Voivod – Morgöth Tales

Facebookrssmail

De Canadese band Voivod brengt met Morgöth Tales hun 16e album uit. Opgericht in 1983 toen de heren amper wisten hoe ze hun instrument moesten bespelen en rommelige Punk Metal maakten en anno 2023 uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke Progressieve Metal bands van dit moment. Alleen dit feit is al een compliment waard.

‘Morgöth Tales’ wijkt wel af van de vorige studio albums. Het is een compilatie album geworden om het 40 jarig bestaan van de band te vieren. Het album bevat 1 nieuw nummer, titel track ‘Morgöth Tales. De overige nummers zijn opnieuw opgenomen en ingespeelde tracks die een chronologisch overzicht geven van elke fase in hun lange muzikale geschiedenis. Het is bewonderenswaardig dat Voivod heeft gekozen voor wat obscuurdere nummers. Zo is deze compilatie ook interessant voor de wat minder fanatieke Voivod aanhangers en progressieve metal fans.

De negen nummers die gekozen zijn voor deze interessante compilatie zijn ‘Condemned To The Gallows’ wat nooit op een regulier album van Voivod is verschenen maar op het in 1984 uitgebrachte ‘Metal Massacre V’ staat. De eerste kennismaking met Voivod voor de rest van de wereld buiten Canada. Live wordt dit nummer niet meer gespeeld. Drummer Away omschrijft dit nummer als ‘ons NWOBHM- nummer’. Hier kan ik me wel bij aansluiten. Je hoort duidelijke invloeden van bands als Tank, Motörhead en Raven. Het debuut album ‘War And Pain’ wordt helaas overgeslagen. Voor deze periode , de overgang van het spelen van Punk Metal naar Thrash met progressieve elementen wordt gekozen voor ‘Thrashing Rage’ wat op ‘Rrröööaaarrr’ (1986) staat. Hierna volgen ‘Killing Technology’ (Killing Technology (1987)), ‘Macrosolutions To Megaproblems’ (Dimension Hatröss (1988)) en ‘Pre-Ignition’ (Nothingface (1989)). ‘Nuage Fractal’ is evenals opener ‘Condemned To The Gallows’ een bijzonder en onverwacht nummer. Deze track staat op het album ‘Angel Rat’ (1991) en wordt zelden tot nooit live gespeeld.

Voivod heeft bewust gekozen voor Nuage Fractal’ in plaats van voor het meer voor de hand liggende ‘The Prow’ wat eveneens op ‘Angel Rat’ staat en dat vrijwel altijd live gespeeld wordt. ‘Fix My Heart’ staat op ‘The Outer Limits’ (1993) en is de laatste jaren ook een zekerheidje in de live set van Voivod. ‘Rise’ (Phobos (1997)) is een nummer dat gezongen wordt door Eric Forrester die in de periode 1994-2001 bij Voivod zat. ‘Rebel Robot’ tenslotte staat op het meest genegeeerde album van de band. Het in 2003 uitgebrachte ‘Voivod’. Jason Newsted die in de periode 2001-2008 bij Voivod heeft gezeten speelt bas op dit nummer.

Hierna krijgen we dan het speciaal voor dit album opgenomen nieuwe nummer ‘Morgöth Tales’. Dit nummer pakt de draad op waar Voivod mee gestopt is met het in 2022 uitgebrachte ‘Synchro Anarchy’ en bevat ook wat elementen die doen denken aan het verleden. Bonus Track ‘Home’ is een cover van Public Image Ltd. De goede productie  was in handen van Francis Perron en het art-work is zoals altijd verzorgd door Drummer Away. Petje af voor Voivod dat zelfs van een compilatie album iets bijzonders weet te maken. (82/100) (Century Media)  

Track List

1 Condemned To The Gallows (4:34)

2 Thrashing Rage (4:16)

3 Killing Technology (6:31)

4 Macrosolutions To Megaproblems (5:19)

5 Pre-Ignition (5:07)

6 Nuage Fractal (3:41)

7 Fix My Heart (4:36)

8 Rise (5:01)

9 Rebel Robot (4:51)

10 Morgöth Tales (4:58)

11 Home (4:38)  

Line up

Denis ‘Snake’ Belanger – Vocals

Daniel ‘Chewy’ Mongrain – Guitars

Dominic ‘Rocky’ Laroche – Bass

Michel ‘Away’ Langevin – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ