Scott Stapp – Higher Power

Facebookrssmail

De Amerikaanse reli-rakker en -rocker Scott Stapp is het meest bekend als zanger van de post-grungeband Creed, waarin ook Alter Bridge’s Mark Tremonti speelt. In zijn thuisland is de man tevens bekend als draaideurlastpak en drugsgebruiker. Eén van de redenen dat Creed destijds klapte. Maar laat die band nou onlangs weer gestart zijn met een reünie-tour én we tegelijkertijd een fijn soloalbum krijgen voorgeschoteld van de heer Stapp. Je zou bijna denken dat God hem eindelijk op het rechte paadje heeft geduwd. De tijd zal het leren.

Nou heb ik weinig met Christian Rock, maar zolang het uitdragen van het Woord er niet al te dik bovenop ligt en ik niet het zondagmorgen-Jehova-aan-de-deur-gevoel krijg, kan ik er mee leven. De referenties aan de Here zijn in bijna elke tekst terug te horen, maar het Christelijk gedram blijft achterwege gelukkig. De hapklare nummers luisteren lekker weg en kennen maar twee smaken: stevige doch catchy midtempo rock en ballad-achtig materiaal.

Het intro van opener ‘Higher Power’ komt bijna Korn-achtig je speakers uitrollen, waarna de herkenbare en prima stem van Stapp de aandacht trekt en hij toezingt naar een heerlijk refrein. Single ‘Deadman’s Trigger’ en later ‘Black Butterfly’ vallen in dezelfde heavy doch super aanstekelijke categorie. Dit soort nummers is allemaal al 100.000 keer eerder gedaan, maar het blijft lekker en doeltreffend. Het wiel hoeft tenslotte niet altijd opnieuw uitgevonden te worden, zeker niet in deze conservatieve melodic rock hoek. Een ‘Quicksand’ is daarentegen wel èrg cliché en had een Creed-plaat niet gehaald.

De rest van het album bevat overwegend zwijmel-tranentrek-songs. De één nog mooier dan de ander, dat dan weer wel. En de gekozen gasten Yiannis Papadopoulos (gitaar) en Dorothy (zang) zijn een prima en welkome aanvulling. ‘When Love Is Not Enough’ is langzaam en redelijk stevig, met name in het overdonderende refrein. Het deels akoestische ‘What I Deserve’ is lekker duister, waarna zangeres Dorothy Scott’s show steelt in het breekbare ‘If These Walls Could Talk’. Prachtig! Het wel erg uitgeklede ‘You’re Not Alone’ is wat prekerig en saai, maar navolgende afsluiters ‘Dancing in the Rain’ en ‘Weight of the World’ zijn fijne oorwurms. Vooral die eerste is mooi van opbouw en voorzien van een aanstekelijk inhaakrefrein. Al heeft ‘Weight of the World’ dan weer de mooiste gitaarsolo’s.

Tsja, de goede man kan nog altijd prima zingen en dit vierde soloalbum heeft nauwelijks vullers en is voorzien van een prima productie. De platgetreden paden worden nog net wat verder aangestampt, doch zal dit voor de gemiddelde melodic rock liefhebber geen groot euvel zijn. Gewoon een lekker wegdraaiplaatje voor ‘in dun otto’.
(78/100 – Napalm Records)TRACKLIST
1. Higher Power
2. Deadman’s Trigger
3. When Love Is Not Enough
4. What I Deserve (feat. Yiannis Papadopoulos)
5. If These Walls Could Talk (feat. Dorothy)
6. Black Butterfly
7. Quicksand (feat. Yiannis Papadopoulos)
8. You’re Not Alone
9. Dancing in the Rain (feat. Yiannis Papadopoulos)
10. Weight of the World

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ