Leviathan – Words Waging War

Facebookrssmail

Leviathan (niet te verwarren met de 200 andere bands die ook Leviathan heten) is een Amerikaanse Progressieve Metal band opgericht in 1989. Gitarist John Lutzow is het enigste originele bandlid en tevens belangrijkste man van Leviathan.

Niet alleen is hij muzikant maar hij is tevens de componist van de nummers op ‘Words Waging War’. Ook voor de productie is hij verantwoordelijk, en die is prima. Modern, helder en ieder instrument komt volledig tot zijn recht, ook de uitstekende zang. Een transparant maar toch krachtig geluid. De hoes van ‘Words Waging War’ verwijst naar het legendarische debuut ‘Deepest Secrets Beneath’ en is gemaakt door Martin Schröder (onofficieel 5e bandlid, speelt ook wat gitaar mee op dit album) en Natalie Ostermaier. Het merendeel van de nummers op ‘Words Waging War’ is geschreven in de jaren ’90 en waren bedoeld om op de opvolger van ‘Scoring The Chapters’ te verschijnen en dat is te horen. Verwacht geen easy listening muziek. De beste omschrijving is misschien nog wel Dream Theater zonder muzikale egotripperij gemengd met jaren ’70 Prog/Rock en wat Power Metal invloeden. Vooral de krachtige zang van de Braziliaanse zanger Raphael Gazal zorgt ervoor dat Leviathan boven de gemiddelde Progressieve Rockband uitstijgt. Neem hierbij de bovengemiddeld goede nummers die ook nog eens gezegend zijn met een goed geluid en je hebt 1 van de beste Progressieve Metal albums die dit jaar zijn uitgebracht. De beste nummers staan op het begin van het album. Helaas wordt het niveau van de eerste 6 nummers niet vastgehouden. De nummers die daarna volgen zijn van het niveau ‘zeer goed’ in plaats van ‘magistraal’. Beste nummer van het album is ‘Picture Perfect’.

Samen met Fates Warning’s laatste album de beste Progressieve Metal albums van 2020. Een album dat iedere Progressieve Metalliefhebber in huis moet halen. (90/100) (Stonefellowship Recordings)

Tracklist

1 Compromised By Need (7:00)

2 Ambitious Stones Overturned (4:52)

3 Who I’m Supposed To Be? (5:45)

4 Someone Else’s Art (5:13)

5 Picture Perfect (5:28)

6 Strength And Limitations (4:59)

7 This Order Of Things (1:43)

8 Ten To The Twelfth (3:12)

9 WWW (6:47)

10 Blood And Imagination (4:50)

11 Projecting Feelings (7:15)

12 Cast A Long Shadow (4:37)

13 A Legacy Not Yet Defined (5:51)

Line up

Raphael Gazal – Vocals

John Lutzow – Guitars/Keyboards/Vocals

Derek Blake – Bass

Kyle Brian Abbott – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ