Whitesnake – The Love Album

Facebookrssmail

Hoe minder de stem van Coverdale wordt, hoe meer hij zijn zakeninstinct ontwikkelt, lijkt het. Naast de frequente dure heruitgaven en boxsets, bedacht de 69-jarige Engelse zanger dat er wel wat nummers herbewerkt (lees: deels opnieuw ingespeeld, voorzien van een nieuwe mix, geremasterd etc.) konden worden om zo weer opnieuw op de markt te brengen. Kassa! Een beetje geruisloos verscheen onlangs deel twee van Whitesnake’s ‘Red, White and Blue Trilogy’. Oftewel, een drietal ‘best of’s’ onderverdeeld per thema: rock, ballads en blues. Nu dus het ‘Love Album’, nadat afgelopen juni het ‘Rock Album’ verscheen. Nou heeft Coverdale maar verrassend weinig nummers geschreven waar het woord ‘love’ niet in voorkomt, maar dit zijn met name de ballads en wat melodieuzere broertjes. David bezit alle songrechten pas vanaf ‘Slide it In’, dus verwacht geen songs van de bluesrockperiode van vóór 1984.

Vijftien songs krijgen we, waarvan er drie niet eerder zijn verschenen: ‘With All My Heart’, ‘Yours For The Asking’ en ‘Let’s Talk It Over’, alle drie zgn. out-takes van David Coverdale’s solo album ‘Into The Light’ (2000). De rest zijn bekende hits (‘Deeper the Love’, ‘Is This Love’, ‘Now You’re Gone’) of minder bekende, maar prima album tracks (‘All I Want, All I Need’, ‘Summer Rain’, ‘Don’t You Cry’ en ‘Easier Said Than Done’). Overigens beschouwt Coverdale ‘Into The Light’ nu dus als een Whitesnake album, terwijl het destijds toch echt als een soloalbum op de markt is gebracht. Vreemd.

De productie van sommige nummers, zoals een ‘Deeper the Love’ is hoorbaar anders en soms echt even wennen. Het klinkt wat rauwer, de gitaren en vooral de drums nog meer op de voorgrond, waardoor de plaat wel als een geheel klinkt. ‘Too Many Tears’ beviel me in zijn oorspronkelijke versie met Adje Vandenberg overigens een stuk beter dan deze wat blikkerige uitvoering. Wel leuk dat prachtnummers als ‘Can’t Go On’ of ‘Don’t You Cry’ zo hernieuwde aandacht krijgen. Ik mis wel enkele toppers trouwens. Een ‘Sailing Ships’ of Coverdale’s solohitje uit 1990, het prachtige  ‘The Last Note of Freedom’ hadden niet misstaan en waren zelfs uitschieters geweest. Maar goed, wellicht halen ze het ‘Blues’ album over enkele maanden.

Maar de echte fan zal dit toch vooral aanschaffen voor de ‘nieuwe’ songs. ‘With All My Heart’ is helaas een saaie, zich traag en veel te lang voortslepende matige ballad die niet zonder reden ‘Into The Light’ niet heeft gehaald. Het vlotte en redelijk stevige ‘Yours For The Asking’ is een stuk spannender, met strings voorin de mix en is een prima melodieuze rocksong. Afsluiter ‘Let’s Talk It Over’ is een acht minuten durende, wat langzaam opgang komende bluesy ballad volgens het Whitesnake-boekje, die in de tweede helft zeer overtuigd met mooie Coverdale uithalen en lekker gitaarwerk.  

Het tweede deel van dit wat dubieuze trio ‘Best of’s’ is er eigenlijk weer één alleen voor de echte fans of degenen die in drie albums een mooie dwarsdoorsnede van Whitesnake’s latere discografie willen hebben. De twee echt lekkere niet eerder uitgebrachte nummers en de nieuwe mixen zijn voor mij te weinig om tot aanschaf over te gaan. Maar ik ben wel benieuwd naar het bluesy deel drie en naar de reeds aangekondigde heruitgave van topper ‘Coverdale-Page’.
(80/100 – Rhino)

Tracklist

1. Love Will Set You Free
2. The Deeper the Love
3. All I Want, All I Need
4. Too Many Tears
5. Can’t Go On
6. Is This Love
7. With All of My Heart
8. Summer Rain
9. Your Precious Love
10. Now You’re Gone
11. Don’t You Cry
12. Midnight Blue
13. Easier Said Than Done
14. Yours For The Asking
15. Let’s Talk It Over

Line up (in 2020)

David Coverdale: zang
Reb Beach: lead & elektrische gitaar
Joel Hoekstra: lead & elektrische gitaar
Michael Devin: bassist
Tommy Aldridge: drums
Michele Lupi: keyboard 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ