Magnum – Dance of the Black Tattoo

Facebookrssmail

Een allegaartje, beter kan ik deze nieuwe verzamel-release van onze sympathieke Engelse melodieuze rockers Magnum niet omschrijven. Het doel is me ook niet duidelijk eigenlijk. Het zou een verzameling van hun relatief  harder rockende nummers moeten zijn en zal wellicht bedoeld zijn om nog een graantje van de kerstinkopen mee te pikken, maar daarvoor komt hij dan weer net te laat uit. Anyway, we moeten het doen met ‘rare live cuts, outstanding radio versions, spirited live recordings and edits that concentrate on of some of their most accomplished rock numbers’. Tsja, voor de echte fan zullen we er maar aan toevoegen. Uit de titel blijkt nergens dat het hier om gerecycled materiaal gaat, dus daar gaan wat argeloze kopers teleurgesteld worden, ben ik bang.

De eerste twee songs, het heavy ‘Black Skies’ en de symfonische ‘Freedom Day’ stonden eerder op een bonus dvd. Beide songs zijn prima, al klinkt Bob Catley’s stem wel een stuk rauwer dan vroeger. Of ongepolijst live zo u wilt. Van diezelfde dvd krijgen we later nog de 35-jaar oude en terechte klassieker ‘On A Storyteller’s Night’ en het meeslepende en mooi getitelde ‘Dance Of The Black Tattoo’ van ‘On a Thirteenth Day’ (2012). Vervolgens twee zgn. radio-edits: het handjes-in-de-lucht-nummer ‘On Christmas Day’ en het prachtig opgebouwde ‘Born To Be King’ van het commerciële succes ‘Goodnight L.A’ (1990).

Dan weer twee bonustracks van het album ‘Sacred Blood, Divine Lies’ (2016), namelijk het aardige, midtempo en optimistische ‘Phantom Of Paradise Circus’ en de halve ballad ‘No God Or Saviour’. Vervolgens gaan we weer live met de wat saaie ballad ‘Your Dreams Won’t Die’ en het bombastische ‘Twelve Men Wise And Just’. Beide zijn bonustracks van ‘Lost On The Road To Eternity’ (2018). Het album sluit af met wederom wat radio-edits (zouden ze ooit de radio gehaald hebben?) van de laatste twee studio-albums: het sterke ‘Show Me Your Hands’ met fijn pianowerk, het stuwende en rockende ‘Not Forgiven’ en het mooi opgebouwde en van een lekker massaal catchy refrein voorziene ‘Madman Or Messiah’.

Tsja, ten aanzien van het gebodene valt er kwalitatief niet zo heel veel af te dingen. De nummers, live of ge-edit, zijn overwegend prima, geven een goed beeld van Magnum en zijn voor de fan die zijn verzameling wil complementeren vast een fijne cadeau. Echter had ik liever de keuze gezien voor een volledige live cd dan wel een echte ‘best of’. Nu blijft het toch het allegaartje waarmee ik de recensie begon. Kortom, voor de muziek an sich een ruime voldoende, voor de toegevoegde waarde voor de discografie van de band mag je er een puntje aftrekken. En nu graag weer een nieuwe plaat bij elkaar pennen heren, daarvoor is er nu tijd zat tenslotte! 
(78/100 – Steamhammer/SPV)

Tracklist

01 – Black Skies (live) 6:06
02 – Freedom Day (live) 6:20   
03 – All My Bridges (live) 4:56   
04 – On A Storyteller’s Night (live) 5:10   
05 – Dance Of The Black Tattoo (live) 5:53   
06 – On Christmas Day (radio edit) 4:22   
07 – Born To Be King 5:31   
08 – Phantom Of Paradise Circus 5:58   
09 – No God Or Saviour 5:25   
10 – Your Dreams Won’t Die (live) 5:45   
11 – Twelve Men Wise And Just (live) 6:22   
12 – Show Me Your Hands (radio edit) 3:48   
13 – Not Forgiven (radio edit) 3:39   
14 – Madman Or Messiah (radio edit) 3:42   

Line up

Tony Clarkin – Guitar
Bob Catley – Vocals
Rick Benton – Keyboards
Dennis Ward – Bass
Lee Morris – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ