wel opvalt is dat meerdere nummers wel wat toegankelijker en catchier zijn, lees lichtelijk commerciëler klinken, al zal de ruige strot van Sanchez niet snel voor een ruime hoeveelheid radio-aandacht zorgen. Opener ‘Post-truth era’ is een bijna-kopie is van het begin van Metallica’s ‘Blackened’.

Langzamere/midtempo-nummers as ‘Ritual of the mind’ en ‘Interface with the infinite’ zijn goede voorbeelden van het meer toegankelijke en meer catchy en doen je aan het tegenwoordige Death Angel denken, wat overigens ook het thrashy springerige ‘Cosmetic surgery’ doet. Afsluiter ‘Don’t do it’ is een indrukwekkende mix van langzaam naar snel met op het einde zelfs high pitch cleane vocalen. Maar ook de zeer snelle thrashers komen aan bod zoals ‘Fear campaign’, ‘Phantom force’ en ‘Merchants of death’.

Concluderend kan gesteld worden, dat Havok weer een erg goed thrashalbum aflevert, boordevol afwisseling, deels lichtelijk opschuift richting toegankelijker klinken, maar nog steeds onmiskenbaar thrash is en tesamen met een uitstekende open productie en het muzikale vakmanschap van het viertal, schuift Havok op naar de top van de thrashmetal.

(87/100) (Century Media Records)

Bandleden:

David Sanchez – Vocals & Guitar
Reece Scruggs – Guitar
Pete Webber – Drums
Brandon Bruce – Bass

Tracklist:

1 Post-Truth era

2 Fear campaign

3 Betrayed by technology

4 Ritual of the mind

5 Interface with the infinite

6 Dab tsog

7 Phantom force

8 Cosmetic surgery

9 Panpsychism

10 Merchants of death

11 Don’t do it

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ