Kansas – The Absence Of Presence

Facebookrssmail

In 1970 richt gitarist/songschrijver Kerry Livgren in Topeka, Kansas USA, de progrockband Kansas op met twee leden van de eveneens uit die plaats afkomstige band White Clover. Dit zijn bassist Dave Hope en drummer Phil Ehart. Na enkele jaren stoeien met de bezetting waartoe inmiddels ook zanger/keyboardspeler Steve Walsh is toegetreden, en afwisselen van de bandnamen in White Clover en/of Kansas tekent de groep een platencontract bij Don Kirchner, die (in samenspraak met de band) de naam Kansas het best vindt passen bij de muziek.
In 1974 brengt Kansas z’n titelloze debuutplaat uit en gooit hiermee hoge ogen.  Met name oprichter Kerry Livgren ontpopt zich op de volgende lp’s als het meesterbrein die de typisch herkenbare Kansas sound op de kaart zet.
Succes groeit en groeit, met name in de jaren ’70 en ’80. De dubbel- lp ‘Two For The Show’ mag nog steeds een monumentale live plaat worden genoemd.

Inmiddels zijn we een aantal bezettingswisselingen, 15 studio- en 7 live-albums verder. Én de hoogste tijd voor nieuw werk: Kansas brengt deze maand het album ‘The Absence Of Presence’ op de markt. Het is na ‘The Prelude Implicit’ uit 2016 het tweede album met zanger Ronnie Platt, die inmiddels z’n waarde voor de band heeft bewezen en definitief de microfoon heeft overgenomen van Steve Walsh. Het was met de toetreding van Platt een indrukwekkende comeback, want sinds het jaar 2000 was er geen nieuw studiomateriaal meer verschenen.
‘The Absence Of Presence’ doet hier nog een schepje bovenop: het lijkt alsof Kansas nooit toegeeft  aan de tand des tijds en nog steeds de progrock brengt die band de afgelopen 50 jaar zo groot maakte, zij het nu geproduceerd volgens de nieuwste technieken. Hiervoor is Zak Rizvi (gitaar, zang, productie) verantwoordelijk. Tevens is hij de schrijver van bijna alle muziek op ‘The Absence Of Presence’. Een rol die uitstekend bij hem past omdat hij precies componeert in de stijl van Kerry Livgren. Neem daarbij het fraaie artwork van kunstenares  Denise De La Cerda om je eigen fantasiewereld te scheppen en de muzikale reis kan beginnen.

Meteen in de dik 8 minuten durende opener  ‘The Absence Of Presence’  herken je de vertrouwde Kansas stijl. Rizvi laat oude tijden herleven met deze epic: schitterende opbouw met in het middenstuk de heilige drie eenheid gitaar/keyboards/electrische viool die elkaar vol tempowisselingen aflossen en ook is de perfecte samenwerking tussen Ronnie Platt en Billy Greer, die niet alleen bast, maar ook zingt, duidelijk.
De tweede track ‘Throwing Mountains’ heeft een naar hardrock neigende riff met daarbij in de solopartij een hoofdrol voor de viool van Ragsdale, die over het geheel van de nummers  genomen het meest op de voorgrond treedt.  Een aantal tracks volgens de Kansas methode volgen.  ‘Propulsion I’ is het instrumentale intro van de ballad ‘Memories Down The Line’.  Drummer en bandlid van het eerste uur Phil Ehart laat tijdens dat intro horen dat hij op z’n 70ste nog niets aan kracht heeft ingeboet.
Het mooiste wordt tot het laatst bewaard: ‘The Song The River Sang’ sluit het album waardig af met een licht psychedelisch einde waarin de heren hun technische vaardigheden nogmaals tonen.
Ik besef dat na 50 jaar de topband uit Topeka het Amerikaanse progrockroer nog steeds stevig  in handen heeft. Pure klasse! Kansas heeft met dit album wederom bewezen dat ze hoog in mijn jaarlijst eindigen! (90/100) (Inside Out Music)

Line-up / Musicians

– Ronnie Platt / lead vocals, keyboard
– David Ragsdale / violin, guitars
– Tom Brislin / keyboards
– Richard Williams / guitars
– Zak Rizvi / guitars
– Billy Greer / bass, vocals
– Phil Ehart / drums, percussion

Songs / Tracks Listing

1. The Absence of Presence (8:22)
2. Throwing Mountains (6:21)
3. Jets Overhead (5:17)
4. Propulsion 1 (2:17)
5. Memories Down the Line (4:38)
6. Circus of Illusion (5:19)
7. Animals on the Roof (5:13)
8. Never (4:51)
9. The Song the River Sang (5:06)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ