Comaniac – Holodox

Facebookrssmail

Het Zwitserse Comaniac wordt in 2010 opgericht en na twee demo’s in 2013 wordt in 2015 hun eerste full-album uitgebracht, gevolgd door de tweede in 2017. De band oogst waardering wat resulteert in een Europese tour met Metal Church en spelen als voorprogramma van onder andere OverKill en Death Angel en in 2019 zelfs nog een eigen tour in Japan.

De bedoeling is om het voorjaar van 2020 het derde album uit te brengen ter viering van het tienjarig bestaan, maar corona gooit stevig roet in het eten en de release van dit album ‘Holodox’ wordt vrij lang uitgesteld om dan nu eindelijk op 4 september te verschijnen.

Met het noemen van enkele grote bands waarvoor Comaniac geopend heeft, zal het geen verbazing wekken, dat de band thrashmetal speelt.

Verpakt in een intrigerende hoes opent ‘Holodox’ met het titelnummer, een heerlijk thrashnummer met geregeld lekker springerige thrashriffs. Bij het vervolg valt op, dat de thrash van Comaniac geen eenvoudige kost is en meerdere luisterbeurten vergt om deze te doorgronden, de breaks vliegen je om de oren, zonder gelukkig in een onnavolgbare brij te verzanden. De stijl van de band zou dan wel bijna techno-thrash genoemd kunnen worden. Bijna elk nummer bevat zowel hele snelle als ook midtempo stukken.

Comaniac zomaar met een andere band uit de thrash vergelijken is ook niet gemakkelijk, denk aan Megadeth, bv. in een nummer als ‘Head of the snake’ en Anthrax. Zanger en gitarist Jonas heeft een eigen stemgeluid, welke prima past bij de thrash van Comaniac, in het ruigere bereik komt hij soms in de buurt van Steve ‘Zetro’ Souza van Exodus. Het album sluit af met ‘Bittersweet’, een beduidend minder nummer  met ook nog eens een erg zoetsappig refrein, wat toch wel een behoorlijke afknapper is na acht prima thrashnummers gehoord te hebben. Uitschieters zijn er onder andere in het al genoemde titelnummer ‘Holodox’ en ‘Legend heaven’.

Comaniac is er in geslaagd om een prima thrashalbum af te leveren, behalve dan het laatste nummer, met een prima en kristalheldere productie. (83 /100)(Metalworld)

Line-up

Jonas Schmid                    Vocals & Guitars

Valentin Mossinger         Guitars

Joel Strahler                      Bass

Stefan Haberli                  Drums

Tracklist

  1. Holodox
  2. The new face of hell
  3. Art is dead
  4. Head of the snake
  5. Narcotic clan
  6. Legend heaven
  7. Love and pride
  8. Under the gun
  9. Bittersweet
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ