Sinisthra -The Broad and Beaten Way

Facebookrssmail
Sinisthra -The Broad and Beaten Way

Sinisthra is een Finse metal band, hun muziek is niet alleen heavy, maar soms ook melancholisch. Vaak met invloeden van zowel de jaren ’70 prog, als grunge uit de jaren ’90. 

Zanger Tomi Joutsen zingt ook in de band Amorphis. Deze is zo succesvol, dat deze band voorrang kreeg. Daarom is dit pas het tweede album van Sinisthra in twintig jaar. ‘The Broad and Beaten Way’ vormt een brug tussen hemel en aarde. De teksten gaan in grote lijnen over het chaotische en zelfvernietigende moderne leven, waarin men toch gemoedsrust probeert te vinden.

‘Eterne’ start met een mix van lichte en zware muziek, daarin zit ook een prima balans van strak gespeelde versus melodieuze muziek. Het verhaal gaat over Adam en Eva, zij worden verbannen uit Eden.Het geluid had een fractie rijker mogen zijn. Dus de zware stukken hadden wat voller kunnen klinken, en de lichte delen hadden wat virtuozer van klank kunnen zijn. Verder is het geheel goed verdeeld over de koptelefoon, en het evenwicht tussen zang en muziek, en de muziekinstrumenten onderling is ook prima.

Het openingsnummer is zeker oké, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Die overtuiging is er wel aan het begin van ‘Closely Guarded Distance’. En dat gevoel wordt alleen maar sterker naarmate het nummer vordert. Er zijn gave tegenstellingen en verrassende wendingen. De balans en de afwisseling tussen licht en zwaar gespeelde delen is zeer goed.

Het drumwerk is heerlijk, en de snaren zijn lekker zwaar bespeeld. Ondertussen klinken op achtergrond gesproken woorden. De hoge, vrouwelijke stem die ingezet is als instrument, is geweldig! Het klein gespeelde deel ongeveer in het midden is onverwacht, maar zeer goed. Het blijkt niet zomaar een kort minimalistisch stukje te zijn, maar het duurt aangenaam lang. Klein minpuntje is dat het geluid niet helemaal helder is, toch maakt het indruk. Als je het bijna niet meer verwacht, is er na een poosje toch weer power. Dit is echt tof opgebouwd, zeker omdat er klassieke elementen in zitten.  Dit fantastische nummer eindigt bijzonder!

‘Halfway To Somewhere Else’ blijft een poosje heerlijk rustig, zowel qua zang als muziek. De achtergrondzang is subtiel, maar goed toegevoegd. De zang wordt even iets intenser, toch wordt deze track niet zo ingrijpend als ik gehoopt had.  De vocale uithaal vlak voor de volumetoename zit daar wel heel dichtbij. Als die uithaal wat langer had geduurd, was ik wel geraakt.

Het vervolg van deze track verloopt met meer power. Goede track, al haalt dit niet de impact van ‘Closely Guarded Distance’. De nummers die hierna komen zijn ook goed gevuld met contrasten tussen licht en zwaar. Er zijn dus volop wendingen, en er zijn genoeg details.

Het mooi opgebouwde ‘Safe In The Arms Of Everlasting Now’ heeft een gaaf einde, en dito start van ‘Ephemeral’. Het begin is klein, bijna breekbaar gespeeld en gezongen. De eenzame Adam ziet uiteindelijk dat zijn daden uit het verleden zinloos zijn. De verandering naar power is een beetje saai. Van het powerstuk zelf had ik ook iets meer verwacht. Helemaal op de achtergrond zijn er enkele gesproken zinnen te horen. Na een sferisch stuk dooft dit laatste nummer heel langzaam, maar mooi uit.

Als geluid (nagenoeg) perfect was geweest, was dit absoluut een top album geweest. Nu zijn ze daar echt niet ver van af. Want zowel de klein gespeelde delen, als de metal is goed gespeeld. Bovendien zijn de nummers zijn boeiend van structuur. Last but not least: de heerlijke stem van Tomi sluit naadloos aan bij dit alles. (86/100) (Rockshots Records)

Tracklist:

 01. Eterne- 4:19      
 02. Closely Guarded Distance – 3:10          
 03. Halfway To Somewhere Else – 7:43    
 04. Morningfrail – 5:56       
 05. Safe In The Arms Of Everlasting Now – 7:26
 06. Ephemeral – 4:05

Line up:

Tomi Joutsen – Vocals
Markku Mäkinen – Guitar
Erkki Virta – Drums
Timo Vainio – Keyboards
Marko Välimäki – Guitar
Janne Telén – Bass 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ