Metallica – Paradiso te Amsterdam 7 december 1984

Facebookrssmail

Als in 1983 een nieuw soort heavy metal uitkomt, een soort metal in een moordend drumtempo in combinatie met supersnelle gitaarriffs, dan beseft de gemiddelde metalfan eigenlijk nog nauwelijks dat dit de intrede is van een nieuw genre en tijdperk in de metal.  Van de eerste bands in dit nieuwe genre zijn Metallica met hun debuutalbum ‘Kill ‘em all’ en Slayer met ‘Show no mercy’ de meest aansprekende, al is het Canadese Exciter met Heavy metal maniac wel de eerste band met zo’n album. Het genre krijgt de benaming speedmetal, maar wordt ook al weer snel genoemd als thrashmetal. Overigens is in 1981 het Engelse Venom met een enigszins vergelijkbare vorm gekomen, welke later black metal genoemd wordt.

Met name de Nederlandse undergroundscene is erg vooroplopend in het speuren naar en contact leggen met buitenlandse metalbands, het blad Aardschok speelt hierin een leidende rol en mede door hun toedoen Metallica naar Europa te halen. Het eerste Nederlandse optreden van Metallica vindt plaats op de Aardschokdag, 11 februari 1984, in de meurende stronthallen van Zwolle. Alhoewel Venom headliner is op die dag, speelt Metallica Venom volkomen naar huis, maar ja, hoe kan t het ook anders als je ‘Kill ‘em all’ door de hal heen jaagt.

Metallica komt in de zomer van datzelfde jaar alweer terug voor een hele korte Europese mini-tour, maar liefst 3 van de 5 optredens vinden in Nederland plaats, met deze keer Twisted Sister in het voorprogramma, de twee bands zetten ook deze keer elke tent op zijn kop.

Nederland is echter nog niet klaar met Metallica in 1984, want in de Europese tour van november en december wordt deze keer Paradiso te Amsterdam aan gedaan. Bij het bekend worden van dit optreden is de zaal in no-time uitverkocht.

Na het voorprogramma van het Britse Tank schalt het inmiddels al bekende intro van die prachtige western ‘the Good, the Bad & the Ugly’ door de boxen en dan weet iedereen dat het weer los gaat. En het gaat los en hoe, want de start is met Fight fire with fire, de zaal slaat gelijk op hol.

De setlist bestaat inmiddels al voor bijna de helft uit nummers van het in die zomer verschenen ‘Ride the lightning’, dus al wat minder snelle nummers, maar dat maakt voor het enthousiasme in de Paradiso niets uit. Sterker nog, de tent gaat echt volkomen uit zijn plaat, van de 1.200 bezoekers zie je om je heen nagenoeg iedereen als een bezetene staan headbangen, als er circa 50 mensen alleen maar stil staan te kijken, dan heb je het daarmee wel gehad. Headbangen? Ja, in die tijd was er nog geen moshpit. Maar ja, dat enthousiasme is ook niet verwonderlijk, want Metallica gaat ook nu weer als een stel wilden tekeer.

Van alle concertbezoeken in bijna 40 jaar, is dit een van de meest indrukwekkende concerten geweest, veel aanwezigen beseften ook na afloop dat er die avond echt een heel speciaal concert had plaats gevonden.

Doordat de band in 1984 ontzettend veel optreedt in Europa is de naam en faam van Metallica in no-time gevestigd, de rest van de geschiedenis van de band is bij eenieder wel bekend.

Mocht je geïnteresseerd zijn in oude tourdata van Metallica; Zelfs de setlist van elk optreden wordt nog vermeld. Het concert is nog integraal te beluisteren, helaas wel zonder beeld:

https://www.youtube.com/watch?v=VEx3CPtINMs

Bandleden :

James Hetfield – Vocals & guitars
Kirk Hammett   – Guitars
Cliff Burton – Bass
Lars Ulrich – Drums

Setlist :

The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone song)
Fight Fire With Fire
Ride the Lightning
Phantom Lord
The Four Horsemen
(Anesthesia) Pulling Teeth
For Whom the Bell Tolls
No Remorse
The Call of Ktulu
Seek & Destroy
Whiplash
Encore:
Creeping Death
– Guitar Solo
Metal Militia
Encore 2:
Motorbreath

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ