Dynamo Open Air 1987 – Eindhoven

Facebookrssmail

Het gemis van concerten is/wordt voor veel metalfans steeds voelbaarder naarmate de tijd vordert en dat gemis zal voorlopig ook nog wel zo blijven, daarom een vervolg op de onlangs gestart plaatsing van concertverslagen-en belevenissen uit het verleden.

In 1981 krijgt Eindhoven er een nieuw jongerencentrum bij. In hartje centrum, vlak tegen het beruchte Stratumseind start op 28 november 1981 hardrockband Raven als eerste band op het podium van Dynamo. Dynamo was een succes en de jaren erna speelden er bands als Mercyful Fate, Slayer, Exodus, Anvil, Agent Steel, Jaguar, Satan en meer in dat destijds de bron was van Eindhoven RockCity.

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Dynamo ontstond in 1986 het plan een festivalletje te organiseren; buiten op de parkeerplaats aan de Smalle Haven in Eindhoven werd een bescheiden rockfestival neergezet met de naam die later wereldberoemd zou worden: Dynamo Open Air. 7000 hardrockliefhebbers uit heel Nederland (en enkelen uit het buitenland) waren dat jaar aanwezig bij het begin van een geweldige traditie.

Als in 1987 op tweede pinksterdag de tweede editie van Dynamo Open Air georganiseerd wordt, besluit onze groep van metalfans ook te gaan. In onze jeugdige overmoed maken we ons niet druk over fatsoenlijke overnachtingen en douchen en besluiten we de auto’s zo ongeveer naast de Dynamo te parkeren en daarin te slapen.

Foto (c) Marc van Mierlo

Hoewel het festival ook dat jaar maar één dag beslaat, gaan wij al op zaterdag naar Eindhoven, omdat ’s avonds Testament al in de Dynamo optreedt. Testament heeft dan net ruim één maand daarvoor hun alles verwoestende en schedelversplinterende debuutalbum ‘The Legacy’ uitgebracht, nog altijd één van de allerbeste thrashmetal albums ooit. Het wordt een legendarische avond, er wordt massaal geheadbangd, stagedivers vliegen af en aan en gemoshed, het is één groot gekkenhuis, de temperatuur is ongeveer op sauna-hoogte, we zweten ons allemaal kapot.

De zondag begint al met het verplaatsen van de tweede auto’s waar wij mee zijn, want enkelen hebben midden in de nacht hun maaginhoud op de straat gedeponeerd, het is rond de auto’s dan ook niet zo fris meer. We banjeren die dag wat door het centrum en de rest van de dag zitten we in kroegen welke de betere muziek draaien, zoals de Altstadt op het langsgelegen Stratumseind, en proberen we ons vochtgehalte op peil te houden.

Het gaat uiteindelijk allemaal om de tweede pinksterdag 1987, 8 juni, de dag van Dynamo Open Air. De lineup van die dag bestaat uit Mad Max (D), Atomkraft (UK), Vengeance (NL), Destruction (D), Testament (US) en Stryper (US), een zeer gevarieerde lineup met heavy-en thrashmetalbands. De dag kent grotendeels een regenachtig karakter, maar dat mag de pret niet drukken, al is een openlucht-festival met mooi en droog weer natuurlijk altijd een stuk leuker. De imposante frontman van Testament, Chuck Billy, brult tijdens hun set een keer “Fuck the rain”, dat mag helaas ook niet helpen. Grappig detail bij Stryper is, dat deze christelijke gospelmetalband tijdens hun concert een hele vracht bijbels in het publiek gooide.

De eerste keer Dynamo Open Air heeft een overweldigende indruk op ons groepje achter gelaten en wij zijn onvoorwaardelijke trouwe Dynamo Open Air-fans geworden. Jaarlijks maakten wij de vervolgens de trip naar Dynamo Open Air te Eindhoven. Het festival groeit in sneltreinvaart uit haar voegen en na een paar verhuizingen qua lokatie komen er op de 1995-versie zelfs 120.000 mensen, nog altijd het openlucht-festival in NL met het meeste aantal bezoekers ooit. Door meerdere redenen wordt het organiseren van Dynamo Open Air alsmaar moeilijker en na de 2005-versie (enkele jaren zijn tussendoor al overgeslagen) is het helaas over met Dynamo Open Air. Maar, één ding is zeker, de ontstaansgeschiedenis van meerdaagse openlucht metalfestivals ligt in Nederland!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ