FireForce – Rage of war

Facebookrssmail

Veel bands zijn vaste waarden in het zwaardere genre en brengen met regelmaat nieuw materiaal op de markt, het Belgische FireForce is er daar inmiddels ook wel een van. Opgericht in 2008 brengen onze zuiderburen getrouw ongeveer elke drie jaar een nieuw album uit en daar in het najaar van 2017 het voorlaatste album ‘Annihilate the evil’ uitkwam, kijk hier voor de recensie van dat album https://rockmuzine.nl/2017/09/03/fireforce-annihilate-evil/, is het dus logisch dat er een opvolger uitkomt. Op zich is dat wel een prestatie, want FireForce staat er inmiddels om bekend dat hun lineup continue aan verandering onderhevig is en ook nu weer, want in die ruim drie jaar tijd zijn zanger, tweede gitarist en drummer vervangen, van de eerste bezetting is alleen gitarist Erwin Suetens nog over.

Met zoveel bezettingswisselingen is het altijd de vraag of de stijl van de band dan ook verschuift, voor de FireForce-fans is er geruststellend nieuws, de band opereert ook nu weer min of meer in hetzelfde straatje, een mix tussen heavy en power metal en ook de teksten gaan nog steeds over de historie, veldslagen en mythologie. Mocht je behoefte hebben aan referenties, denk qua muziek aan Judas Priest en hun Duitse evenknie Primal Fear, maar dan wel aan de wat snellere versie. De muziek van FireForce is een tikkeltje ruiger en sneller geworden, hetgeen ook wel past bij de stem van nieuwe zanger Matt welke wat meer bereik heeft en wat krachtiger klinkt dan voorganger Filip.

Titeltrack ‘Rage of War’ opent het album en knalt er gelijk goed in, een heerlijk semi-speedmetalnummer met een lekkere vette riff. Andere snelle power/speedmetalnummers zijn o.a. ‘Ram it’ en ‘Firepanzer’. ‘Forever in time’ is een wat langzamere typische epische power metal track, waarbij de rauwere strot van Matt goed tot zijn recht komt, de track is ook een welkome afwisseling tussen de vele snelle nummers. Uitschieter is ‘108-118’, een puur speedmetalnummer  met een geweldige gitaarriff inclusief spetterende solo. Apart is dat de cd-versie 2 nummers bevat welke niet op de lp staan en de lp weer1 nummer wat niet op de cd staat en dat nummer, ‘Tale of the desert king’, is een fraai Oosters klinkend nummer.

FireForce heeft zijn beste album tot nu toe uitgebracht, zondermeer knap als je jezelf kunt overtreffen na al drie eerdere prima albums en de vele bezettingswisselingen. Productie en muzikaal niveau is ook nu weer uitstekend. (85/100)(Rock of Angels Records)

Tracklist

 1. Rage of war
 2. March or die
 3. Ram it
 4. Firepanzer
 5. Running
 6. Forever in time
 7. 108-118
 8. Army of ghosts
 9. Rats in a maze (alleen cd)
 10. A price to pay (alleen cd)
 11. From scout to liberator
 12. Blood judge (alleen cd)
 13. Tale of the desert king (alleen lp)

Line up

Matt Asselberghs             –              Vocals, Guitars

Erwin Suetens              –           Lead Guitars

Serge Bastaens                –              Bass

Christophe de Combe    –             Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ