Metalite – Expedition One

Facebookrssmail

Metalite is een Zweedse band die moderne powerpopmetal speelt. Nu is power metal niet bepaalt mijn favoriete genre maar de muziek van Metalite kan me wel bekoren. ‘Expedition One’ is het vierde album van Metalite en het eerste conceptalbum van de band.

Het flinterdunne verhaaltje speelt zich af in het jaar 2055 en volgt de gangen van vijf afvalligen die er op uit gestuurd worden om te kijken of er andere bewoonbare planeten zijn waar de mensheid zich kan huisvesten aangezien het voortbestaan van onze planeet erg onzeker is. Dit verhaal is al eerder en veel beter verteld op Ayreon’s ‘The Dream Sequencer’ en botweg gezegd schaamteloos gejat.

De vermetalde elektropop wordt gemengd met veel toetsenpartijen en samples. Iets wat in goede banen wordt geleid door Jacob Hansen die ‘Expedition One’ heeft gemixed en geproduceerd. Ballades schrijven is niet de sterkste kant van Metalite en ‘In My Dreams’ is dan ook het zwakste nummer van het album. Met een lengte van een heel ruim uur en een totaal van 16 nummers is ‘Expedition One’ wel een erg lange zit. Wat mij betreft had Metalite wel wat nummers mogen schrappen zoals het instrumentale ‘Utopia’ wat toch niets toevoegt aan het vertelde verhaal op ‘Expedition One’.

Liefhebbers van bands als Amaranthe en Beast In Black en female fronted bands als Within Temptation en Delain hebben er weer een goed album bij. Metalite hoeft zich niet te schamen voor hun vierde album (73/100) (AFM Records)

Tracklist

 1. Expedition One (4:01)
 2. Aurora (4:12)
 3. CtrlAltDel (4:55)
 4. Cyberdome (4:45)
 5. Blazing Skies (4:25)
 6. Outer Worlds (4:19)
 7. New Generation (3:57)
 8. In My Dreams (4:04)
 9. Disciples Of The Stars (4:31)
 10. Free (3:39)
 11. Legendary (5:00)
 12. Paradise (4:49)
 13. Sanctum Of Light (3:38)
 14. Utopia (3:43)

Bonustracks

 1. Take My Hand (3:08)
 2. Hurricane (4:11)

Lineup

 • Erica Ohlsson – Vocals
 • Edwin Premberg – Guitars (& Programming)
 • Robert Majd – Bass
 • Lea Larsson – Drums
 • Robert Örnesved – Guitars
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ